Peste 1.000 de persoane la înmormântarea ÎPS Nicolae al Banatului. Care a...

Peste 1.000 de persoane la înmormântarea ÎPS Nicolae al Banatului. Care a fost ultima dorință a mitropolitului legată de sicriul său GALERIE FOTO

1
DISTRIBUIȚI

INMORMANTAREA MITROPOLITULUI CORNEANU14_resize

Traficul este oprit de câteva ore în fața Catedralei, sunt cozi imense, se circulă greu. Sfânta liturghie arhierească a început deja, iar de la ora 11.00 va începe slujba de înmormântare, care va fi condusă de Preafericitul Daniel, care a ajuns în această dimineață la Timișoara. Patriarhul a aniversat în septembrie 7 ani de când conduce Biserica Ortodoxă Română. La catedrală sunt deja sute de reprezentanți ai clerului, care așteaptă începerea slujbei.

Pentru ceremonialul de astăzi s-au pregătit trei coruri, în total aproximativ 100 de persoane, care vor da răspunsurile în timpul slujbei de înmormântare. Este vorba de corul Catedralei, de un cor format din clerici și cântăreți și un cor al preoților din protopopiatele Timișoarei.

La slujbă va participa și Alteța Sa Regală Principele Radu al României, care va reprezenta pe Majestatea Sa Regele Mihai I și Familia Regală. Regele Mihai este ctitorul Catedralei Mitropolitane din Timișoara, iar mitropolitul Nicolae a primit, în anul 2008, Crucea Casei Regale a României, în anul în care Majestatea Sa Regele a reînviat decorațiile regale.

De zeci de minute, clopotele Catedralei Mitropolitane și ale tuturor bisericilor și mănăstirilor ortodoxe din Timișoara și Timiș bat pentru a anunța înmormântarea mitropolitului. La Timișoara, acestui „cor” s-au alăturat și clopotele Domului Catolic.

Foto: Adrian Pîclișan

UPDATE Slujba de înmormântare a început, iar naosul Catedralei este neîncăpător.


Participanții la slujbă ocupă platoul din fața Catedralei inclusiv în strada blocată de dimineață, iar mulțimea crește în Piața Victoriei.

UPDATE 2 Slujba condusă de Patriarhul Daniel se aude, în surdine, și la difuzoarele din afara Catedralei, unde cei prezenți, aproape 1.000 de oameni, pot vedea și imagini, pe un ecran uriaș. Sicriul în care va fi înmormântat mitropolitul este unul foarte modest, respectând astfel una dintre ultimele sale dorințe. În apropierea Catedralei sunt și șapte soldați, care vor trage salve de foc în onoarea lui Nicolae Corneanu.

UPDATE 3 Slujba s-a terminat, iar sicriul este dus acum spre criptă, cu o gardă de onoare, moment în care clopotele tuturor bisericilor din zonă au început să răsune. Soldații au tras trei salve de armă, după care sicriul a fost coborât în cripta aflată sub Catedrală.

UPDATE 4 La finalul slujbei de înmormântare, înalții prelați s-au retras, așa cum cere tradția, pentru o masă întru pomenirea ÎPS Nicolae al Banatului. Aceasta are loc la restaurantul Belvedere, iar înaltele fețe bisericești au primit sarmale cu nuci, ca fel principal.

UPDATE 5 Directorii tuturor școlilor din Timiș au primit, miercuri dimineață, o circulară cu ordine precise despre cum  trebuie să se comporte în ziua înmormântării Mitropolitului Banatului. În documentul care poartă antetul Ministerului Educației și semnat de inspectorul școlar de religie prof. Daniela Buzău,  elevilor li se cere ca la ora 11,30 să țină un moment de reculegere. circulara a fost ”deconspirată” pe facebook, miercuri seara, de grupul Atei Timiș.

circulara-cu-greseli

 

1 COMENTARIU

  1. Am ajuns sa dam onor militar unui fost securist???
    unui complice la genocidul din timisoara 89??
    Popor de cacat?pai asta a recunoscut colaborarea cu securitate. din cauza lui au ajuns oameni in puscarie. daca dorea iertare, izbavire si mantuire s-ar fi cuvenit sa -l slaveasca pe Dumnezeu undeva intr-o manastire nicedecum sa alerge dupa functii bisericesti. Dupa 89 nu a facut nimic decat sa-s9 consolideze pozitia bisericeasca. Cat de smerit a fost omul asta ca sa merite consideratia timisorenilor. Sa le fie rusine celor 1000 de persoane sau cate au fost sa-i aduca ultimul omagiu unei fete bisericesti ipocrite, pangarita, care a facut pactul cu diavoulu si dupa aceea profitand de idiotenia acestui popor a considerat ca daca vine si recunoaste colaborarea cu securitatea ceausista este iertat de toate pacatele si este indreptatit la functii bisreicesti. Vai si amar de poporul asta. Maine, poimaine vom reabilita si pe sotii ceausescu si pe toti comunistii-securisti – tortionari si vom condamna copiii care au murit pe scarile Catedralei in 89. Popor ingrat!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.