Scrisoare deschisă pentru Patriarhul Daniel din partea personalităților de marcă ale Timișoarei....

Scrisoare deschisă pentru Patriarhul Daniel din partea personalităților de marcă ale Timișoarei. Cum arată portretul-robot al viitorului Mitropolit al Banatului

8
DISTRIBUIȚI

INMORMANTAREA MITROPOLITULUI CORNEANU02_resize

Oamenii de cultură din Timișoara au inițiat o scrisoare deschisă, adresată Preafericitului Părinte Patriarh, Acad. Dr. Daniel Ciobotea, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române, prin care vorbesc despre cum ar trebui să fie urmașul Mitropolitului Banatului, ÎPS Nicolae Corneanu. În locul mitropolitului trecut la cele veșnice duminică, Sfântul Sinod al BOR va alege un nou mitropolit în luna noiembrie, la finalul celor 40 de zile de doliu.

”Cu fiiască sfială, ne adresăm — din nou, cu nădejde tare — Prefericirii voastre, iar, ca în urmă cu trei ani, ne socotim că glasul nostru înlăcrămat va fi ascultat cu bunăvoire.

Încrederea noastră întreagă în credincioşia şi în înţelepciunea Preafericii voastre şi a tuturor înalţilor Ierarhi din alcătuirea Sfîntului Sinod ne îndeamnă a fi, pe bună dreptate, reţinuţi în a face orice consideraţii nelalocul lor, ştiind prea bine că nu se cade a se face sugestii de vreun fel cu privire la viitorul Mitropolit al Banatului, în urma dureroasei despărţiri de venerabilul nostru Mitropolit Nicolae Corneanu, chemat la Domnul, după grele suferinţe, în sacrosanctă zi de duminică blajin mângâiată de soare.

Cu neostoită convingere în faptul că Sfîntul Sinod va hotărî cu totală îngrijire, noi aşteptăm cu speranţă ca Întîistătătorul din Banat al credinţei noastre strămoşeşti să fie vrednic de lumina lăsată de înţelepciunea, blândeţea, iubirea de oameni, de adevăr şi de tradiţii, de limpezimea de a scruta spre ce este şi ce va fi în eparhie, în spiritualitatea neamului, în lumea creştină, pe întreaga noastră Planetă sfâşiată de suferinţe multe, lumină pe care ne-a lăsat-o greu încercatul nostru Ierarh plecat în lumea fără dureri a Cerurilor.

Iertare ne cerem dacă, poate, aceste rânduri scrise cu ochii plini de rouă de plânset, ar părea prea cutezătoare, Preasfinte Părinte Patriarh Daniel, spre care se-ndreptăm cu mare nădăjduire.


Rămânem, Preafericite Părinte Patriarh Daniel, un de neabătut zid al credinţei străbune, cum pildă vie ne este neuitatul nostru Mitropolit Nicolae Corneanu, chemat de Tatăl Ceresc dincolo de vămile văzduhului, căruia — şi vă aducem din suflet mare mulţămită — i-aţi hărăzit slujbă de îngropăciune demnă de un destoinic principe al credinţei. Doamne, ajută!” – se arată în scrisoarea deschisă, semnată de zeci de profesori universitari, rectori, artiști plastici, medici, academicieni, scriitori și oameni de cultură, din Timișoara, din țară și din străinătate.

Screen Shot 2014-10-03 at 17.50.34

Screen Shot 2014-10-03 at 17.50.53 Screen Shot 2014-10-03 at 17.50.34

8 COMENTARII

  1. Asta e scrisa de Paisie Lugojanul. Nemernicul ăsta are balele pe buze la gândul ciolanului! Cașcavalul pregătit, merenii din sinod deja instruiți. Ca doar sunt persoane de vaza prin județ, unici și de neinlocuit.
    Doar prostii confunda pe Dumnezeu cu șarlatani din biserica ortodoxa romana.

    • Ti AFURISASC, sa arz in chiscantu cu zmoala si pucioasa alu scaraotzki daca ti mai leji di Inalt Prea Sfintia sa Prea firicitu Paise carele va ocupa pasta cativa zili Tronu di MITROPOLIT a Banatului. o sa tragiem clopotili din tot banatu di munte si shas sa sa auda pini in Cieruri
      HALLELUIA HALLELUIA
      Si bale ai tu pi gura aia fara ghintz ca te stiu io cini ieshti netrebnicule si blastamatule. Iesti omu lu Belzebut Satana

  2. Pe voi va pastoresc interesele, ca daca ati fi credinciosi ati tacea si v-ati ruga mai mult, nu sa improscati cu noroi in oameni vrednici. Eu nu cred ca domnul veterinar sta cu sufletul la gura pentru a ajunge mitropolit, si nu o credeti nici voi, dar scrieti ca sa nu cada lumina reflectorului pe cine a asteptat atata vreme sa moara saracul mitropolit. hienelor.

    • Sa te manca canceru. Ca Inalt Prea Sfintia Sa Paiese trebe sa fiii METROPOLITU banatului chiar daca pensionara Brasovianu si madame Epure nu vor asta.
      Punem pariu ca TRONU METROPOLIEI o sa fiii ocupat De Dom PAISE???????????????????????
      HALLELUIA HALLELUIA. AM INVINS !!!!!!
      Acu incepe socotiala . totz cari or fo impotriva noastra o sa merge la monastire. semplii calugare in chilii cu 1 crumpe fert la zi. sa sa invete minte.

  3. cu tot respectul pentru toate religiile, in special cea ortodoxa, si pentru majoritatea semnatarilor acestei scrisori deschise, imi permit sa opinez ca limbajul in care e redactat acest document este daca nu ridicol si desuet, macar nefiresc, si chiar de neinteles, pentru majoritatea tinerilor educati din zilele noastre (cu exceptia celor initiati in teologie, filologie si alte domenii asemanatoare).
    chiar daca probabil ca e scrisa dupa traditia crestin ortodoxa, aceasta scrisoare deschisa, ca si comunicare publica in societatea contemporana, e aproape egala cu zero, cei mai multi oameni chiar educati, nu inteleg nimic…
    personal ma deranjeaza si postura de umilinta medieval fanariota pe care si-o asuma autorii, inteleg ca asta e traditia, dar asa ceva nu imi suna acceptabil in secolul 21.
    va rog nu ma injurati, nu sunt ateu, nu urasc religia si cu atat mai putin cea ortodoxa, tin la traditiile romanesti, dar cred ca ar trebui sa cautam mai asiduu armonizarea traditiilor noastre vechi cu societatea moderna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.