Premieră națională la Timișoara. Medicii ortopezi de la spitalul județean operează cu…...

Premieră națională la Timișoara. Medicii ortopezi de la spitalul județean operează cu… GPS-ul. Care sunt avantajele pentru pacienții care au nevoie de o proteză

0
DISTRIBUIȚI

sistem de navigatie

Premieră medicală națională, la Timișoara. Începând din această lună, medicii ortopezi de la Clinica II Ortopedie – Traumatologie vor opera doar cu GPS-ul. Este vorba despre un sistem intern de navigație care le arată chirurgilor exact locul și modul în care trebuie aplicată proteza de șold sau de genunchi. Ieri și astăzi au fost realizate primele două intervenții chirurgicale cu GPS-ul, medicii timișoreni fiind ajutați de un reputat chirurg din Dubai.

Sistemul de navigație a costat peste 180.000 de euro și a fost achiziționat cu bani de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara. Dan Poenaru, șeful Clinicii II Ortopedie – Traumatologie, a declarat, astăzi, că anual sunt supuși unei operații de protezare aproximativ 300 de pacienți. „Cu ajutorul acestui sistem de navigație, se realizează o montare foarte solidă a protezelor de șold sau genunchi. Studiile arată că protezele rezistă cu 60% mai mult, deci acest lucru înseamnă o suferință mai mică pentru pacienți și costuri sociale mai mici. Sistemul de navigație poate fi utilizat în intervențiile chirurgicale la nivelul membrelor inferioare, pentru protezare șold, genunchi, dar și în chirurgia coloanei vertebrale, în endoprotezarea articulaţiilor la hemofilici şi în tratamentul unor tumori osoase ale membrelor inferioare”, a explicat Dan Poenaru.

sistem de navigatie medicina

Pacienții nu trebuie să plătească niciun leu pentru operația cu GPS-ul

Jenel Pătrașcu, medic în cadrul Clinicii II Ortopedie – Traumatologie, a ținut să precizeze că operațiile realizate cu acest sistem de navigație nu sunt simple, însă rezultatele sunt mult mai bune.


„Intervenția se complică în momentul în care folosești sistemul de navigație. În plus, timpul de intervenție chirurgicală se lungește cu aproximativ o jumătate de oră, dar merită foarte mult a fi folosit, din cauză că rezultatele post-operatorii se apropie de perfecțiune. Realinierea articulației se face cu ajutorul unui soft care îți determină cu exactitate locul și modul în care trebuie aplicată proteză”, a precizat Jenel Pătrașcu.

Medicii spun că toți pacienții care ajung la Clinica II Ortopedie – Traumatologie din cadrul Spitalului Județean Timișoara și au nevoie de o intervenție chirurgicală vor fi operați cu GPS-ul. Pacienții nu trebuie să plătească niciun leu. „Totul este plătit de Ministerul Sănătății prin programele naționale de sănătate. Este vorba de pacienții asigurați în România, pacienții neasigurați sau pacienții străini trebuie să plătească și fiți convinși că vom avea turism medical în România datorită nouă, medicilor, care operăm în România și nu am plecat dincolo și nu vom pleca. Am fost plecați și ne-am întors”, a conchis medicul ortoped Jenel Pătrașcu.

Potrivit medicilor ortopezi, anual, vin la Timișoara pacienți din întreaga țară pentru a fi supuși unei intervenții chirurgicale de protezare articulară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.