Un colț liniștit de lume și o priveliște de vis: lacul Cinciș...

Un colț liniștit de lume și o priveliște de vis: lacul Cinciș sau „marea hunedorenilor”. De ce se spune că lacul este BLESTEMAT și ce a prezis părintele Arsenie Boca GALERIE FOTO

1
DISTRIBUIȚI

lacul cincis

Timișorenii care vor să evadeze un weekend într-un loc liniștit, departe de zgomotul orașului, pot alege un loc minunat, aflat la 180 de kilometri de capitala Banatului. Este vorba de lacul Cinciș, un loc misterios și plin de legende, dar care ascunde peisaje pitorești mirifice. Anual, mii de turiști din întreaga țară, și nu numai, sunt atrași de frumusețea acestui colț liniștit de lume și vin, pentru cel puțin câteva zile, ca să se relaxeze într-un loc înconjurat de păduri.

Lacul Cinciș este considerat unul dintre cele mai frumoase locuri de agrement din țara noastră și unul dintre cele mai mari lacuri din Transilvania, ce are o adâncime de 40 de metri, în medie. Dealurile verzi și priveliștea deosebită te fac să crezi că ai ajuns într-un colț de rai. Principalele atracții turistice din această zonă cu un pitoresc aparte sunt reprezentante de pescuit, sporturi nautice și vizitarea obiectivelor turistice din zonă. Lacul Cinciș mai este denumit, în glumă, și „marea hunedorenilor”.

lacul cincis

De ce se spune că Lacul Cinciș este blestemat

Cinciș este un lac de acumulare ce are o suprafață de aproximativ 200 de hectare și pe locul căruia s-a aflat, în urmă cu zeci de ani, un sat. Numele lacului „Cinciș” provine de la cei „cinci inși” care au ridicat în această zonă cinci case și astfel au pus temeliile satului.

În anul 1962, din ordinul lui Nicolae Ceaușescu, două sate și patru cătune au fost strămutate pentru a se putea amenaja lacul de acumulare Cinciș, spre nemulțumirea a 800 de localnici care au fost nevoiți să plece de aici. Astfel, întreg satul Cinciș, cu tot cu gospodării, a fost înghițit de ape, dar și două biserici, împreună cu cimitirele lor. Atunci când nivelul apei este scăzut, ruinele uneia dintre biserici ies la suprafață, amintind de trecutul trist al satului Cinciș.

Din acel moment, localnicii spun că se petrec lucruri stranii în zona lacului Cinciș, și cred că acesta este un lac blestemat și vin cu povești și întâmplări înfricoșătoare. Localnicii povestesc că, noaptea, spiritele celor morți bântuie căutând casele distruse de ape și mormintele, iar în mijlocul lacului apar furtuni care îi sperie pe oamenii locului.

Mai mult, cei care ajung în această zonă pot auzi povești și întâmplări care-ți fac pielea de găină. O astfel de întâmplare ciudată s-a petrecut cândva în anii ’70, când un fotbalist s-a înecat în lac, iar scafandrii nu au reușit să-i găsească nici măcar cadavrul. Ba mai mult, scafandrii au ieșit din ape îngroziți, iar unul dintre aceștia, care a ajuns în preajma locului unde s-au aflat cimitirele, nu a mai spus niciun cuvânt, fiind internat la un spital de psihiatrie.

Din acel moment, localnicii spun că în fiecare an se îneacă cel puțin un om în lacul Cinciș, iar cadavrul nu mai este găsit. Cea mai recentă întâmplare s-ar fi petrecut în urmă cu doi ani, când un băiat de 13 ani, vice-campion național la caiac-canoe, a fost înghițit de o furtună apărută în mijlocul lacului, iar trupul acestuia nu a putut fi recuperat.

lacul cincis

Ce a prezis părintele Arsenie Boca

În anul 1958, părintele Arsenie Boca, se întoarce pe jos la Mănăstirea Prislop, care se află la câțiva kilometri de Cinciș. La un moment dat, urcând pe lângă o biserică, părintele a pus bâta pe care o avea la rădăcina unui copac și le-a spus celor care-l însoțeau „până aici va fi apă în zona asta”.


Oamenii s-au mirat, însă peste patru ani, cele spuse de părintele vizionar Arsenie Boca s-au adeverit.

Cei care nu cred în superstiții sunt așteptați în zona lacului Cinciș. Dacă veți ajunge pe aceste meleaguri, nu uitați să vizitați și Castelul Huniazilor, aflat la 13 kilometri de Cinciș, sau Mănăstirea Prislop.

Foto: Anca Florea și Cosmin Stan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.