NIS Petrol a început PROSPECTAREA solului în Timiș. Ce mesaj transmit activiștilor...

NIS Petrol a început PROSPECTAREA solului în Timiș. Ce mesaj transmit activiștilor și populației oficialii companiei VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

geofoni

NIS Petrol România a început săptămâna aceasta activitățile prospectare geofizică 3D pentru petrol și gaze naturale în perimetrele EX 7 Periam si EX 8 Biled, din județul Timiș. Mai exact, se acționează pe o suprafață de de 580 km2 din aria localităților Cenad, Dudeștii Vechi, Valcani, Beba Veche, Tomnatic, Teremia Mare, Comloșul Mare, Gottlob și Sânnicolau Mare. Activitățile de prospectare geofizică se încheie în luna ianuarie 2015, susțin reprezentabții NIS Petrol România, care au ținut să precizeze faptul că toate aceste acțiuni se desfășoară cu avizul autorităților statului, proiectul fiind aprobat de ANRM.

Activitatea de prospectare se face la suprafață, fără a se folosi explozibili

“Prospectarea geofizică este principala metodă folosită, încă din anii ’50 în România, pentru investigarea structurilor geologice și stratigrafice complexe din subsol ce pot prezenta situații favorabile acumulării hidrocarburilor. Procesul constă în măsurarea timpului de propagare a undelor sonore de mică intensitate, de la punctul de generare determinat cu exactitate la suprafața Pământului, pe drumul de emisie și, ulterior, reflecție a undelor către punctele de recepție”, explică Mikhail Danilin, Director Executiv Upstream, NIS Petrol.

Mikhail Danilin

Echipa seismică de cercetare acoperă 500 – 600 ha zilnic. Specialiștii spun că impactul asupra solului dispare imediat după ce cercetarea este efectuată. Practic solul este apăsat de utilajele vibratoare, care au o greutate de 32 de tone, acționate de un sistem hidraulic aproximativ 30 de secunde într-un singur loc. De aici informațiile sunt captate de geofoni, care mai departe transmit informațiile digitalizate într-un computer, iar cu ajutorul unui soft acestea sunt ”decriptate” în următoarele luni. ”Aceste acțiuni din punct de vedere seismic nu produc daune serioase mediului înconjurător: nu avem contact cu sursele de apă potabilă, nu se folosesc chimicale sau substanțe speciale periculoase, nu utilizăm explozibil ( cum se făcea prospecțiunea în anii din urmă). În cadrul acestui proiect, compania a decis să folosească doar vibratoare”, arată Danilin.

 ”Acceptăm dreptul activiștilor de a protesta”

Referitor la protestele activiștilor din ultima perioadă, reprezentantul NIS Petrol România a ținut să puncteze faptul că această companie este deschisă la orice dialog.


”Acceptăm dreptul activiștilor de a protesta, chiar dacă nu înțelegem de ce leagă anumite probleme de activitatea noastră. Compania noastră e deschisă să stabilească un dialog cu activiștii, și încercăm să soluționăm orice probleme în mod constructiv. În egală măsură nu suntem împotriva unui control civil al activităților noastre, care e posibil prin legea românească. Suntem transparenți și vream ca populația să știe că nu facem nimic nociv mediului. Vreau să accentuez că totul trebuie făcut în mod civilizat și constructiv, iar dialogul este foarte important. Deja s-au înregistrat accidente în câmp, s-au dat foc unor echipamente, ceea ce nu e doar o daună financiară, cred că nu e legal, în România”, am mai spus Mikhail Danilin.

utilaje

”Suntem conștienți că producem pagube asupra producției, recoltelor sau pământului, dar trebuie reținut că există un acord pe care îl semnăm cu fiecare proprietar de pământ sau arendaș, ca să compensăm pierderile în producție sau recoltă și ca să recultivăm ceea ce am călcat. Nu tot pământul va fi afectat, ci doar o linie de trecere – urmele lăsate de echipament, de 3 – 4 metri. Din experiența noastră, putem spune că la un hectar de teren pagubele ating între 3 și 5%. După ce e operațiunea e încheiată din partea nostră, estimăm daunele împreună cu proprietarul și în urma acestui raport oferim compensații conform prețului pieței. Pentru pământ putem oferi oamenilor compensație financiară ca să recultiveze, sau o putem face noi. După ce testul seismic a trecut nu se vede nicio urmă”, a explicat Iosif Ingrisch, project managerul companiei Geolink cu care colaborează NIS Petrol România pentru aceste prospectări.

Conform Constituției și legilor în vigoare, statul are dreptul de acces și de a întreprinde lucrări în subsolul unui teren aflat în proprietate privat, iar NIS Petrol acționează în numele statului român pe perimetrele EX 7 Periam si EX 8 Biled Conform legii fundamentale a României, bogățiile subsolului fac obiectul exclusiv al proprietății publice a statului român. “NIS Petrol desfășoară în perimetrele din Timiș activități de prospectare geofizică în conformitate cu legislația din România. Etapa de prospectare presupune o trecere temporară a echipamentelor partenerilor noștri pe terenurile din zonă, în virtutea dreptului de servitute legală. Legea petrolului instituie în favoarea titularului de acord petrolier, acest drept de servitute legală, care include un drept de trecere. Activitatea este tranzitorie și lasă terenurile din zonă în starea lor inițială”, adaugă reprezentantul NIS Petrol.


LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.