Povestea impresionantă a femeii care trăiește cu rinichiul unui tânăr trecut în...

Povestea impresionantă a femeii care trăiește cu rinichiul unui tânăr trecut în neființă: „Nu am dorit să moară nimeni ca să trăiesc eu”

1
DISTRIBUIȚI

delia pitica

„Nu am dorit să moară nimeni ca să trăiesc eu” – așa își începe povestea, cu ochii în lacrimi și vocea tremurând, o femeie din Banat care a primit o nouă șansă de a trăi în urmă cu trei ani. Delia Pitica, din Băile Herculane, este dovadă clară că există viață după moarte. După 20 de ani suferință și șanse minime de supraviețuire, Delia a avut parte de o minune. Femeia a primit un rinichi sănătos de la un om aflat în moarte cerebrală, un om pe care nu l-a întâlnit niciodată. Totul datorită familiei unui tânăr de 38 de ani care a murit după ce a suferit un accident vascular cerebral și care a reușit să transforme durerea în speranță donând organele acestuia. Acum, femeia poate spune că s-a născut pentru a doua oară, la jumătatea vieții, și face un apel către români de a deveni eroi care salvează vieți.

Era să moară din cauza neglijenței medicilor

Delia Pitica are 52 de ani și până la vârsta de 32 de ani a avut o viață fericită, fără probleme de sănătate majore. Din cauza unor pietre la rinichi, femeia din Băile Herculane a ajuns, în urmă cu 20 de ani, pentru prima dată pe masa de operație, la Drobeta Turnu-Severin. Deși pietrele au fost extirpate, rinichiul a fost infectat, iar Delia a fost trimisă la Spitalul Județean Timișoara. Femeia spune că, din cauza neglijenței medicilor, care i-au administrat 40 de zile de tratament cu Gentamicină, în loc de zece, s-a format o infecție în tot corpul.

„Atunci m-a preluat domnul doctor Săndesc, pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă și, când toți ziceau să intru pe dializă, doar dânsul m-a susținut să nu o fac, și sub tratament perfuzabil mi-am mai revenit, mi-a salvat 14 ani din viață. În timp, s-au adunat mai multe neglijențe medicale, iar în anul 1994 am făcut septicemie și mi s-a scos rinichiul drept, ca să fiu salvată”, ne povestește Delia Pitica.

După cinci ani de la operația în timpul căreia a rămas fără un rinichi, femeia din Băile Herculane a început să aibă, din nou, probleme de sănătate.


„Din cauza tuturor acestor intervenții chirurgicale și medicației, am făcut cistită cronică. Urinam din zece în zece minute, ziua și noaptea, cu dureri cumplite. La Timișoara mi s-a spus că nu se poate face nimic, pentru că este o boală rară și nu există tratament. Mi s-a spus că nu o să mor, dar o să mă chinui”, ne spune femeia.

Șase ani de așteptare

Dar Delia Pitica nu s-a dat bătută și a mers să ceară și părerea medicilor din Cluj-Napoca, care au înscris-o pe lista de așteptare pentru un transplant de rinichi, în anul 2006. „Doi ani s-au luptat medicii de acolo până au găsit un tratament pentru vezică. Nu avea sens să-mi facă transplant, dacă vezica nu era bună”, își amintește Delia. Doi ani mai târziu, femeia a început să facă dializă, iar în cazul în care nu ar fi primit un rinichi sănătos, șansele ei de supraviețuire erau minime.

Delia și-a pierdut orice speranță după ce a fost chemată de trei ori la spital pentru a primi un rinichi de la o persoană aflată în moarte cerebrală, dar s-a dovedit că donatorul nu este compatibil. „Abia a patra oară, după șase ani de așteptare, am reușit să fiu compatibilă”, ne spune Delia.

„Mi-am zis că pe viață sau pe moarte, vreau să ajung pe masa de operație”

Delia Pitica ne povestește că, după atâția ani de suferință și așteptare, a ajuns să-și dorească cu disperare să ajungă pe masa de operație. „Am ajuns într-o fază în care mi-am zis că, pe viață sau pe moarte, vreau să ajung pe masa de operație, oricare ar fi rezultatul. Când m-am trezit după operație am avut o bucurie imensă. Nu m-a interesat dacă rinichiul funcționează sau nu, eram fericită și mă simțeam bucuroasă. Câteva zile, parcă nu am fost pe Pământ, m-am simțit ca și cum am dus o luptă și am fost învingătoare în acea luptă”, își aduce aminte Delia ce a simțit, după operația de transplant suferită la Cluj-Napoca. Delia și-ar fi dorit să ia legătura cu membrii familiei bărbatului de la care a primit rinichiul pentru a le mulțumi că i-au salvat viață, însă medicii au sfătuit-o că este mai bine să mai aștepte până să facă acest pas.

Femeia, care de trei ani trăiește datorită rinichiului primit, are și un mesaj pentru români: „Le transmit oamenilor să se gândească dacă un membru de-al familiei lor ar fi în situația aceasta, ar putea trăi prin cineva pe care Dumnezeu hotărăște să-l ia la cer. Eu nu am vrut să moară nimeni ca să trăiesc eu, nu mi-am dorit să sufere un părinte că-și pierde un copil sau să sufere copiii că-și pierd părinții, ca să trăiesc eu. Dar am înțeles că Dumnezeu are un plan cu fiecare dintre noi și el hotărăște cât trebuie să trăim pe acest pământ. Dacă au șansa să dea viață altor oameni prin pierderea celui drag, să o facă cu toată încrederea, pentru că Dumnezeu le va răsplăti și pe Pământ și-n viața de dincolo”.

Peste 3.500 de români se află pe lista de așteptare pentru un transplant de ficat, rinichi sau inimă, dintre care peste 700 sunt bolnavi din vestul țării.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.