Spectacolele lunii noiembrie. Vezi ce festivaluri au loc și când are premiera...

Spectacolele lunii noiembrie. Vezi ce festivaluri au loc și când are premiera o inedită colaborare între Teatrul German și Teatrul Maghiar

0
DISTRIBUIȚI

În luna noiembrie, teatrul naţional timişorean oferă iubitorilor de spectacole nu mai puţin de 24 de reprezentaţii în cele trei săli de care dispune, câte un spectacol fiind programat aproape în fiecare zi a lunii. Teatrul îşi începe programul cu piesa „Nopţi albe”, care va fi jucat în sala mare a teatrului în 1 noiembrie. În aceeaşi sală e programată o reprezentaţie cu „O scrisoare pierdută”în 19 noiembrie, două zile mai târziu spectacolul „Albă ca zăpada” iar în 29 noiembrie, musicalul „The Full Monty”. La sala studio „Uţu Strugari” sunt programate spectacolele „M-am hotărât să devin prost”, „Canicula”, „Crize sau încă o poveste de dragoste”, „Un Romeo şi o Julieta – un scandal urban”, „Actriţa”, „Bad Bed Stories”, „In afara jocului”, „Cloaca”, „Oxigen”, „De-a baba oarba” şi „Dady” iar la Sala 2 din spatele hotelului Continental vor putea fi văzute spectacolele „Adam şi Eva”, „Boala familiei M”, „A fost odată la Timişoara” şi două reprezentaţii cu spectacolul de succes „Maria de Buenos Aires”.

maria de buenos aires 01_resize

Luna noiembrie începe pentru teatrul german din Timişoara spectacolul „Cabaret”, jucat în Sala Pictură a Teatrului Naţional Bucureşti, în cadrul festivalului naţional de teatru, aceasta fiind cea de-a unsprezecea montare a teatrului timişorean inclusă în selecţia oficială a festivalului în ultimii nouă ani.

În 8 noiembrie are loc deschiderea festivalului european de teatru „Eurothalia”, când va fi prezentată premiera „Moliendo café”. Două teatre timişorene, 36 de actori, 44 de scaune, 12 mese, 20 de saci de cafea şi zeci de litri de cafea şi-au adus contribuţia la o premieră, „Moliendo café”, care va vedea luminile rampei sâmbătă, 8 noiembrie, de la ora 20.30, în sala mare a teatrelor maghiar şi german, după repetiţii care au durat două luni. Spectacolul, pus în scenă de Silviu Purcărete, este o primă coproducţie a teatrului german şi a teatrului maghiar, cheia regizorală constând în reducerea la esenţă a jocului actoricesc, şi anume improvizaţia de mare clasă. Punctul de plecare a fost un workshop extins, cu exerciţii de improvizaţie ale actorilor din ambele teatre. Inspiraţi de vasta putere evocatoare a cafelei, actorii au creat o lume care există exclusiv prin şi pentru savoarea acestei licori. Acesta este motivul pentru care întreaga distribuţie a ineditului spectacol este considerată creatoarea acestuia.


Mai mult, „Moliendo café” are şi propria lui limbă, un idiom inventat dar inteligibil pentru oricine. Scenografia este semnată de Dragoş Buhagiar iar muzica de Vasile Şirli, iar distribuţia reuneşte aproape toţi actorii celor două teatre. „Cafeaua, ca şi teatrul, sunt două gratuităţi absolute şi indispensabile – adică nu folosesc la nimic, dar toată lumea le foloseşte. Cafeaua este extrema gratuitate” este de părere regizorul Silviu Purcărete.

„Moliendo café” este prima coproducţie a celor două teatre şi, deopotrivă, prima colaborare cu Silviu Purcărete, fiind, după părerea directorului teatrului german, Lucian Vărşăndan, „un spectacol ce transcende barierele lingvistice şi culturale, care are la bază cele peste o sută de improvizaţii propuse de actori, orchestrate şi armonizate de Silviu Purcărete”. Directorul teatrului maghiar, Balász Attila, îl consideră un spectacol al contrastelor care cuprinde tot şi nimic, „o producţie care conţine tot ce e necesar dar din care putem să ne lipsim de orice. Până şi decorul, extrem de elementar, acoperă totul, dar, de fapt, este nevăzut, ca şi inexistent. Cât despre textul de care are nevoie orice spectacol, noi avem doar un pre-text: pretextul de a ne exprima pasiunea pentru arta improvizaţiei. Şi pentru cafea, desigur”.

După festivalul care se va încheia în 17 noiembrie, în ultima decadă a lunii vor mai avea loc reprezentaţii cu spectacolele „Moliendo café”, „Nunta micilor burghezi”, „Derdiedans”, „Hänsel şi Gretel”, „Urâtul” şi „Fetiţa din bolul peştelui auriu”. În ultima zi a lunii este programat concertul de muzică populară germană „Cântece care vin din inimă”.

Teatrul maghiar va face un turneu cu spectacolul „Zâna cu şapte capete”, după basmul lui Lázár Ervin, iar pe scena timişoreană sunt programate spectacolele „Regina frumuseţii din Leenane”, „Incendii”, „Noditza” şi „Moliendo café”.

Până în 16 noiembrie, în cadrul festivalului internaţional „Timişoara muzicală”, pe scena operei timişorene vor avea loc repretentaţii cu operele „Olandezul zburător”, „Adriana Lecouvreur”, Trubadurul” şi, în ultima zi a festivalului, o premieră, „Turandot” de Giacomo Puccini. Spectacolele din ultima decadă a lunii care vor fi jucate pe scena operei timişorene sunt „Steaua de sticlă”, „Voievodul ţiganilor”, şi o a doua reprezentaţie cu opera „Turandot”.

Între 1 şi 10 noiembrie, teatrul Merlin participă la Carnavalul Mondial al păpuşilor Harmony din Bangkok, unde este invitat cu ultima sa premieră, spectacolul „Vasilache şi Marioara”. În 9 noiembrie, la Timişoara sunt programate două reprezentaţii cu spectacolul „Zâna lacului” iar în 23 noiembrie, la ora 11,00, micii spectatori sunt aşteptaţi cu o premieră, „Motanul încălţat”. Două reprezentaţii cu acest spectacol vor avea loc şi în 30 noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.