Avem mine, dar importăm cărbune pentru încălzire. Care este motivul

Avem mine, dar importăm cărbune pentru încălzire. Care este motivul

1
DISTRIBUIȚI

termocentrala mintia gazetadedimineata_ro

Complexul Energetic Hunedoara, care are în subordine explotările miniere Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni, a lansat de curând procedurile de achiziţie publică pentru importul 150.000 de tone de combustibil convenţional (cărbune cu mare putere calorică), în condiţiile în care minele de huilă din Valea Jiului nu vor putea asigura cantitatea necesară stabilită ca rezervă legală pentru sezonul rece.

Directorul general al CEH, Aurel Niculescu, a spus că termocentrala Mintia ar trebui să aibă un stoc de 240.000 de tone de combustibil convenţional pentru a trece vârful de iarnă, în timp ce minele din Valea Jiului produc împreună, circa 140.000 de tone de cărbune pe lună, în calcul fiind luate exploatările de huilă ce ţin de CEH şi de Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului.

„Se importă cărbune pentru că nu avem suficient şi, în al doilea rând, cărbunele achiziţionat din Valea Jiului are o putere calorică de 3.400 de kcal.


Necesarul, puterea de proiect, a termocentralelor Mintia şi Paroşeni este de 3.700 – 3.800 kcal. Este o putere minimă. Prin urmare, avem nevoie de acest cărbune şi pentru realizarea unui amestec care să corespundă procesului tehnologic. Diferenţa între a utiliza un cărbune de 3.400 kcal şi unul de 4.000 -4.500 kcal este destul de evidentă, mai ales dacă luăm în considerare şi uzurile premature ale schimbătoarelor de căldură din cazane, ale instalaţiilor de preparare a prafului de cărbune, care sunt accentate”, a declarat directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.

Procedurile de achiziţie se vor încheia la sfârşitul săptămânii, iar contractul are o valoare estimată de 14 milioane de euro. Prezent vinerea trecută la Deva, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat că nu este adeptul importurilor de cărbune. „I-am încurajat să aibă o discuţie sinceră cu minerii şi să ajungă la o concluzie. Dacă minerii români pot să producă mai mult şi să fie plătiţi mai mult. Dacă nu, va trebui realizată această achiziţie. În programul de iarnă noi am stipulat un stoc, inclusiv pentru cărbune, care trebuie constituit”, a mai spus ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Foto: gazetadedimineata.ro

1 COMENTARIU

  1. si uite asa hotul de director Aurel Niculescu,mai pune citeva zecii de mii de euro la contul lui,..dar acum hai sa ne gindim putin,acum 26 ani cind el era un simplu putoi adica un nimeni in drum,dece carbunele Romanesc avea putere calorica si acum nu????dece atuncii toate centralele ce functionau pe carbunii mergeau perfect si nu era asa tehnologie avansata precum astazii,nu avea atuncii Romanul caldura????da ,este adevarat,insa asa a ajuns Romania in 1989 la 0 lei datorii externe,iar apoi in anii urmatorii toate casele sau apartamentele au avut caldura suficienta,..eu personal pe vremea lui Ceausescu incalzeam casa cu carbunii si nu de la export,ci de-al nostru,extras din minele din Romania,si aveam caldura suficienta,acum sint nixte hotii cauta numai sa fure si sa isi faca averii ,ROMANII IESITII SI RUPETILE GITURILE LA ASTIA ALTFEL VETII MURII DE FRIG SI DE FOAMEE MAI RAU CA PE VREMEA LUI CEAUSESCU1111

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.