Mii de medici care se îngrijesc de pacienții aflați la granița dintre...

Mii de medici care se îngrijesc de pacienții aflați la granița dintre viață și moarte și-au dat întâlnire la Timișoara: „Cei care scapă cu viață de la Reanimare sunt prietenii noștri”

0
DISTRIBUIȚI

dorel sandesc

Peste 1.500 de cadre medicale din întreaga țară se află, în aceste zile, în capitala Banatului, pentru a participa la un eveniment medical important organizat de Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă, condusă de medicul timișorean Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Este vorba despre trei manifestări încadrate într-un singur eveniment, și anume ediţia a XII-a a Cursului Naţional de Ghiduri şi Protocoale în Anestezie, Terapie Intesivă şi Medicină de Urgenţă, a 25-a Întâlnire Anuală a Societății Europene de Computing și Tehnologie în Anestezie și Terapie Intensivă (ESCTAIC) și a 15-a ediție a Conferinței Naționale de Îngrijiri Paliative.

„Am adus patru specialități la o întâlnire comună: terapie intensivă, anestezie, medicina paliativă și informație și tehnologie.


Participă 1.500 de persoane, avem peste o sută de speakeri, peste 40 dintre aceștia sunt din străinătate, personalități ale specialităților pe plan internațional. Pe lângă cele patru specialități, are loc la Timișoara și întâlnirea Asociației Transplantaților din România”, a precizat Dorel Săndesc, organizatorul evenimentelor.

Printre cei care se află la manifestări se numără și pacienți care au beneficiat de un transplant de organe sau persoane care s-au aflat în stare critică în secțiile de anestezie și terapie intensivă. „Acești pacienți sunt o probă vie a ceea ce înseamnă această meserie. Cam ăștia sunt prietenii noștri, cei care scapă cu viață de la Reanimare, dar cu cei care scapă rămânem prieteni pe viață și e mare lucru”, a spus Dorel Săndesc.

În cadrul evenimentului ATI care se desfășoară la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara se discută și despre dezvoltarea și rolul medicinei paliative, care se adresează pacienților care așteaptă să moară. „Participă la eveniment medici care intervin precoce în stradă, medici urgentiști, medici de la ATI care încearcă să salveze și colegii de la medicină paliativă care atunci când nu se mai poate salva viața intervin pentru a transforma sfârșitul într-unul demn. Îngrijirile paliative vor fi dezvoltate și în România, cu bani de la Banca Mondială”, a conchis medicul Dorel Săndesc. Evenimentul medical, care nu a fost scutit de incidente, a început în 23 octombrie și se va finaliza astăzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.