Statele Unite denunţă „evoluţia politică dezamăgitoare” a Ungariei

Statele Unite denunţă „evoluţia politică dezamăgitoare” a Ungariei

0
DISTRIBUIȚI

ungaria

Statele Unite au denunţat vineri „evoluţia politică dezamăgitoare” a Ungariei condusă de Guvernul Viktor Orban, exprimând „preocupare” în legătură cu „modificarea climatului politic” la Budapesta, relatează AFP.

„Evoluţiile sunt dezamăgitoare şi, în calitatea de aliaţi, suntem preocupaţi de viteza acestor evoluţii”, a declarat Andre Goodfriend, însărcinatul cu afaceri al ambasadei Statelor Unite din Ungaria.

„Statele Unite sunt îngrijorate de modificarea climatului politic, de slăbirea statului de drept, de atacurile împotriva societăţii civile şi de lipsa de transparenţă”, a adăugat diplomatul american.

Andre Goodfriend, ataşatul cu afaceri al ambasadei americane din Budapesta, a fost convocat săptămâna trecută la Ministerul ungar de Externe, pe fondul informaţiilor privind presupuse presiuni ale Statelor Unite în cazul unei investigaţii care vizează companii americane din Ungaria. Tensiunile bilaterale au izbucnit în contextul în care autorităţile ungare anchetează presupuse fraude fiscale comise de companii şi organizaţii americane. Potrivit publicaţiei Napi Gazdasag, în replică, Statele Unite au interzis, invocând suspiciuni de corupţie, accesul pe teritoriul american unor şefi ai agenţiilor de verificare din Ungaria, Guvernul de la Budapesta denunţând presiuni. Partidul Fidesz, aflat la putere în Ungaria, a anunţat că tentativele de exercitare de presiuni asupra autorităţilor ungare sunt inadmisibile. „Grupul parlamentar Fidesz se aşteaptă ca autorităţile ungare să continue în mod obiectiv verificările în toate cazurile, inclusiv în privinţa problemelor fiscale semnalate la organizaţii afiliate Statelor Unite”, potrivit unui comunicat oficial.

În acest context, diplomatul american a explicat că sancţiunile nu au legătură cu investigaţiile din Ungaria, avertizând că tensiunile bilaterale generate de corupţia din sistemul public ungar ar putea obstrucţiona colaborarea în calitatea de aliaţi.

La începutul lunii octombrie, Budapesta a reacţionat la critici formulate de Victoria Nuland, subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Europene şi Euroasiatice, dând asigurări că Budapesta respectă libertăţile şi restul valorilor democratice. Ungaria a făcut eforturi intense pentru libertate şi pentru înlocuirea dictaturii cu democraţia, a afirmat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, reacţionând la declaraţiile Victoriei Nuland.

Subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Europene şi Euroasiatice, Victoria Nuland, a criticat liderii central-europeni care profită de apartenenţa la UE şi NATO dar ignoră valorile democratice, denunţând şi protejarea oficialilor corupţi de urmărirea judiciară, fără a nominaliza vreo ţară.


Într-un discurs rostit la Washington pe 3 octombrie, în cadrul CEPA (Central Europe Strategy Forum), Nuland a amintit că în urmă cu 25 de ani, în Europa Centrală, „cetăţenii s-au ridicat pentru dreptul la organizarea de alegeri libere, au construit instituţii puternice şi independente, o societate civilă şi o presă vibrantă”. „Au reformat economiile ţărilor lor, au stabilizat moneda, privatizând industriile ineficiente, au deschis piaţa muncii şi au permis accesul investitorilor străini. Pe scurt, au restabilit democraţia liberală în inima continentului. Şi le-au demonstrat scepticilor că se înşeală. Aderând în valuri succesive la NATO, ei au extins graniţele familiei noastre euroatlantice”, a explicat oficialul american. Salutând această evoluţie, Nuland a avertizat însă că, în prezent, această alegere este ameninţată atât la nivel extern, cât şi intern.

În privinţa luptei externe, Nuland s-a referit la criza ucraineană şi la ameninţarea venită din partea grupării teroriste Stat Islamic, subliniind unitatea de care au dat dovadă ţările aliate. Nuland s-a referit şi la lupta de protejare a democraţiei, la nivel intern. „La fel cum lucrăm împreună pentru a apăra valorile noastre la nivel extern, trebuie să le fortificăm şi la nivel intern. În Europa Centrală de astăzi, aş spune că ameninţările interne la adresa democraţiei şi libertăţii sunt la fel de îngrijorătoare. În această regiune, cele două cancere, regresul democratic şi corupţia, ameninţă visul pentru care atât de multe persoane au muncit începând din 1989. Şi vedem lideri din regiune care, în timp ce culeg beneficiile apartenenţei la NATO şi UE, par să fi uitat valorile pe care se bazează aceste instituţii”, a afirmat oficialul american. „Aşa că astăzi îi întreb pe aceşti lideri: Cum puteţi dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO noaptea, în timp ce ziua promovaţi «democraţia neliberală», încurajaţi naţionalismul, impuneţi restricţii presei sau demonizaţi societatea civilă? Pun aceeaşi întrebare şi în legătură cu cei care protejează oficialii corupţi de urmărirea judiciară, evitând Parlamentul atunci când este convenabil pentru ei sau fac afaceri care cresc dependenţa ţărilor lor de o sursă de energie în pofida politicii declarate de diversificare”, a adăugat Nuland. Oficialul american a precizat că ţările din Europa Centrală trebuie să rămână vigilente. „Putem fi puternici doar protejând pluralismul politic, societatea civilă şi dreptul de contestare în interiorul graniţelor noastre, doar atunci când guvernele noastre sunt curate, transparente şi responsabile în faţa poporului în slujba căruia se află”, a conchis oficialul american.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.