Invitați de marcă și lecturi în premieră la Festivalul Internațional de Literatură...

Invitați de marcă și lecturi în premieră la Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara. Vezi programul evenimentului

0
DISTRIBUIȚI

afis festivalul international literatura timisoara

Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est / La Est de Vest” – FILTM 3, aduce în fața publicului timișorean nume de primă marcă ale literaturii contemporane și o serie de texte în premieră absolută. Evenimentul, ajuns la a treia ediție, va avea loc în perioada 22-24 octombrie.

Jean Mattern, un scriitor sensibil și editor respectat în lume, cu origini în Banatul anilor post-belici, va citi, în premieră absolută la Timișoara, din cel mai recent roman al său: „Septembre”, carte în pregătire la prestigioasa editură Gallimard.

Și scriitorul Mircea Mihăieș va citi, în prima seară a Festivalului de Literatură de la Timișoara, un fragment dintr-o scriere inedită: „Corpuri de litere”, a cărui coautoare este Adriana Babeți.

O lectură în premieră absolută va susține și prozatorul Filip Florian – din fragmentul scris pentru „Halebarde Halebarde”, cartea neterminată a lui José Saramago, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1998.


Filip Florian și italianul Roberto Saviano au imaginat finalul romanului, pentru ediția în limba română. Cartea are ilustrații de Günter Grass și va apărea la Editura Polirom.

László Krasznahorkai (Ungaria), unul dintre cei mai apreciaţi prozatori europeni ai momentului, va citi din „Satantango”, cartea care l-a propulsat în galeria numelor mari ale literaturii maghiare.

În festival vine și britanicul Paul Bailey, care va citi un fragment din romanul „Băiatul prințului”, cel mai recent roman al său apărut în limba română (Polirom, 2014), în traducerea lui Marius Chivu, căruia îi și este dedicată cartea.

Cătălin Dorian Florescu, prozatorul elvețian născut la Timișoara, va citi din romanul „Jacob se hotărăște să iubească”, distins cu Swiss Book Prize – cea mai bună carte a anului 2011 în Elveția.

Cel de-al patrulea invitat al Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara, ediția 2014 care va citi un fragment inedit este timișoreanul Bogdan Munteanu, reprezentant de marcă al noii generații de scriitori. El va citi din volumul de proză scurtă „Ai uitat să râzi”, aflat în manuscris.

Florin Lăzărescu și Radu Pavel Gheo vin și ei la FILTM 3. „Lista invitaților la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara include numele a trei prozatoare ale căror cărți nu au fost încă traduse în limba română, scriitoare pe care, cu siguranță, cititorii timișoreni așteaptă să le cunoască: Dasa Drndic (Croaţia) – una dintre cele mai puternice voci feminine ale literaturii din fostul spaţiu iugoslav, Ornela Vorpsi – stabilită din 1997 la Paris și cunoscută deopotrivă ca scriitoare şi artist visual și Noemi Kiss (Ungaria) – unul dintre cele mai promițătoare nume din literatura maghiară contemporană și o apreciată cercetătoare literară, specializată în opera lui Paul Celan. Programul complet al lecturilor, pe siteul oficial al Festivalului – www.filtm.ro”, transmit organizatorii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.