Andreea Drăgulescu, cardiologul timișorean care lucrează într-unul din cele mai mari centre...

Andreea Drăgulescu, cardiologul timișorean care lucrează într-unul din cele mai mari centre medicale din lume. Cum a ajuns acolo și de ce nu crede că se va mai întoarce în România

4
DISTRIBUIȚI

andreea dragulescu

Andreea Drăgulescu este unul dintre oamenii cu care Timișoara se mândrește. La doar 38 de ani, cu multă muncă și ambiție, medicul cardiolog a ajuns să lucreze în unele din cele mai importante centre medicale din lume, iar acum este angajată ca medic cardiolog în Toronto, cel mai mare oraș din Canada. Medicul a plecat din țară în ideea de a învăța lucruri noi despre cardiologia pediatrică și era convinsă că se va întoarce în țară, însă s-a răzgândit după ce a văzut la ce nivel se lucrează în aceste centre.

Andreea Drăgulescu ne-a povestit că a terminat Medicina la Timișoara, în anul 2000, pe specialitatea Cardiologie, și imediat a plecat în Franța. „La Marsilia m-am specializat pe cardiologie pediatrică, apoi am făcut un stagiu la Londra și de cinci ani de zile sunt în Toronto. La momentul plecării din țară eram convinsă 100% că mă întorc, dar începând cardiologia pediatrică și lucrând, pe măsură ce trecea timpul îmi dădeam tot mai mult seama de importanța unui grup de oameni, a unui colectiv care să lucreze împreună. Pentru ca să ai rezultate bune în cardiologia pediatrică, ai nevoie de o echipă mare de oameni.


Iar noi, la Timișoara, nu avem chirurgie pediatrică, există la București, se dezvoltă la Târgu Mureș, dar e nevoie de mai mult”, consideră Andreea Drăgulescu.

Timișoreanca ne spune că a ajuns în Toronto pentru a face un stagiu de un an, însă lucrurile au evoluat și i s-a oferit un post definitiv acolo, ca medic cardiolog, pe care nu a putut să-l refuze. „În Canada sunt centre mai mari și sunt centre mai mici. Toronto este unul din centrele mari, este un centru de referință în bolile congenitale, este considerat ca fiind în top pe plan mondial. În Toronto mă ocup mai ales de partea de imagistică, de ecocardiografie. Adevărul este că lucrând acolo ai acces la tot ce ai nevoie la nivelul cel mai înalt. Este o plăcere, dar și o oportunitate extraordinară să faci parte dintr-un astfel de colectiv”, povestește cu zâmbetul pe buze Andreea Drăgulescu.

„Greu de spus dacă o să mă întorc să lucrez în România”

Medicul recunoaște că, deși este la mii de kilometri distanță de casă, s-a obișnuit în Toronto, și asta pentru că “este cel mai european oraș din America de Nord, sunt foarte mulți europeni veniți acolo. Și în echipa în care lucrez, aproape jumătate din oameni sunt din diferite țări din Europa. Este ușor să te adaptezi acolo”. Tocmai de aceea, Andreea Drăgulescu ne spune cu sinceritate că nu știe dacă se va mai întoarce în România. „Nu spun nu 100%, dar e greu de spus dacă o să mă întorc să lucrez în România. Nu diferența de salariu m-a făcut să plec din țară, ci oportunitățile de dezvoltare, oportunitatea de a lucra într-o echipă de oameni extraordinari, deschiși la cap și la suflet”, spune medicul timișorean.

Deși a plecat din țară acum mai bine de zece ani, Andreea Drăgulescu nu i-a uitat pe medicii timișoreni pe care-i ajută de fiecare dată când o solicită. Mai mult, săptămâna trecută, medicul a adus la Timișoara, în premieră națională, Cursul European de Echocardiografie în Bolile Cardiace Congenitale, la care au participat 150 de specialiști din 25 de țări.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.