Povestea CUTREMURĂTOARE a fetiței care a surzit după ce a trăit în...

Povestea CUTREMURĂTOARE a fetiței care a surzit după ce a trăit în condiții inumane într-un GRAJD din Timiș. Cum o poți ajuta să audă

2
DISTRIBUIȚI

alexandra si florin

Alexandra este o fetiță plină de viață care ne întâmpină zâmbind în curtea unui centru de plasament din Timișoara și ne salută ridicând o mână. Încearcă să rostească și câteva cuvinte, dar nu reușește să pronunțe niciun sunet. Peste câteva minute, Ruben, “tatăl” copiilor din centru, ne destăinuie drama prin care trece Alexandra. Fetița trăiește într-o lume în care sunetele nu pătrund și astfel nici nu reușește să vorbească.

Și totul pentru că a trăit primii șase ani din viață în condiții inumane, într-un grajd dintr-o localitate din județul Timiș. “Alexandra a făcut otită, dar părinților nu le-a păsat de sănătatea ei. Pentru că puroiul nu a fost scos, nu a urmat un tratament adecvat, fetița a surzit”, povestește Ruben Iancu. Totuși, fetița a învățat în centru să rostească câteva cuvinte, însă doar după ce “tata” Ruben îi descrie cu mâinile ploaia sau caietele.

alexandra

“Pentru părinți, Alexandra și fratele ei Florin erau o povară”

Într-un grajd, într-o mizerie de nedescris, fără căldură sau apă – așa au trăit timp de mai bine de cinci ani Alexandra și frățiorul ei Florin, alături de părinții lor.


Celor care le-au dat viață nu le-a păsat de cei doi micuți, astfel că atunci când asistenții sociali i-au luat din grajd aceștia erau înfometați, murdari și cu probleme de sănătate. Acum, Alexandra și Florin locuiesc într-un centru de plasament din Timișoara, însă traumele trăite i-au marcat profund.

De aproape un an de zile a avut nevoie Florin ca să învețe să meargă și în alte locuri din afara camerei, după ce primii ani de viață i-a petrecut în grajd. Băiețelul a fost atât de marcat de experiența trăită în condiții inumane încât dezvoltarea sa intelectuală este mai greoaie în comparație cu ceilalți copii de vârsta lui.

Ruben Iancu, cel care are grijă de cei doi frați, dar și de alți 24 de copii care au povești de viață la fel de triste, ne povestește că Alexandra și Florin au trăit “în grajd, în condiții jalnice, erau neîngrijiți. Părinții au fost bucuroși când asistenții sociali i-au luat pentru că îi considerau pe Alexandra și Florin o povară. De curând, părinții și-au dat acordul ca Alexandra și Florin să fie adoptați, nu mai vor să știe nimic de ei”.

Care sunt șansele ca Alexandra să audă din nou

Reprezentanții Casei “Frații lui Onisim”, în care cei doi frați locuiesc, au încercat să facă tot ce le-a stat în putință pentru ca Alexandra să fie un copil normal, să poată auzi din nou. După mai multe intervenții chirurgicale, fetiței, care acum este în clasa a III-a la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă “Constantin Pufan” din Timișoara, i s-a montat un aparat auditiv ieftin, care a costat 200 de euro. Astfel, cu ajutorul acestuia, fetița de abia aude sunetele foarte puternice.

Ruben Iancu ne spune că șansa ca fetița să poată percepe sunetele, să audă este un aparat auditiv profesional, foarte performant, care costă aproximativ 4.000 de euro. O sumă uriașă pe care reprezentanții centrului nu și-o permit. „Doar cu sprijinul oamenilor, intervențiile chirurgicale s-ar putea realiza și Alexandrei i se va putea monta un aparat auditiv de calitate”, spune Ruben Iancu.

Oamenii cu inimă mare care doresc să o ajute pe Alexandra sunt așteptați la sediul Centrului „Frații lui Onisim” din Timișoara, str. Dorobanților, nr. 16.

 

2 COMENTARII

  1. Felicitări dle Bota,acestea sunt lucrurile care trebuie arătate si promovați oamenii care fac fapte bune.Nu politicienii,de ei ne este deja lehamite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.