Inspectoratul Școlar Timiș, mesaj ferm către toate unitățile de învățământ: „Colectarea de...

Inspectoratul Școlar Timiș, mesaj ferm către toate unitățile de învățământ: „Colectarea de sume de bani în școli va fi drastic sancționată”

8
DISTRIBUIȚI

gradinita

„Colectarea de sume de bani în școli va fi drastic sancționată” – acesta este mesajul ferm pe care Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș, l-a transmis tuturor unităților de învățământ. Prin urmare, atât dascălii, cât și părinții sau elevii nu au voie să strângă bani în școli.

„Nu încurajăm și sancționăm orice formă de a comercializa în școli manuale auxiliare, nu se acceptă acest lucru. Dascălul poate, cel mult, recomanda unui părinte folosirea unui anumit tip de manual auxiliar, dar nu se strâng bani în școli pentru achiziționarea de astfel de manuale.


De altfel, va fi sancționată orice formă de colectare de sume de bani în unitățile de învățământ”, a amenințat, ieri, Aura Danielescu.

Mai mult, din acest an școlar, în unitățile de învățământ nu se mai pot organiza concursuri care presupun plata unei taxe din partea părintelui sau a elevului. „Am transmis în fiecare unitate de învățământ din județ o notă în care am precizat faptul că nu tolerăm și chiar interzicem organizarea în școli a unor astfel de concursuri cu taxă. Există suficient de multe concursuri gratuite, care pot fi propuse în școli. Orice concurs poate fi organizat și pe bani, dar nu în școli. Interzicem colectarea de sume de bani pentru concursuri în școli”, a declarat Aura Danielescu.

Inspectorul școlar general al județului Timiș spune că, în cazul ISJ Timiș va fi sesizat că se întâmplă astfel de lucruri în școli, sancțiunile vor fi foarte severe.

8 COMENTARII

  1. Dar despre „colectarea” banilor in (unele) scoli pentru asigurarea unor dotari cu mobilier si aparatura mai moderna si cat de cat acceptabila, ce supune doamna inspector General? Personal, nu am fost deranjat de plata acestor sume, convins fiind de necesitatea ca elevii sa aiba conditii de studiu mai bune decat cele asigurate de statul vesnic lipsit de bani.

    Ceea ce ma deranjeaza este modul in care se incearca sa se obtina mai multi bani de catre inspectorat pentru ca sunt folosite aceste dotari (inclusiv cele cumparate din banii parintilor) si in afara orarului oficial, respectiv in cadrul programului „scoala dupa scoala”, prin majorarea de 3-4 ori a asa-zisei „regii”. Reiau mai jos comentariul facut anterior asupra acestei probleme.

    E induiosator cata grija pentru buzunarul “bietilor parinti” are doamna inspector GENERAL! Ceea ce nu ne spune domnia sa – poate nu a fost intrebata, desi ar fi fost nimerit – este ca se doreste marirea de 3-4 ori a asa-zisei “regii” pe care aceeasi parinti trebuie sa o plateasca pentru ca “scoala dupa scoala” se desfasoara in acele “spatii inchiriate in scoala”, adica tocmai acele spatii pentru igienizarea carora, respectiv dotarea lor cu aparatura, inclusiv cu mobilier gen masute si scaune ceva mai omenesti, parintii platesc in fiecare an tot felul de “fonduri”: ale clasei, ale scolii, de igienizare etc. astfel ca invatamantul primar “gratuit” sa se desfasoare in conditii cat de cat acceptabile si nu in mobilierul vetust si impropriu pe care il pune la dispozitie doamna inspector GENERAL, ca reperezentant al statului care vesnic nu are bani pentru nevoile reale ale cetatenilor sai, indiferent ca acestia sunt copii, elevi, salariati, pensionari, bolnavi, orice, niciodata nu sunt bani.

    Acum, acelasi inspectorat care nu dispune de resurse pentru asigurarea conditiilor corespunzatoare in scoli si foloseste banii parintilor pentru asta, vrea sa ii taxeze suplimentar pe acestia pentru ca elevii folosesc cele cumparate din banii parintilor si in afara orarului oficial, respectiv la “scoala dupa scoala”. Evident ca prin majorarea acestor cheltuieli de “regie” pentru cadrul didactic ramane o suma nesemnificativa si oricum nemotivanta. Desigur ca acelasi stat (inspectorat) care nu aloca pentru invatamant cuantumul legal de resurse si drept urmare plateste mizerabil pe cei ce lucreaza in acest domeniu, este acum preocupat ca nu cumva dascalii sa se imbogateasca daca nu sunt platiti cu aceeasi suma, indiferent de cati copii sunt in grija lor.

    De fapt, prin aceasta noua actiune ce urmareste torpilarea oricarei initiative ce se bucura de aprecierea celor care beneficiaza de ea, parintii sunt indemnati sa revina la vechiul sistem al meditatiilor, individuale, sau in grup, in alte locatii decat in scoala, astfel ca nu se va mai incasa nici macar “regia” actuala, cu atat mai putin cea majorata, pe care se sconta. Poate ca acesti politruci ,care ajung in functii de conducere, vor intelege in cele din urma ca “nemultumitului i se ia darul” si ca nu vor reusi la nesfarsit “sa il tunda pe cel ras” cum isi doresc, deoarece oamenii vor cauta intotdeauna solutii alternative atunci cand nesimtirea intrece masura. Cum este si cazul acestei initiative ce urmareste sa se obtina mai multi bani pentru “ziduri” in detrimentul oamenilor, dar care este prezentata, culmea tupeului, ca o masura de reducere a cheltuielilor facute de catre acestia! Speram ca presa sa urmareasca acest subiect, chiar daca e campanie electorala – pentru care sunt bani, ca intotdeauan, indiferent de rezultatele ulterioare negative.

  2. cand la Ministerul Educatiei se dau spagi de miliioane pentru Licente, nu e o problema. Cand PSD retrocedeaza ilegal 90.000 de ha de padure, nu e o problema. Cand clasa I si II nu are manuale, nu e o problema. Cand jumatate din liceele din oras stau sa se darame, nu e o problema. Problema, in viziunea ipocrita a PSD, e ca fac invatatorii un ban in plus, LEGAL ( adica cu PFA, platit scolii pentru spatiu etc) pe langa salariile „uriase” platitie de stat. statul asta s-a obisnuit sa ia cu doua maini de la cetateni, in schimb are pretentia ca toti sa presteze „munci voluntare”.

  3. pai hai experimentati: sa nu mai dea bani nimeni, nici un parinte, tutore etc, dar absolut nici un leu pentru NIMIC.
    Si, in felul asta, se va aseza o oglinda maaaaaaaaaare in fata celor care administreaza invatamantul si se va vedea exact ce pot acestia, si ce nu.
    Ce ofera in contul acestui invatamant public, de stat si gratuit(!) si ce nu ofera.
    Abia atunci va veti da seama ca de fapt invatamantul public nu este deloc gratuit si nici de calitate. Si abia atunci veti cere sa fie infiintate scoli private, cu adevarat.
    Daca tot dati banii pentru tot (paza, consumabile, parchet, mobilier, produse de igiena, etc etc) macar le dati unei scoli private, care se va bate sa aiba dascalii cei mai buni, conditiile cele mai bune si astfel, sponsorizarile dvs, legale de altfel, in acest caz, vor sustine ceva concret si cu valoare in timp.

    • Din pacate copii nostri sunt in scoala ACUM si prin optiunea de contributii zero, ei sunt cei ce ar avea de suferit, deoarece pana sa fie observata atitudinea noastra, daca ar fi observata, pana sa se ia eventuale masuri, daca s-ar lua masuri corecte, pana sa se vada rezultatele acestor masuri, daca ar fi vorba de rezultate pozitive… copii nostri vor avea la randul lor copii si se vor lupta cu acelas gen de initiative.

      Asta nu inseamna ca nu vom face absolut nimic: nemultumiti fiind de atitudinea inspectoratului ne vom reduce, probabil contributiile, orientandu-le spre solutii alternative. Cu alte cuvinte, cel putin in prima faza, deoarece nu poate fi vorba de un zero „absolut”, le vom asigura un zero Fahrenheit…

  4. Cata ipocrizie,mai bine sa stea salile de clasa goale decat cu o mana de copii care vor sa invete …Oare chiar nu puteti gandi constructiv in folosul elevilor si vreti sa le stricati viitorul.Castiga prea multi bani invatatorii ? Creati un sistem in folosul copiilor … In legea privind programul ,,Scoala dupa scoala,,data de fostul ministru Funeriu sant o gramada de aberatii ;fetita mea lucreaza suplimentar in cadrul acestui program,din manuale cumparate (oare la fel ar putea -o face si cu bibliotecara sau personal didactic auxiliar.dupa mintea domnilor care au intocmit acea lege ?).Daca tot vreti sa le faceti un bine parintilor tineti cont dna inspectoare de art.17 si realizati ca nu aveti bani la buget pt plata dascalilor.Cu ce deranjeaza 8-10 copii care stau intr-o clasa oricum goala ?Este evaziune fiscala ca platim niste oameni care au dat societatii generatii intregi de elevii buni sau foarte buni,chiar daca au avut salarii de ras.Ganditi o lege care sa fie profitabila si pt invatatorii care au cate 7-8 copii la after scool.Eu nu imi las copilul la scoala doar ca sa fie pazit de portar,profesorul de sport sau de administratoare …Pe timpul lui Ceausescu faceam pregatire in scoala si nu mai venea nimeni sa-i intrebe pe dascali de ce o fac…si cum o fac,era o munca benevola din partea dansilor.Nu ii goniti pe copii din scolile in care dvs ati avut-o contributie minora comparativ cu ce am realizat noi ca parinti.In cluburile din Timisoara care au after scool ,activitatiile sant doar distractive…Adevaratii dascali sant in scolile pe care le pastoriti dvs ,ei nu vor merge niciodata sa faca pe paznicii in aceste cluburi elegante dar nefolositoare pt. copii care vor sa invete.Am fost instintati ca va trebui sa gasim alte solutii pt a mai putea lasa copii la after scool…poate ne oferiti dvs raspunsul corect si profitabil in primul rand pt viitorul copiilo nostrii./

    • Din cat inteleg, urmare a descentralizarii, scolile sunt in administrarea comunitatii, deci a primariei. Care este implicarea primariei/primarului in solutionarea acestei probleme cu adevarat de interes public? Obligam copii sa mearga in spatii inchiriate pentru ca asa vrea cine stie ce lipitoare… de afise numita politic la inspectorat?

  5. Doamna aceasta s-a vazut pe scaunul de inspector general si crede ca poate jigni toate cadrele didactice de la inaltimea postului sau. Daca nu s-ar fi cumparat materiale auxiliare pe ce ar fi lucrat clasele I si II???????????? Ca manuale nu au stiut sa le ofere. O parvenita cu instincte comuniste care nu spune nimic despre comisioanele pe care le ia, dar face comparatii intre salariul ei si sumele pe care le castiga o invatatoare la after school unde munceste dublu, triplu… cu fiecare elev, teme, suplimentar. Foarte urata atitudine!

  6. Si ce facem? Lasam aceasta ipocrita sa distruga tot invatamantul din Timis?
    Concursurile extra-scolare nu erau obligatorii. Copiilor nu li se cere sa participe/plateasca, nu baga nimeni mana in buzunarul parintilor. Am doi copii dezamagiti ca nu mai pot participa la concursuri.

    Si nu inteleg cum aceasta nesimtita isi permite sa imi interzica mie, ca parinte, platitor de taxe – deci si al salariului ei – sa strang bani pt. a ii oferi conditii mai bune de studiu copilului. E dreptul ei sa le interzica profesorilor, dar nu are nicio autoritate asupra mea. Ea cum poate fi trasa la raspundere pentru neasigurarea unor conditii decente in scoli?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.