Hollande anunţă posibile acorduri asupra livrării de gaze şi schimbului de prizonieri...

Hollande anunţă posibile acorduri asupra livrării de gaze şi schimbului de prizonieri în Ucraina

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-669275739">

 

Francois-Hollande

François Hollande a declarat vineri, la Milano, că un acord asupra livrării de gaze ruseşti către Ucraina este „la îndemână” şi că s-a ajuns la un acord asupra schimbului de prizonieri între forţele ucrainene şi proruse, la finalul unei întâlniri cu liderii rus, ucrainean şi german.

„Acordul cu privire la gazele (naturale) este de-acum la îndemână, iar acest lucru este foarte important pentru ucraineni şi foarte liniştitor pentru ruşi, care chiar vor să fie plătiţi”, a declarat preşedintele francez pentru presă.

Cu câteva momente mai devreme, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat că au avut loc „câteva progrese” în cursul acestei reuniuni în centrul căreia s-au aflat contencioase privind livrarea de gaze naturale ruseşti către ţara sa.

„S-a ajuns la un acord global pentru viitoarele luni, sub rezerva unor probleme financiare, care urmează să fie precizate în zilele următoare, dar care nu ţin nici de Ucraina, nici de Rusia”, a adăugat Hollande, precizând că este vorba „în principal despre finanţări internaţionale care urmează să fie efectuate”.

Acest contecios în sectorul gazelor naturale afectează relaţiile dintre Kiev şi Moscova, dar şi între europeni şi ruşi.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a ameninţat joi pe europeni cu închiderea robinetului de gaze naturale în această iarnă, în cazul în care nu se ajunge rapid la un acord.

Europenii speră să soluţioneze definitiv această problemă marţi, la Bruxelles, în cadrul unor negocieri cu ruşii şi ucrainenii.

„În privinţa schimbului de prizonieri, există şi aici, încă o dată, un acord la care s-a ajuns pentru ca acest (proces) să fie accelerat”, a mai spus Hollande.

„Consider că ceea ce s-a întâmplat acolo, fără să se ajungă încă la o încheiere definitivă a crizei – nu ne aflăm încă acolo – a marcat progrese care urmează să fie confirmate în zilele următoare”, a apreciat preşedintele francez.

O nouă reuniune în „format Normandia” – o întâlnire fără precedent între preşedinţii rus şi ucrainean, în prezenţa liderilor francez şi german, pe 6 iunie, cu ocazia marcării a 70 de ani de la Debarcarea aliată în Normandia – urmează să aibă loc „fără îndoială săptămâna viitoare”, a mai anunţat şeful statului francez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.