Concert la Timişoara cu unul dintre cei mai importanţi muzicieni din Ungaria,...

Concert la Timişoara cu unul dintre cei mai importanţi muzicieni din Ungaria, Bródy János

0
DISTRIBUIȚI

brody

Unul din cei mai importanţi muzicieni din Ungaria, Bródy János, va susţine un concert extraordinar la Timişoara, în data de 9 octombrie, de la ora 19 în sala de concerte a Liceului Ion Vidu. Bródy János este o figură emblematică a culturii maghiare, muzica sa reflectând întâmplări din ultimii 50 de ani. În 1964, a devenit membru al formaţiei Illés, unde împreună cu Szörényi Levente a compus primele hituri ale rockului maghiar (Amikor én még kissrác voltam, Sárga rózsa). Aceste piese l-au lansat pe Bródy în industria muzicală din ţara vecină şi i-au adus recunoaşterea ca textier şi compozitor. El a reuşit să (re)prezinte într-o manieră foarte sinceră visurile şi dezamăgirile generaţiei sale, fapt care i-a adus succesul încă de la primele înregistrări solo.Primul lui album solo a apărut în 1980. Cu titlul Hungarian Blues, albumul conţine piese precum Filléres emlékeim, a Földvár felé félúton, a Mama, kérlek. Ulterior, au fost lansate şi Ne szólj, szám, Egy hétig tart egy szerelem, Ha én rózsa volnék, Hang nélkül, Engedd, hogy szabad legyek, Átmeneti állapot, Zárt osztály, Légy hű magadhoz etc.

Compozitorul, distins cu premiul Kossuth, este foarte apreciat în Ungaria, fapt atestat în anul 2011, când a primit premiul Fonogram, considerat a fi Grammy-ul maghiar, precum şi în 2012, când a primit premiul Artisjus pentru activitatea artistică.


Printre multele sale realizări pe plan artistic se numără şi opera rock István, a király. Opera dedicată „sfântului  rege Ștefan” – considerat întemeietorul Regatului Ungariei a fost compusă de Levente Szörényi (muzica) şi Janos Bródy (libretul), plecând de la piesa „Schimbarea mileniului” a lui Miklós Boldizsár. Subiectul său este încoronarea legendarului rege maghiar Sfântul Ştefan. Prima reprezentaţie a operei a avut loc în 1983, la Budapesta, în aer liber. Un film realizat în 1984 cu acest spectacol, în regia lui Gábor Koltay, ca şi albumul muzical realizat în acelaşi an au transformat „István, a király” într-un adevărat „hit” în Ungaria şi în comunităţile maghiare din alte ţări. Biletele pentru acest concert costă 25 lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.