Regizorul Alexander Hausvater la PRESSALERT LIVE: „Actorii principali ai acestei țări nu...

Regizorul Alexander Hausvater la PRESSALERT LIVE: „Actorii principali ai acestei țări nu sunt Ponta, Udrea sau Băsescu”. Ce spune despre revoluția de la Timișoara VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

alexander hausvater la pressalert live

Reputatul regizor Alexander Hausvater a fost prezent în această seară în studioul HDV, la emisiunea PRESSALERT LIVE, unde a discutat despre societate, politicieni, dar și despre situația în care România se află în ziua de astăzi.

„E foarte dificil să îți dai cu părerea în legătură cu România de astăzi, pentru că majoritatea oamenilor își dau cu părerea și greșesc. România este o țară care a avut o revoluție, nu eram aici, dar după mine a existat o revoluție, începând din orașul Timișoara în 1989, și e una din acele revoulții care ia mult timp și suntem încă în ea. Revoluția este un moment în istorie în care oamenii luptă și uită pentru ce se luptă și, încet, încet, ca în Revoluția Franceză, ajung la inversul a ceea ce vor să ajungă. Mi se pare că România e încă în acea mișcare perpetuă care a început în 1989 și cred că revoluția română este poate singura din revoluțiile pe care le știu eu în care oamenii s-au revoltat contra cuiva sau contra unui sistem fără să se gândească nici măcar pentru o secundă că sistemul acela trebuie schimbat cu alt sistem”, a spus Alexander Hausvater despre România zilelor noastre.

Artistul consideră că actorii principali ai acestei țări nu sunt politicienii, ci cetățenii care dacă s-ar aduna în număr mare, ar reuși să schimbe ceva. „Trebuie să înțelegem că actorii principali a acestei țări nu sunt Ponta, Udrea sau Băsescu, care a devenit un mit. Actor principal este fiecare cetățean al acestei țări. Sunt sigur că dacă am aduna 400, 500 de mii de oameni pe o stradă oarecare, am schimba orice am vrea, dar oamenii trebuie să facă un efort”

Problema ar putea porni, în opinia regizorului, și de la ceea ce se învață în școlile din România. „95% din materiile pe care le învățăm în școlile din România nu ne ajută la nimic. Prima materie pe care trebuie să o învățăm este legătura cu o societate, cu un stat, legătura cu o comunitate”, este de părere Alexander Hausvater.

Regizorul care a pus în scenă piese în toată lumea a spus că nu înțelege ideea de corupție și că hoții din România nu sunt hoți buni.


„Un lucru pe care nu l-am înțeles niciodată este ideea de corupție. Corupția este un furt al statului. În alte țări statul nu este corporația cea mai tare, nu este compania cea mai tare, dar scopul este să faci bani. Noi vorbim despre un stat care este în faliment oricum. Ca hoți, românii nu sunt hoți buni. Ei încă sunt oameni care trăiesc pe baza acestui «big brother», care a început clar în timpul comunismului. Dacă de acum ataci statul inseamnă că ești un hoț lipsit de imaginație”

Tot în cadrul emisiunii s-a discutat și despre Muzeul Revoluției, care nici acum nu există în Timișoara.  Hausvater a spus că oamenii care au inițiat Revoluția din 1989 au venit cu o idee care ar fi putut salva această țară și că cei care s-au sacrificat sunt dați uitării. Acesta a mai explicat că dacă primarul orașului nu dă tonul, cetățenii ar trebui să dea tonul. „Tu trebuie să te gândești la toți, nu numai la primar, ci la toți. Timișoara nu numai că a inițiat Revoluția, dar s-a venit cu o gândire care ar fi salvat țara. Oamenii s-au sacrificat, iar dacă acum s-a ajuns la aceste lucruri este rău, dar istoria a dat șansă. Aici a fost Revoluție. Dacă nu a dat primarul tonul, restul trebuiau să dea tonul. Vrei o biserică? Adună cinci prieteni, puneți bani și construiți o biserică. Nu aștepți ca unul să dea tonul. Continuăm să blamăm, dar nu acolo e buba, ci lipsa de initiativă”, a spus acesta.

Întrebat dacă acum statul este mai puternic pentru că apar condamnări, arestări, regizorul a răspuns că „este foarte dificil să dau un răspuns inteligent pentru că nu ști cine manipulează, vorbim de o nouă generație de tineri procurori. Ce mi se pare clar este că în unele cazuri omul intră la închisoare, dar nu pentru fapta aia care trebuie, ci pentru altceva, care e minuscul față de ce se știe. Mi se pare că justiția este nu numai ceva necesar, dar ceva care trebuie aplicat la toată lumea, și nu aplicat numai la omul politic pentru că a avut o forță politică în spatele lui. Eu sunt artist, un artist e cineva care creează o realitate alternativă. Ca să creezi trebuie să știi cum e astăzi viața obiectivă. Să înțelegi politica, să înțelegi de ce cineva care intră în politică nu face asta pentru semenii lui”.

1 COMENTARIU

  1. individu’ ie niebun. ievreu care o profitat de conjuctura si si-o pus nevestka derectorr di tiatru. noi romanii dicishia il renegam. TRAIASCA TIATRUL GERMAN DIN TIMISOARA condus de Decrector LUCIAN VERSHENDAN. URRRRRRRRRRAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.