p>
Cel mai mare parc cu mori de apă din România și sud-estul Europei va fi salvat. Faimoasele mori de apă de la Rudăria, județul Caraș-Severin au fost grav afectate de o viitură, în luna septembrie, astfel că niciuna din cele 22 de mori nu a mai funcționat, patru fiind complet distruse. Ministrul delegat pentru Apă, Păduri și Piscicultură, Doina Pană, a vizitat, ieri, morile de la Rudăria care trebuie refăcute după inundații și a anunțat că s-au alocat aproape 170.000 de lei pentru repararea lor, urmând să mai fie alocate fonduri și în perioada următoare.
“Există o Hotărâre de Guvern cu destinație specială pentru această zonă. Deja s-a alocat o sumă importantă de bani și, bineînțeles că până la finalizarea lucrărilor vor mai veni bani. Un singur lucru nu mi-a plăcut aici: drumul! O zonă cu un asemenea potențial, și sunt sigură că aici vin turiști și vor mai veni, nu se poate … drumul acela județean trebuie să arate altfel”, a declarat ministrul Pană la Complexul Mulinologic, scrie Express de Banat.
Localnicii nu au mai așteptat banii de la Guvern, ci s-au apucat să repare singuri o parte din mori. Astfel, potrivit primarului comunei Eftimie Murgu, două mori au fost reabilitate, patru sunt funcționale, iar cu banii de la Guvern se vor reabilita încă nouă obiective. “Comunitatea locală s-a mobilizat imediat cum a permis apa să se poată lucra, datorită faptului că aceste mori sunt vitale pentru locuitori, iar Guvernul, prin Compania Națională de Investiții a alocat 1,7 miliarde de lei vechi. Firma a venit deja la fața locului, a apărut cu un excavator și urmează să înceapă lucrările”, a spus primarul comunei Eftimie Murgu, Ilie Imbrescu.
Localnicii sunt pregătiți nu doar să ajute la repararea morilor de apă, ci și la reabilitarea drumului județean, dacă vor fi alocați bani de la Guvern în acest sens.