Teatrele naționale din Timișoara și Karlsruhe și-au unit forțele pentru o comedie...

Teatrele naționale din Timișoara și Karlsruhe și-au unit forțele pentru o comedie spumoasă marca Peca Ștefan. Când are loc avanpremiera

1
DISTRIBUIȚI

foto pe ceas_n

Despre bătrânețe s-au zis și s-au scris multe, și în general ne-am dori să nu mai vină. Dramaturgul Peca Ștefan a cercetat cum îmbătrânesc oamenii din Timișoara și din Karlsruhe. Ce a observat, sunteți invitați să vedeți pe scena Sălii 2 a Teatrului Național din Timișoara, unde va fi prezentată premiera absolută a spectacolului „Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân”, de Peca Ştefan, o coproducţie a Teatrului Naţional din Timişoara şi a Badisches Staatstheater din Karlsruhe. Evenimentul are loc duminică, de la ora 19.00, iar biletele se pot achiziționa (încă) la casieriile Naționalului, sau online.

Distribuţia spectacolului îi reuneşte pe actorii Sabina Bijan, Colin Buzoianu (TNTm), Sophia Löffler și Jan Andreesen (Badisches Staatstheater). Scenografia aparține Annei van Leen (decoruri și costume), iar conceptul video – lui Lucian Matei. Regia este semnată de Malte C. Lehmann.

Spectacolul încearcă să răspundă la întrebări privind care este atitudinea individuală privind îmbătrânirea și care este atitudinea societății față de generațiile care o compun? ”În funcție de cum punem problema, demonstrează scriitorul, basmul Tinerețe fără bătrânețe poate fi repovestit atât într-un viitor utopic, în care copiii aleg dacă vor veni sau nu pe lume, cât și în prezentul prozaic al serviciilor sociale germane.


În combinații de câte trei scenete pline de umor şi de imaginaţie, surprinzătoare de la o reprezentație la alta și votate de public, cele nouă povești se completează într-un spectacol-mozaic unic”, explică Codruța Popov, secretarul literar al Teatrului Național din Timișoara.

„Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân” de Peca Ștefan are la bază o amplă cercetare pe care dramaturgul a realizat-o în cele două orașe, Timișoara și Karlsruhe. Coproducția româno-germană face parte dintr-un proiect european  derulat în cadrul European Theatre Convention care va avea ca punct final Festivalul „Art of Ageing”, derulat la Teatrul Național din Timișoara în luna aprilie 2015. Concret, Teatrul Național din Timișoara, membru al ETC, una dintre cele mai extinse rețele de teatre de stat din Europa, participă la proiectul internațional The Art Of Ageing, în colaborare cu Theater und Orchester Heidelberg (Germania), Gavella Drama Theatre (Zagreb, Croația), Deutsches Theater (Berlin, Germania), Staatstheater Braunschweig (Germania), Teatrul Național Craiova, Staatstheater Karlsruhe (Germania) și Teatrul Național Bratislava (Slovacia).

”Proiectul The Art Of Ageing, câștigător al programului european Cultura 2007-2013, include un program teatral în egală măsură academic, participativ și creativ. Dincolo de dimensiunea sa culturală și socială, AA, care se concretizează în proiecte comune inter-teatre, va facilita înțelegerea reciprocă între artiștii din instituțiile publice participante, schimbul intercultural de cunoștințe, dar și învățarea în sistem colaborativ în sensul noilor forme teatrale. Scopul proiectului  este acela de a încuraja dialogul interactiv și solidaritatea între generații, precum și de a forma noi perspective artistice și interculturale prin teatru”, mai arată Popov.

 

1 COMENTARIU

  1. nu ie in regula !!!
    teatrul national condus de doamna hausfater so bagat peste Teatru german din timisoara condus magistral de domnu prof. jurist Varsandan si o deturnat parteneriatul existent inrtre Teatrul German din timisoara si Teatrul German din Karlsruhe !!!
    Este un act imoral si concurenta neloiala din partea doamnei directoare mai susnumita. o sa facem interventiile care se impun la primarie si consulatul german. sa fie clar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.