Ambasadorul Vietnamului, Tran Xuan Thuy, vrea să aducă investitori la Timișoara. Ce...

Ambasadorul Vietnamului, Tran Xuan Thuy, vrea să aducă investitori la Timișoara. Ce l-a impresionat în urbea de pe Bega

1
DISTRIBUIȚI

ambasador

Ambasadorul Republicii Socialiste Vietnam la Bucureşti, Excelenţa Sa Tran Xuan Thuy, şi Le Ngoc Thi, consilierul comercial al ambasadei, efectuează, începând de astăzi, o vizită de informare şi documentare în judeţul Timiş, care va dura două zile. Este prima vizită pe care reprezentanţii statului vietnamez o fac la Timişoara  iar ambasadorul a mărturisit că în scurtul răgaz pe care l-a avut până acum la dispoziţie pentru vizitarea oraşului a fost deosebit de plăcut impresionat, mai ales de spiritul deschis al acestuia.

Vizita a debutat cu o întâlnire de afaceri care a avut loc la sediul CCIAT, în cadrul căreia a fost prezentat potenţialul economic al R.S. Vietnam şi oferta acestei ţări în domeniul investiţiilor, afacerilor şi turismului. Deşi are o orientare socialistă, în urma numeroaselor reforme economice, legislative şi a politicii de deschidere spre exterior, economia R.S. Vietnam a fost restructurată şi are un sector privat important, care ocupă cea mai mare parte a forţei de muncă.


De aproape 30 de ani se înregistrează o remarcabilă şi constantă creştere economică şi o tendinţă de integrare atât în economia regională cât şi în cea internaţională. Vietnamul face parte din Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), care se numără printre cele mai dinamice ansambluri regionale din lume şi este angajată în zona de comerţ liber (AFTA), volumul relaţiilor de import-export înregistrând o creştere considerabilă în ultimii ani.

Ambasadorul Vietnamului a apreciat că, deşi cifra totală de afaceri a schimburilor comerciale cu România a crescut în acest an, importurile şi exporturile sunt încă modeste. În momentul de faţă, România importă din Vietnam cafea, produse acvatice congelate, încălţăminte, textile, îmbrăcăminte şi exportă produse electronice, mase plastice, produse chimice sau produse de oţel. Vienamul poate fi însă şi o destinaţie turistică foarte atractivă, cu cele 3.000 de vestigii ale sale, dintre care şapte fac parte din patrimoniul UNESCO. Diplomaţii vietnamezi au amintit şi de numeroşii tineri vietnamenzi care au absolvit cursurile unor universităţi din România şi de asociaţia de înfrăţire „Lotus” care a luat fiinţă la Timişoara.

Împreună cu oamenii de afaceri interesaţi de o colaborare cu îndepărtata ţară asiatică, s-a căutat identificarea unor oportunităţi de afaceri şi de investiţii, posibilităţi de cooperare între firmele vietnameze şi cele româneşti. În prezent, România are trei proiecte de investiţii în Vietnam în domeniul petrolului şi al gazelor, în valoare totală de 2,1 milioane USD dar deocamdată nu există investiţii vietnameze în România.

În cursul acestei după-amiezi, oficialităţile vietnameze se întâlnesc cu reprezentanţii administraţiei locale iar mâine vor vizita parcul industrial Timişoara. În luna mai a acestui an, primarul Nicolae Robu a vizitat oraşul vietnamez Da Nang, un oraş important din centrul Vietnamului, pentru a iniţia o colaborare între acesta şi Timişoara.

1 COMENTARIU

  1. Pe vremuri frumoase dar trecute cand eram mai tanar, in Timisoara studiau o multime de tineri vietamezi. Erau seriosi, studiosi si foare prietenosi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.