PREMIERĂ medicală în vestul țării: Chirurgii de la Spitalul Județean Timișoara vor...

PREMIERĂ medicală în vestul țării: Chirurgii de la Spitalul Județean Timișoara vor opera… din fotoliu cu ajutorul unui ROBOT de peste 1,5 milioane de euro. Când vor fi realizate primele intervenții

0
DISTRIBUIȚI

operatie-640x480

O nouă premieră medicală la Spitalul Județean Timișoara. Primul robot pentru intervenții chirurgicale minim invazive ajunge în cel mai mare spital din vestul țării în câteva luni. Potrivit managerului unității medicale, Marius Craina, robotul este singurul din vestul României, costă peste 1,5 milioane de euro, va fi achiziționat cu bani de la Uniunea Europeană, iar consumabilele sunt extrem de scumpe. Doar pentru realizarea unei singure intervenții chirurgicale este nevoie  de consumabile de peste 10.000 de euro.

“Se va amenaja o sală specială pentru intervenții chirurgicale, în sensul că va fi reabilitată și modernizată. Este primul robot în laparoscopie care vine în Timișoara, singurul din vestul țării și sperăm că la începutul anului viitor chirurgia va beneficia de acest robot.


Vor fi realizate intervenții chirurgicale laparoscopice pe care le practică atât chirurgii, cât și ginecologii. Cele mai utilizate indicații în ginecologie constă în histerectomie totală și operație tip Wertheim, folosită în tratamentul chirurgical al neoplasmului de col uterin”, a explicat managerul Spitalului Județean Timișoara.

Marius Craina a ținut să precizeze că medicii chirurgi, după ce vor urma un curs ca să se specializeze, vor putea opera din fotoliu, iar robotul din sala de operație va fi ghidat printr-o consolă. “Unul dintre avantaje este acela că nu-ți tremură mâna și nu obosește niciodată. Practic, tu operezi într-o consolă, ceea ce implică o precizie de 100 %. Poți opera cu robotul ore în șir fără să simți oboseala, stai frumos în fotoliu”, a mai precizat Marius Craina.

Pentru primele intervenții chirurgicale realizate cu acest robot la Timișoara vor veni și bani pentru consumabile, iar după ce fondurile vor fi epuizate, reprezentanții spitalului județean speră că banii vor veni prin programele naționale. “Degeaba ai robotul, dacă nu ai consumabilele, pentru că 10.000 de euro pentru o intervenție chirurgicală este aproape imposibil să-și permită spitalul. Tu nu ai voie să alegi pacienții, adică dacă zece pacienți au indicații de chirurgie robotică, îi operezi pe toți zece. Nu poți să îți asumi tu responsabilitatea “stai că eu nu am materiale pentru cinci, deci cinci îi operez și cinci facă ce vor”, a comentat managerul Spitalului Județean Timișoara.

Dacă în Statele Unite ale Americii, există peste 2.000 de centre medicale în care chirurgii operează cu astfel de roboți, în România nu sunt nici zece astfel de centre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.