Sute de liceeni s-au înghesuit la deschiderea celui mai mare târg de...

Sute de liceeni s-au înghesuit la deschiderea celui mai mare târg de universități din țară, la Timișoara. Care sunt cele mai “vânate” destinații de studiu FOTO

0
DISTRIBUIȚI

riuf

Sute de liceeni din Timiș, dar și din alte județe din vestul țării, au stat la coadă, în această dimineață, pentru a intra în sala de la Hotel Continental în care se desfășoară RIUF, cel mai mare târg de universități din România. Spre deosebire de alte târguri de acest gen, unde intrarea este liberă, aici tinerii au plătit o taxă de intrare de cinci lei.

Alexandru Ghiță, fondatorul Educativa, care a organizat evenimentul, a ținut să precizeze că sunt așteptați să treacă pragul târgului aproximativ 2.000 de tineri. Aceștia pot vizita standurile a 30 de expozanți din peste 25 de universități din șase țări, care își promovează mii de programe de master și de licență. Tinerii s-au înghesuit să intre la târg și asta pentru că interesul de a studia în străinătate este din ce în ce mai mare. Anual, numărul tinerilor care pleacă la studii în străinătate crește cu 10 %, iar în destinațiile cele mai importante, Marea Britanie, Olanda și Danemarca, ritmul de creștere este chiar de 20 – 30 %.

“Se înregistrează aceste creșteri datorită accesibilității financiare. De când România a intrat în Uniunea Europeană, toate condițiile din punct de vedere financiar de a fi student se aplică și românilor. Asta înseamnă gratuitate la studii în țările din spațiul nordic, respectiv Franța și Germania, rămâne doar provocarea de a acoperi cheltuielile de casă și masă.


Iar în țările în care taxa de școlarizare este ceva mai mare, cum este Olanda sau Marea Britanie, românii au acces la împrumuturile guvernamentale care le permit să-și acopere integral taxele de școlarizare, urmând să ramburseze de abia după ce termină facultatea, se angajează și veniturile lor depășesc un anumit plafon”, a explicat Alexandru Ghiță.

Potrivit reprezentanților grupului Educativa, 30 % dintre români studiază în străinătate business, economie, management, marketing sau contabilitate, iar 20 – 25 % merg pe partea de inginerie, zona de IT, dar și pe construcții, mecanică. În ultimii ani, s-a înregistrat o creștere a numărului de studenți și pe partea de limbi străine, jurnalism, comunicare.

Printre cei prezenți la eveniment s-a numărat și un student român, înscris în anul III la Psihologie, la o universitate din Marea Britanie. Tânărul a povestit că se pune accentul mai mult pe partea practică, lucrează din primul an de facultate și este convins că doar cine nu vrea să lucreze nu are cum să-și găsească un loc de muncă în Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.