Timișoara, văzută prin ochii unor artiști de marcă din țară și străinătate,...

Timișoara, văzută prin ochii unor artiști de marcă din țară și străinătate, se va transforma în operă de artă

0
DISTRIBUIȚI

PASTEL URBAN01_resize

De șapte ani Fundația Rubin invită cei mai expresivi artiști plastici profesioniști din țară să descopere Timișoara și să o înzestreze cu cele mai frumoase opere de artă.

Miercuri, 22 octombrie, a început o nouă ediţie a Taberei Pastel Urban Timişoara. Până duminică, artiștii platici descoperă Timișoara și o desenează colorat. Tabăra este organizată de Fundaţia Rubin cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara, al Consiliului Local Timişoara şi al Consiliului Judeţean Timiş.

”Ediția din acest an are mai multe premiere. Pentru prima dată am invitat în tabără un arhitect, și tot în premieră am invitat un artist străin. Este modul nostru de a ne asuma dorința Timișoarei de a accede la titlul de Capitală Culturală a Europei. Ne deschidem astfel spre arta europeană. Oferim un proiect care deschide perspectiva de ”citire” a orașului pentru toți oamenii săi”, a declarat sculptorul Horia Bojin, consultantul artistic al Fundației Rubin și cel care a realizat selecția artiștilor participanți la ediţia a VII-a a Taberei Pastel Urban Timișoara.

Cristophe Garnier ( Biarritz, Franța) este primul artist strain care se alătură proiectului.


Aflat pentru prima dată în România, artistul s-a îndrăgostit deja de Timișoara și plănuiește nu numai să se mute aici, dar și să stabilească punți de legătură cu artiștii de aici.  Demersul lui vine în întâmpinarea dorinței orașului de pe Bega de a candida, în 2021 la titlul de Capitală Culturală Europeană. ”E important să partajăm o experiență europeană în practica artistică, să schimbăm idei într-un limbaj comun”, spune artistul francez.

Timp de cinci zile, de miercuri până duminică, artişti din Timişoara, Lugoj, Bucureşti şi Biarritz surprind în pastel imagini reprezentând oraşul de pe Bega. Invitaţii celei de-a VII-a ediţii sunt: Chris Garnier (Biarritz, Franţa), Doina Moisescu – Herivan (Bucureşti), Marinela Măntescu (Bucureşti), Mircea Nechita (Bucureşti), Marius Leonte (Bucureşti), Cristian Boltres (Timişoara), Dragoş-Mihail Bojin (Bucureşti), Mihai Moroz (Lugoj) şi Emanuel Gliga (Timişoara).

”Taberele de creație Pastel Urban își asumă un rol aparte: acela de a imprima în memoria colectivă locuri și spații din Timișoara, așa cum cetățenii urbei, grăbiți în agitația zilnică, nu au timp să le descopere. Toate operele, strânse în toți acești ani, compun un manifest pentru identitatea culturală a Timișoarei, oraș candidat la titlul de Capitală Culturală Europeană”, spune Roxana Cirț, directorul Fundației Rubin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.