Timișenii ale căror proprietăți au fost confiscate înainte de 1989 vor fi...

Timișenii ale căror proprietăți au fost confiscate înainte de 1989 vor fi despăgubiți. Ce sume URIAȘE trebuie să achite statul

0
DISTRIBUIȚI

prefectura timis

Zeci de timișeni, majoritatea de vârstă a treia, beneficiari ai legii despăgubirilor, care așteaptă de cel puțin zece ani să fie despăgubiți, și-au spus, ieri, ofurile reprezentanților Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, la sediul Prefecturii Timiș. Potrivit președintelui autorității, George Băeșu, statul are de plătit acestor beneficiari ai legii despăgubirilor din întreaga țară nu mai puțin de 500 de milioane de euro.

„Avem o soluție pentru persoanele care au abandonat bunuri în Cadrilater, Bucovina de Nord și Ținutul Herța.


Sperăm să avem în vigoare o lege în prima parte a lunii decembrie astfel încât să se facă plăți din ianuarie sau februarie anul viitor pentru unii beneficiari. Guvernul este ferm hotărât să rezolve problema Legii 9/1998 (n.r. privind acordarea de compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940) și vor fi angajate 20 de persoane astfel încât în trei ani toate dosarele să fie soluționate”, a explicat George Băeșu.

Pentru ca despăgubirile pe care statul le are de achitat să fie mai mici, în anumite zone vor fi retrocedate terenuri. „În 64 de comune din județul Timiș, care au finalizat deja de analizat problemele funciare, se pot emite titluri de proprietate. În ceea ce privește terenurile identificate, la o simplă analiză făcută în județul Timiș, Buziaș are un necesar de de 776 de hectare, dar s-a constatat că există posibilitatea să se pună la dispoziție 956 de hectare, deci există teren. La Timișoara ar fi un necesar de 2.850 de hectare, dar există posibilitatea de a se pune la dispoziție 1.800 de hectare”, a precizat Arthur Ursu, directorul general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.