Concert aniversar la Românești. Ce nu știai despre peșteră și evenimentul inedit...

Concert aniversar la Românești. Ce nu știai despre peșteră și evenimentul inedit care se desfășoară acolo de 30 de ani

0
DISTRIBUIȚI

concert la pestera romanesti 2011 009

Filarmonica Banatul oferă un concert aniversar anul acesta în Peștera Românești. Evenimentul unic în Europa va avea loc duminica viitoare, așa cum are loc de 30 de ani – în ultima duminică a lunii octombrie.

Olandezul Raymond Janssen, Peter Oschanitzky, Gheorghe Costin şi Radu Popa vor fi dirijorii celui de-al 30-lea speo-concert simfonic din Peştera Româneşti. Ei vor prezenta publicului un program cu lucrări de Mozart, E.Grieg, Şostakovici, Puccini, Mendelssohn- Bartholdy, Schubert, dar şi muzică din filmele cu Charlie Chaplin. Alături de tenorul Mircea Șonea vor cânta sopranele Alina Todea şi Bianca Mihăescu.

Muzica simfonică îi face fertili pe liliecii din peșteră

Melomanii sunt așteptați să uce pe munte aproape o oră, ca să ajungă la gura peșterii. Peștera de la Românești se găsește la aproape 100 de kilometri distanță de Timișoara, după Făget. Este singurul loc din Europa unde condițiile naturale de mediu și spațiu permit organizarea unor concerte de amploare.


Aici temperatura este constantă tot timpul anului, indiferent de anotimp, și se menține la 14 grade Celsius.

Peştera Româneşti s-a format în urmă cu mai bine de 100 de milioane de ani, iar primele urme de locuire datează de mai bine de 10.000 de ani. Arheologii au descoperit aici vestigii din paleolitic. În prezent, în peşteră trăieşte o comunitate de lilieci care, spun speologii, a crescut în ultimii 25 de ani, semn că muzica anuală i-a prins extrem de bine. Din cauza coloniei de lilieci, deși locația are o acustică perfectă, concertele nu pot fi organizate mai des de o dată pe an, și nici nu pot dura mai mult de 60 de minute. E așa rar și interesant ce se întâmplă în peșteră, încât, în public, se află de fiecare dată și străini care nu vor să îl rateze. Puțini știu că în această perioadă – luna octombrie – liliecii sunt în plină perioadă de reproducere. Iar muzica se pare că le priește, pentru că numărul indivizilor din colonie a crescut constant de la un an la altul, din 1984 (când a avut loc prima ediție a speo-concertului de la Românești) până în prezent.

Două concerte în aceeași zi

Organizatorii speo-concertului – Fundaţia Academică Culturală Timişoara, Asociaţia Speotimiş, Filarmonica Banatul, Consiliul Judeţean Timiş, primăriile din Timişoara şi din Tomeşti, Casa de Cultură Studenţească şi Centrul de Creaţie şi Artă, au programat evenimentul de două ori în aceeaşi zi: duminică, 26 octombrie 2014, de la ora 12.00 şi de la ora 14.00. Accesul e gratuit.

Până atunci, în foaierul Sălii Capitol poate fi admirată expoziția „30 de ani de concerte în Peștera Românești, 1984-2014”, care cuprinde programe, afișe, cupe, materiale filatelice, fotografii speologice din colecția inițiatorului speo-concertelor, dr. Constantin Lupu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.