Evenimentul artistic al anului, la Timișoara. În ce perioadă puteți vizita expoziția...

Evenimentul artistic al anului, la Timișoara. În ce perioadă puteți vizita expoziția eveniment care poartă semnătura maestrului Câlția FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-186752590">

caltia (7)

Maestrul Câlția a revenit în locurile tinereții. Aseară, la Muzeul de Artă din Timișoara, artistul a urcat pe simeze unele dintre cele mai frumoase lucruri. Linii delicate, semnătura inconfundabilă din colț, case albastre și fete-îngeri. ”Sunt dator Timișoarei pentru anii tinereții mele, pentru Piața Unirii, pentru nopțile în care fugeam de la internat în Parcul Rozelor, pentru profesorii extraordinari pe care i-am avut aici”, a mărturisit pictorul Ștefan Câlția, când a anunțat evenimentul cultural al anului la Muzeul de Artă din Timișoara – expoziția ”Locuri”.

STEFAN CALTEA 01_resize

Cu o promovare de care alte evenimente ale instituției nu au avut parte, vernisajul a umplut sălile. ”E ceva ce am așteptat ani de zile”, spune unul dintre vizitatori. Asta după ce, anul trecut, tot în octombrie, câteva dintre lucrările maestrului fuseseră expuse la Muzeu, cu ocazia unui inedit eveniment.

Pictor şi profesor la Universitatea Naţională de Artă Bucureşti. A avut ca formatori pe Julius Podlipny, la Timişoara şi pe Corneliu Baba, la Bucureşti. Picturile sale se află în numeroase colecţii private europene, precum şi în Muzeul de Artă Contemporană din Oslo, Muzeul HR Giger din Gruyére, Elveţia, MNAC din Bucureşti şi Muzeul Brukenthal din Sibiu. Decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Mare Cruce şi Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate.

Expoziţia eveniment, intitulată „Ştefan Câlţia –Locuri” şi realizată în parteneriat cu Galeria Posibilă din Bucureşti  se poate vedea toamna aceasta la etajul al doilea al Palatului Baroc. De decenii, artistul crează nu doar lucrări de artă ci şi un imaginar, din ce în ce mai evident în ultimii ani. Lucrările sale imortalizează peisaje transilvane, trupuri fragile care le traversează cerul sau care se prăbuşesc dar şi cortegii de fiinţe înspăimântate şi opace. Pictorul este creator de locuri dar arta sa este încărcată de tradiţie şi de simboluri. „Cred că nici nu putem exista fără tradiţie – este de părere Ştefan Câlţia. Momentele de avangardă ale culturii europene au fost declanşate tot de un fond tradiţional, aidoma unor ramuri noi de măslin care cresc dintr-un trunchi”. Expoziţia de la Palatul Baroc aduce la un loc preocupările aparent eterogene ale artistului, prezentate ca distincte în ultimii douăzeci de ani, în cadrul unor expuneri tematice, sau închegate în jurul unor concepte izolate.

Expoziţia, care cuprinde 40 de lucrări de pictură şi numeroase desene, va putea fi vizitată până în 5 decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.