Regal de foclor la prima ediție a festivalului național „Tradiții la români”....

Regal de foclor la prima ediție a festivalului național „Tradiții la români”. Cine va urca pe scenă și unde va avea loc evenimentul

0
DISTRIBUIȚI

festival traditii

Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Timiş organizează, începând din acest an, un eveniment de anvergură, prima ediţie a festivalului naţional de folclor „Tradiţii la români”. Această premieră timişoreană se va desfăşura în sala Capitol, în 7 şi 8 octombrie, de la ora 18,30 şi se doreşte a fi un regal folcloric cu peste 300 de participanţi din diferite zone ale ţării. Festivalul va fi deschis de ansamblul „Banatul” dirijat de Gelu Stan, cu participarea unor solişti şi dansatori ai „generaţiei de aur”, care au făcut ca singurul ansamblu folcloric profesionist din Banat care dispune atât de orcherstră cât şi de dansatori să devină celebru.


Printre invitaţi se numără Tiberiu Ceia, Elena Jurjescu Todi şi Luca Novac. Înfiinţat în anul 1970, ansamblul „Banatul” a câştigat în trei rânduri concursul naţional al ansamblurilor folclorice profesioniste din România şi a devenit faimos şi peste hotare, cu prilejul numeroaselor turnee întreprinse.

Tot în prima zi a festivalului, pe scena sălii Capitol vor mai evolua ansamblul „Mureşul” din Târgu Mureş şi ansamblul „Maria Tănase” din Craiova, alături de care vor fi prezenţi numeroşi cunoscuţi solişti de muzică populară. În cea de-a doua zi a festivalului, invitaţi speciali vor fi ansamblul „Timişul” şi soliştii Carmen Popovici Dumbravă, Dumitru Teleagă şi Dumitru Stoicănescu. Va fi prezent, de asemenea, ansamblul „Cindrelul Junii Sibiului” însoţit de numeroşi solişti şi ansamblul „Banatul” dirijat de Sebastian Roşca, cel mai tânăr dirijor de ansambluri profesioniste din ţară, şi artiştii care-l alcătuiesc astăzi. Invitaţii săi vor fi Mihaela Petrovici, Ramona Viţa, Adrian Stanca, Stana Stepanescu, Bogdan Toma şi Ciprian Pop. „Festivalul, aflat la prima ediţie, este o provocare pentru noi şi dorim să devină o manifestare de durată, precum festivalul <<Lada cu zestre>> – spune Liliana Laichici, directorul centrului de cultură şi artă. Pentru festival, ansamblul „Banatul”, sub conducerea coregrafului Lăiţă Stănescu, a pregătit suite de jocuri din zona de câmpie şi munte şi brâuri din zona de munte, de pe Valea Almăjului şi Valea Timişului superior. Dorim să avem în fiecare an alţi invitaţi şi numărul lor să fie din ce în ce mai mare”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.