De ce crede Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătății, că...

De ce crede Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătății, că e bine ca la Timișoara să se realizeze un spital regional prin parteneriat public – privat. Ce presupune acest lucru

1
DISTRIBUIȚI

dr sandesc 03

Spital regional la Timișoara, construit la fel ca în Marea Britanie. Asta își dorește medicul timișorean Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Acesta a declarat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la sediul PSD Timiș, că „vom trimite la Guvern un memorandum care să prevadă ca spitale importante, strategice, spitale regionale sau institute naționale să poată fi construite prin sistemul parteneriatului public-privat. În acest memorandum pe care-l vom promova, dorim să punem în prima linie a spitalelor nominalizate, un spital în Timișoara”.

Dorel Săndesc a ținut să precizeze că acest sistem nu este inventat de români, ci este utilizat în întreaga lume. Doar în Marea Britanie, peste 50 % dintre spitale au fost realizate prin sistemul parteneriatului public-privat. „Sunt convins că acest sistem va aduce o schimbare de paradigmă în managementul spitalului pentru că în acest parteneriat, constructorul nu doar livrează clădirea dotată, ci asigură administrarea, menținerea sa operațională, adică e responsabil de clădire și utilități pe o perioadă lungă de timp, de la 10 până 30 de ani, aparatură, service, înlocuire la timp a aparaturii conform recomandărilor producătorului.


Eu cred că pentru Timișoara aceasta este o soluție mai bună decât oricare alta”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Prezent la conferința de presă, deputatul Florin Bîrsășteanu a spus că, în cazul în care se va realiza un spital regional la Timișoara, cel mai probabil acesta nu va fi construit pe Calea Torontalului, acolo unde se află scheletul viitorului Institut Oncologic. „S-a refăcut un studiu de fezabilitate pentru a-l transforma din spital municipal în institut oncologic, care a costat 100.000 de euro. Dacă ar intra în discuție un parteneriat public-privat pe acea construcție, intervin alte aspecte ce țin de valoarea clădirii, de patrimoniu. Probabil soluția va fi un spital nou de la capăt, dar să rămână un obiectiv pe care să încercăm să-l finalizăm în anii anteriori pe o finanțare multianuală”, a precizat deputatul PSD.

În final, Dorel Săndesc a ținut să precizeze că în spitalul construit în parteneriat public-privat, pacienții au aceleași drepturi ca și la spitalul județean, deci nu trebuie să plătească nimic în plus. Mai mult, în spitalul realizat prin acest sistem, medicii vor putea oferi servicii medicale și în afara programului de lucru, contra cost. „Un spital nou, modern, construit după tehnologiile actuale duce la o scădere cu 30 – 40% a cheltuielilor. Apoi, spitalul va putea deschide serviciile sale în afara programului de lucru. Asta înseamnă că un medic care vrea să aibă activitate în privat, pe care o face acum în spitale private deținute de investitori privați, va putea să activeze în privat, dar în spitalul în care lucrează”, a conchis Dorel Săndesc.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății estimează că acest spital regional s-ar putea realiza în cinci, șase ani.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.