Cum se vede „scandalul Microsoft” în Timișoara. Soluție inedită pentru calculatoarele din...

Cum se vede „scandalul Microsoft” în Timișoara. Soluție inedită pentru calculatoarele din școli

2
DISTRIBUIȚI

calculator

Școlile din Timiș au trecut pe Vista. După ce au fost retrase licențele pentru Windows 8, în primăvara acestui an, la nivelul Inspectoratului Școlar al Județului Timiș a venit recomandarea ministerială de a se folosi, în întreaga rețea școală, Vista, o versiune de Windows care se poate descărca gratuit.

„La rândul nostru, noi am recomandat tuturor directorilor de școli din Timiș să instaleze Vista pe calculatoarele din instituții, program care este gratuit.


Este posibil ca în anumite școli să se fi găsit resurse proprii pentru achiziționarea, în continuare, a licențelor de Windows”, a explicat Ana Groza, informaticianul Inspectoratului școlar al Județului Timiș.

Și la Liceul „Grigore Moisil” din Timișoara, care are specific de matematică-informatică, se lucrează pe acest soft. Toate cele 150 de calculatoare din unitatea școlară folosesc acest program. Recent, școala a achiziționat 60 de noi calculatoare, pentru dotarea a două laboratoare de informatică. „Noi trebuie să ne încadrăm într-un buget. Un calculator bun costă aproximativ 2.000 de lei. Dacă am fi reținut din acești bani aproximativ 400 de lei, cât costă licența Windows, ar fi însemnat să luăm calculatoare mai puțin performante, ceea ce nu era firesc. Atâta vreme cât licența Vista este gratuită, o vom folosi”, a declarat Carmen Bociu, directorul liceului.

2 COMENTARII

  1. Din păcate nu doar sistemul de operare are licență ci și celelalte softuri de care aveți nevoie pentru a forma informaticieni. Dacă Vista e gratuit, ce veți folosi ca suită office, ce mediu de dezvoltare pentru programare? Dacă o să dați teme de casă „în word”, proiecte „în powerpoint” și predați în borland „crackuit” învățați copii că e ok să economisești furînd. Liceul Moisil a putea apela la o soluție completă open source fără a mișca nici un ban pe vreo licență. Ar rezolva tot de la sistem de operare la suită office și medii deeprogramare. Desigur există riscul să termine acest liceu un procent mare de programatori versatili și angajabili.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.