Pro Musica a scris o filă de istorie în rock-ul românesc la...

Pro Musica a scris o filă de istorie în rock-ul românesc la Timişoara cu o seară maraton la concertul de revenire după 21 de ani. Ce pregătește acum trupa FOTO și VIDEO

1
DISTRIBUIȚI
<


p>PROMUSICA11_resize

Concertul de comeback după 21 de ani de pauză al trupei Pro Musica, desfăşurat duminică seara pe scena Filarmonicii Banatul din Timişoara, va rămâne mult timp întipărit în memoria melomanilor, legendara formaţie timişoreană oferindu-le spectatorilor un spectacol realmente fascinant. Recitalul desfăşurat sub logo-ul „Pro Musica 41” și cu motto-ul „Vreme trece, vreme vine… Toate-s vechi şi nouă toate”, versurile de început din Glossa lui Mihai Eminescu, a avut parte de un public cât se poate de numeros, care a savurat pe îndelete, numeroasele „bunătăţuri“ muzicale pregătite cu migală de creatorii acestui eveniment.

În timpul celor două reprize distincte ale acestui spectacol pe scenă au urcat Ilie Stepan, Dixie Krauser, Grigore Bujor Hariga, Lică Dolga, Mario Florescu, Doru Apreotesei, Doru Eugen Iosif, Horea Crişovan şi George Găină, alături de invitaţii Radu Rotaru, Dana Borteanu şi Vera Ciocan. În zilele noastre greu împovărate de mediocritate, realizarea unui spectacol complex, menit să reflecte cele două părţi distincte din activitatea legendarului grup Pro Musica nu e defel o treabă uşoară. Cei care îl cunosc pe liderul trupei Pro Musica, Ilie Stepan, ştiu cât de perfecţionist este acesta. Fiecare amânunt al acestui concert de comeback a fost atent studiat, nu a existat nimic nelalocul lui, piesele au „curs“ fără nicio hibă, iar feelingul pe care l-au avut spectatorii care au asistat pe viu la acest spectacol a fost unul deosebit. Dincolo de toate, absolut toţi artiştii care au pus umărul la realizarea acestui eveniment au transmis emoţii pozitive spectatorilor, iar aplauzele furtunoase ale celor aflaţi în sală i-au uns la suflet la rândul lor pe cei care au stat în lumina reflectoarelor.

După cum a spus şi prezentatorul spectacolului, Bogdan Puriş, în speech-ul de început, „am asistat la un moment istoric în lumea rock-ului românesc“, iar feedback-ul fanilor din sală a fost unul copleşitor. Prima parte a spectacolului, cea care a ilustrat perioada „folk“ a trupei, a fost una cât se poate de spectaculoasă. Fie că a fost vorba de piesa Glossa (cântată şi la final, cu toţi cei implicaţi în acest proiect) sau de Creanga de cireş, compoziţiile de început ale trupei au demonstrat că au trecut testul timpului, iar un plus de şarm a fost adăugat şi prin prestaţia muzicală şi teatrală a lui Doru Eugen Iosif, alintat cu porecla de „Castravete“ de mai multe ori de către unii spectatori din sală.

Repriza a doua a debutat cu un moment special, un intro cu vocea lui Marian Odangiu. Un alt moment care a generat aplauzele sincere ale celor prezenţi a fost acela în care muzicienii, prin intermediul proiecţiilor de pe ecran, au adus un omagiu timişorenilor importanți pentru oraș, trecuţi în nefiinţă, printre aceştia numărându-se Petru Umanschi, Nae Tarnoczi, Oscar Berger sau Bela Kamocsa. Pe parcursul spectacolului care a durat peste trei ore şi jumătate, membrii trupei au cântat şi două compoziţii noi – nouţe dar şi câteva melodii din repertoriul internaţional, printre care şi celebra Satisfaction a celor de la The Rolling Stones. Au fost şi mici probleme tehnice, dar bucuria spectatorilor care au asistat la spectacolul de revenire al celor de la Pro Musica a făcut ca acestea să treacă aproape neobservate. Basistul Dixie Krauser a făcut „spectacol“ cu câteva solo-uri menite să-ţi taie respiraţia. Ilie Stepan, Horea Crişovan şi Bujor Hariga au introdus în „schemă“ sound-uri de chitară memorabile, iar Lică Dolga şi Mario Florescu au punctat cu tobe şi elemente de percuţie acest show. Doru Apreotosei, stabilit de mai mulţi ani în Suedia, alături de Radu Rotaru au colorat cu sunete de pian şi orgă compoziţiile trupei, iar invitatatele speciale Dana Borteanu şi Vera Ciocan au oferit şi ele o prestaţie de excepţie. Fiecare muzician prezent pe scenă a dat ce a avut mai bun din el, iar acest lucru s-a simţit din plin din partea publicului. A fost o seară – maraton în care Pro Musica a demonstrat că este un reper important în existenţa şi spiritul oraşului Timişoara. Concertul a fost transmis în direct şi pe Internet iar în viitor trupa va lansa un DVD cu acest eveniment. Nu ne rămâne decât să sperăm ca pe viitor Pro Musica să revină cât mai des în faţa timşorenilor. Nu doar la momente aniversare, ci şi cu materiale discografice noi. PRESSALERT.ro a fost partener media al acestui spectacol memorabil, oferindu-le cititorilor săi 11 invitaţii la acest concert, în urma unui concurs derulat pe site-ul nostru.

Foto: Adrian Pîclișan


1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.