Malala Yousafzai şi Kailash Satyarthi, laureaţii Premiului Nobel pentru Pace pe 2014....

Malala Yousafzai şi Kailash Satyarthi, laureaţii Premiului Nobel pentru Pace pe 2014. Malala, cea mai tânără laureată din istorie

0
DISTRIBUIȚI

Malala-Yousafzai1

Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2014 a fost atribuit, vineri, tinerei pakistaneze Malala Yousafzai şi indianului Kailash Satyarthi, a anunţat Comitetul Nobel norvegian, scrie Mediafax.

„Copiii trebuie să meargă la şcoală şi nu să fie exploataţi financiar”, a afirmat preşedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland. Devenind cea mai tânără laureată din istoria de 114 ani a premiilor Nobel, militanta în vârstă de 17 ani Malala Yousafzai a primit această distincţie „pentru lupta sa eroică prin care a devenit un simbol al dreptului la educaţie pentru tinerele” din toată lumea. Ea militează de mai mulţi ani pentru dreptul fetelor de a accede la educaţie, motiv pentru care a fost ţinta unei tentative eşuate de asasinat în urmă cu doi ani, la 9 octombrie 2012.

Mai puţin cunoscut opiniei publice, Kailash Satyarthi, în vârstă de 60 de ani, „a dat dovadă de curaj conducând demonstraţiile paşnice împotriva exploatării copiilor în scopuri financiare”.


Comitetul Nobel a subliniat că toate manifestaţiile conduse de Satyarthi s-au desfăşurat fără violenţă, „în tradiţia lui Gandhi”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.