Igrasia, transformată în artă la Colegiul Național „C. D. Loga”. Când puteți...

Igrasia, transformată în artă la Colegiul Național „C. D. Loga”. Când puteți vizita o expoziție inedită

0
DISTRIBUIȚI

igrasie loga 2

Galeria LogArt din cadrul Colegiului Naţional „C. D. Loga” inaugurează primul ei „Happening”, cu o expoziţie de-a dreptul suprarealistă, intitulată „Igrasia/Dampness”, care va putea fi vizitată de astăzi până în 17 noiembrie, între orele 15.00-17.00, la etajul al doilea al liceului.

Ceea ce se poate vedea în spaţiul expoziţional poate fi încadrat în acest curent care s-a făcut remarcat încă în a doua jumătate a secolului trecut şi care păstrează o serie de trăsături din zona artistică, peste care se suprapun accidentalul, spontaneitatea evenimentului şi banalitatea, persiflând un sistem de prejudecăţi generat de pragmatism şi raţionalism. Spaţiul „LogArt Atelier & Galerie”, fondat în 17 octombrie 2013, şi al cărui curator este artistul vizual Sorin Scurtulescu, este unul experimental şi multimedia. În anul care a trecut de la înfiinţarea sa, atelierul şi galeria au găzduit şapte proiecte şi zeci de materiale de design grafic ambiental realizate în atelier.

Proiectul pentru sezonul al doilea este pus însă sub semnul întrebării din cauza infiltrărilor de apă şi a igrasiei care au apărut în urma schimbării ţiglelor acoperişului. Rezultatul a fost, totuşi, unul surprinzător: igrasia a produs nişte forme extrem de asemănătoare cu pictura abstractă, cu fresce vechi sau desene asiatice în tuşuri colorate.


În acest context s-a născut expoziţia cu totul inedită propusă de Sorin Scurtulescu, într-o lume în care lupta pentru supravieţuire împinge gândirea, simţirea şi lucrurile poetice pe un plan secund. Ea îşi are punctul de plecare în ideea de criză, căci mutarea – incertă deocamdată – a elevilor şi profesorilor într-o altă clădire pentru ca cea a liceului să potă fi restaurată va împiedica desfăşurarea cursivă a proiectului propus pentru cel de-al doilea sezon.  „Operele artistice” din expoziţia lui Sorin Scurtulescu se datorează unor  artişti precum Apa de Ploaie, Aerul de Dimineaţă, Aerul de Zi, Aerul de Noapte, Umezeala de Vară, Temperatura de Interior sau Vântul de Amiază. Particula „de”, nelipsită din „numele” autorilor, sugerează titluri nobiliare şi apartenenţa acestora la o elită aristocratică, altfel spus, garantând aportul unor artişti profesionişti la realizarea unei  lucrări ambientale atât de rafinate.

„Este un spaţiu pe care s-a intervenit şi pe care întâmplarea aparent nefericită a pus stăpânire. Noi vom considera întâmplarea aceasta ca fericită din punct de vedere vizual ignorând repulsia sau alergia produsă de igrasie şi preluând doar desenul abstract creat prin acest fel de <<artă a întâmplării>> care a apărut dintr-o dată. Pentru cei care vor să creadă că acest proiect este unul neserios sau că doreşte să pună într-o lumină negativă clădirea afectată de această întâmplare, îi vom dezarma dintru bun început spunându-le că au de fapt în faţă un demers serios şi nu o glumă frivolă. Iar desenele datorate acestei întâmplări le putem asemăna cu cele mai bune lucrări de William Turner sau Max Ernst” spune organizatorul Happening-ului, după ce a descoperit, pe coridorul liceului, arta întâmplării ca o nouă viziune asupra artei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.