Bancherul rock care s-a fotografiat cu vedetele de la Metallica, Manowar, Judas...

Bancherul rock care s-a fotografiat cu vedetele de la Metallica, Manowar, Judas Priest, AC/DC, Ozzy Osbourne, Iron Maiden sau Megadeth. Cum își „vânează idolii” și ce comori prețioase deține FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-751373709">

sorin toader (44)

Apare îmbrăcat la patru ace, într-un costum negru și o cămașă în dungi, ținută care te trimite cu gândul la un veritabil om de afaceri. La prima vedere nu ai crede că Sorin Toader, un timișorean care lucrează în domeniul bancar, este atât de înnebunit după muzica rock încât și-a transformat casa într-un muzeu plin cu poze, autografe, playlist-uri, setlist-uri, discuri, casete și chiar cu postere de la concertele celor mai cunoscute trupe rock din lume. Nu există un detaliu pe care Sorin să nu îl știe despre Metallica, Manowar, Judas Priest, AC/DC, Ozzy Osbourne, Motorhead, Iron Maiden, Scorpions, Whitesnake, sau Megadeth. Nu există efort pe care să nu îl facă pentru a ajunge la concerte, dar mai mult decât atât, face tot ce îi stă în putință să se fotografieze alături de starurile rock.

Odată ajuns acasă s-a transformat complet. A îmbrăcat un tricou cu Metallica, trupa lui favorită, dezinvolt și cu zâmbetul pe buze a început să povestească din postura de fan al muzicii rock. „De muzica rock m-am îndragostit din anii `80 când ascultam la radio noutățile care apăreau în lumea rock-ului din vest. Atunci am auzit prima dată de Scorpions, Iron Maiden, AC/DC, de Metalica. Erau anii în care trupele se aflau în creștere. Au venit anii `90 și am început să adoptăm ținutele specifice, ascultam muzica mai liber. Pasiunea pentru concerte a început în 1992 după ce am văzut un video cu un concert din Moscova unde a cântat Metallica. Au fost sute de mii de spectatori și asta m-a impresionat foarte mult.”, a spus Sorin Toader.

În 1993 a trăit emoțiile primului concert la care a participat, iar după aceea a început să meargă la toate evenimentele rock din România. Aproximativ 20.000 de spectatori s-au strâns pe un stadion din București unde a cântat trupa Scorpions. „A fost prima dată când am văzut atâta lume la un concert. Pe vremea aceea, Scorpions a lansat albumul Crazy World cu piesa Wind of Change, un adevărat succes. După aceea, an de an, am început să vizionez tot ce era în România. Am văzut Iron Maiden în 1995, iar după 2000 pasiunea s-a dezvoltat din ce în ce mai mult”, ne-a povestit înfocatul fan.

Până în anul 2000 avea la activ peste 100 de concerte internaționale. A fost la Metallica de 14 ori și la Iron Maiden de 15 ori. Pe lângă faptul că i-a văzut, i-a și cunoscut personal. „Am vrut să le vorbesc, să îi cunosc. Când te întâlnești pentru prima dată cu rock-starul preferat te gândești ce să îi spui, câte o să îi spui. Este o senzație extraordinară să îl vezi în carne și oase. Te blochezi, el e grăbit, te emoționezi, astea sunt niște momente magice”.

Muzeul rock plin cu poze, autografe sau „suveniruri” de la concerte

Sorin nu se mulțumește doar cu participarea la un concert. Se fotografiază cu artiștii, le cere autografe, cumpără casete, tricouri, disk-uri dar și postere, toate originale pentru că „doar în acest fel le apreciezi cu adevărat munca, este o formă de respect”. A ajuns în țări precum Olanda, Polonia, Serbia, Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Cehia sau Italia unde s-a fotografiat cu vedetele internaționale. De la fiecare concert sau festival și-a cumpărat tricouri originale, iar acum are 104, deține peste 300 de casete, iar de poze nici nu mai vorbim. Are o cameră plină cu fotografii înrămate, suveniruri precum pene de chitară, setlisturi, playlisturi, bețe de tobe, banderole de mână, autografe – toate „achiziționate” la evenimentele rock. Și-a înrămat inclusiv primul tricou rock pe care i l-a adus fratele său din Ungaria în anul 1992. Pe lângă aceste lucruri, Sorin a mai înrămat și toate biletele pe care le-a cumpărat. Deține mănușa lui Udo Dirkschneider, banderolele de mâni atuncate în public de trupa Iron Maiden, bețe de baterie de la cunoscuta trupă Scorpions și cu toate astea și-a umplut deja o cameră. „Acum am o mică parte din muzeu, dar o să mă extind. Eu practic reușesc să îmbin utilul cu plăcutul. Ieșirile mele în toate aceste țări implică organizare, bilete, hoteluri, transport, cheltuieli, pe care le fac cu drag pentru că merg să îmi văd trupa favorită, să văd locuri noi, să cunosc oameni noi”, a spus acesta.

Nu i-a fost ușor să îi prindă pe legendarii rock-ului, ba chiar a trebuit să sară garduri, să îi păcălească pe bodyguarzi că face parte din staff-ul tehnic sau chiar să facă „investigații” legate de locurile de cazare. „Ca să ajungi la ei nu este simplu. Cu trupa mea preferată, Metallica, am avut ocazia să mă întâlnesc în urma unui concurs pe care l-am câștigat. Cu ei am stat de vorbă vreo 10 minute pentru că totul a fost aranjat și nu se grăbeau niciunde. Anul acesta am văzut Metallica de trei ori în patru zile într-un turneu. Duminică seara am ajuns în Praga. Luni am fost la un party cu fanii Metallica. Marți am văzut Metallica live. Miercuri am plecat din Praga în Viena. Miercuri seara am văzut Metallica în Viena. Joi am plecat în Varșovia și vineri am văzut Metallica în Varșovia”, a mai povestit Sorin Toader.

În 2012 a plecat în Austria ca să îi vadă pe cei de la Judas Priest cu speranța că se va putea fotografia cu ei. Norocul a venit pentru că datorită unui alt fan din Polonia, pe nume Mike, a reușit să își îndeplinească scopul. „Îmi luasem gândurile de la fotografie pentru nu aveam idee unde sunt cazați, deja băusem o bere și nu mai puteam să conduc și să îi urmăresc. Dar l-am cunscut pe Mike. Pentru că stăteam în primul rând lumea se tot împingea și l-am luat în fața mea să îl protejez oarecum. Din vorbă în vorbă mi-a spus că este fan Judas Priest și atunci i-am propus să mergem să îi prindem pentru că el nu a băut nimic și putea să conducă”, a povestit acesta.

La un moment dat au văzut o poartă deschisă, și-au tras gecile din piele pe ei și au intrat. Acolo era autobuzul trupei. „Ne-am prefăcut că suntem din staff-ul tehnic. Ne-am apucat să îi ajutăm pe restul cu sculele până când au intrat mai mulți fani, iar cei de la securitate ne-au scos ușor, ușor afară”. Nu s-au dat bătuți. Cei doi s-au urcat pe o pasarelă de unde vedeau ce se întâmplă în incinta respectivă. „De acolo i-am văzut, i-am salutat după care ne-am urcat în mașină și am urmărit autobuzul respectiv. Când ne-am dat jos am mers să facem poză, dar doar cu doi am reușit. Chiar și a doua zi ne-am dus la hotelul unde au fost cazați, în centrul orașului Linz, unde i-am întâlnit din nou, am povestit cu ei, am glumit, am râs. Am avut un mare noroc cu polonezul”

Cu steagul României la toate concertele internaționale

Când pleacă la un concert sau festival nu uită să își pună în bagaj steagul României. Pentru că stă mereu în primele rânduri așează steagul pe gardul care desparte scena de public. „La un concert organizat de Manowar mi-am cumpărat o undiță din Germania de care am atașat un steag imens al României făcut de fani. L-am fluturat încontinuu și se vede asta pe înregistrarea oficială a concertului. Rock-ul nu ține cont de naționalitate și vreau să se vadă că românii sunt adevărați fani”. Are un cadru alături de Ozzy Osbourne în care apare și steagul României. „Am fost atât de emoționat încât cred că i-am și pupat mâna lui Ozzy. Este simpatic, vorbăreț și l-am și strâns în brațe. Astea sunt niște momente extraordinare”.

Și pentru că iubește și trupe de la noi din țară, Sorin a început să își umple pereții unui hol cu poze în care este alături de artiști rock români. „Acum îmi organizez secțiunea românească pe hol. Am pus deja poze cu Phoenix, pun cu Iris, cu Cargo. Îmi plac formațiile clasice românești, albumele mai vechi ale trupei Kripton, Altar, Celelalte Cuvinte, primele patru albume ale trupei Horograf. Am și de la ei pene de chitară, playlisturi, dar și un băț de la bateristul Leontin Iovan, de la Celelalte Cuvinte, luat direct după concert. Trupa asta cred că am văzut-o de cel puțin 20 de ori”, a spus acesta.

Muzeul nu este încă gata. Sorin Toader vrea să își înrămeze și sutele de postere cumpărate de la concerte, rupte de pe stâlpuri sau de pe pereți. Mai are câteva trupe pe care vrea să le vadă, deoarece în opinia lui, marii clasici ai rock-ului vor mai rezista cinci sau 10 ani. „Din spate nu pare să vină nimeni așa bun. Mai sunt trupe bune, dar așa bune nu cred, mai ales în România”.

Are sute de poze cu superstaruri precum Lemmy Kilmister, basistul formației britanice Motorhead, Joey deMaio de la Manowar, Ozzy Osbourne, Dave Mustaine de la Megadeth, Bruce Dickinson și Dave Murraty de la Iron Maiden, Rob Halford de la Judas Priest, cu Udo Dirkschneider, James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett sau cu Robert Trujillo de la Metallica. Nu i-a ratat nici pe Angus și Malcom Young de la AC/DC sau pe Klaus Meine de la Scorpions. Pe deasupra se ocupă cu organizarea concertelor ale unei trupe din Sânnicolau Mare, Apocalips. „Nu scot bani din asta, e doar un hobby. Îmi place să ajut formații de perspectivă, care au talent și îmi dau seama ce vrea fanul pentru că merg la concerte. Acum voi continua să merg la concerte, voi lucra la muzeu și sper să fie gata în cel mai scurt timp”, a mai spus Sorin Toader.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.