Toate cele 22 de mori de apă din Banatul montan, incluse în...

Toate cele 22 de mori de apă din Banatul montan, incluse în patrimoniul mondial UNESCO, au fost GRAV AFECTATE de viitură. Cum vor autoritățile locale să le salveze FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


p>mori de apa rudaria

În județul Caraș-Severin, în Banatul montan, se află un loc unic, și anume cel mai mare ansamblu de mori de apă din Europa. În Valea Rudăriei, pe o distanță de aproximativ trei kilometri, puteau fi întâlnite nu mai puțin de 22 de mori de apă incluse în patrimoniul mondial UNESCO. Din păcate, viitura din urmă cu câteva zile a făcut prăpăd, astfel că niciuna din morile de apă nu mai funcționează. Mai mult, patru dintre acestea au fost distruse de ape în totalitate, iar reprezentanții autorităților locale spun că doar două dintre morile complet distruse mai pot fi reparate.

Primarul comunei Eftimie Murgu, pe teritoriul căreia se află cel mai mare ansamblu de mori de apă din Europa, a declarat pentru Radio Timișoara că va încerca, alături de comunitatea locală, să repună în funcțiune o parte din mori, care nu mai primesc apă. “Două trebuie să le facem de la fundament, restul nu putem să le pornim că nu avem cum să le dăm apă. De azi dimineață am fost la fiecare și am constatat: la trei mori putem, zic eu, ca în decurs de o săptămână, să încercăm să le dăm apă”, a declarat Ilie Imbrescu, primarul comunei Eftimie Murgu. Mai mult, reprezentanții autorităților locale se gândesc să solicite sprijinul Ministerului Culturii pentru ca morile de apă de la Rudăria să poată fi salvate.

ebf516b3655c3caa922e504fb0e978f0_L

Morile de apă de la Rudăria, un mic colț de rai

Morile de apă de la Rudăria au fost folosite încă de pe vremea dacilor. Până în anul 1910, pe Valea Rudăriei existau peste 50 de mori de apă, dar numeroasele inundații au distrus mai bine de jumătate din mori, astfel că, până acum câteva zile, mai funcționau doar 22 de mori de apă. Morile din comuna Eftimie Murgu, numite și mori cu ciutură, sunt din lemn și acoperite cu șiță. La fel ca acum sute de ani, localnicii încă măcinau porumbul și grâul prin tehnica măturării de piatra morii. Localnicii spun că făina obținută este una specială, cu gust deosebit.

Morile sunt ale sătenilor și poartă numele constructorului, numele locului în care sunt amplasate sau numele unei “familii-șef”, cum ar fi Moara din Țarină, Îndărătnica de la Perete, Moara cu Tunel sau Popascu. În anul 2000, morile de apă de la Rudăria au fost recondiționate cu bani de la Uniunea Europeană.

Foto: Descoperă și Resita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.