Timișorenii nu s-au înghesuit la Festivalul Minorităților. Vezi cum s-au dat în...

Timișorenii nu s-au înghesuit la Festivalul Minorităților. Vezi cum s-au dat în stambă țiganii în Parcul Rozelor FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-469804375">

festival rozelor (21)

Prima zi a Festivalului Folcloric al Minorităților Etnice din Timișoara a debutat sâmbătă după-amiază în Parcul Rozelor din oraș. În paralel și în aceeași locație s-a desfășurat și Festivalul Gastronomic, care le-a oferit timișorenilor șansa de a degusta diferite preparate tradiționale. Ambele evenimente se află la prima ediție și au fost puse la cale de Primăria Timișoara.

Sâmbătă după-masă muzica se auzea încă de pe Podul Michelangelo. Parcul Rozelor, în schimb, nu s-a umplut de oameni, dar cei care au venit au avut parte de spectacole inedite pline de culoare. Rromi au organizat mai multe alteliere printre care atelierul florilor, atelierul de muzică, respectiv atelierul de gastronomie. De asemenea, a mai existat un stand unde au fost prezentate trufe românești.

Festivalul Folcloric al Minorităților Etnice a început în jurul orei 16.30 cu Orchestra Big Band,  după care scena a fost ocupată de Formația Hanschenkleim, care a încântat publicul cu o parte din folclorului german. Au urmat reprezentanții minorității makedon-armâne cu formația „Altona” din Cerna, iar ultimii și cei care au încheiat seara, au fost rromi cu Ansamblul minorității rrome din Măguri. Cele trei ateliere pregătite de aceștia au stârnit interesul publicului. „Sunt țigancă și mă mândresc cu asta. Eu mă ocup de atelierul florilor. Aici le arătăm oamenilor cum se fac coșulețele cu flori. Cei care vin și învață își iau coșulețul acasă. Totul e gratis”, ne-a spus Simona.

Țigancă veritabilă, îmbrăcată în haine specifice, Simona ne-a explicat că atelierul are și o semnificație. „Sunt multe țigănci florărese. Sunt și în România, dar și peste hotare. Chiar am venit de la Bruxelles unde am văzut multe femei rrome care vindeau flori”. Lângă, a fost amenajat atelierul de muzică unde rromi cântau „de toate”. „Cântăm de toate. Avem instrumente, fluiere, vioară, chitară, trompetă. Acum am luat o pauză, dar imediat începem să cântăm”. La ultimul atelier, cel de gastronomie, se pregătea varză dulce cu carne de oaie. Domnul Lenta, bucătarul, a dat și niște sfaturi și a spus că „la varză, la mâncarea asta, să nu puneți prea multe foi de dafin pentru că o amărăște. Cine vine la noi poate să bea un pahar de vin, țiucă sau suc”.

Lipsa spectatorilor a fost vizibilă, iar în prima zi au venit în Parcul Rozelor aproximativ 150 de oameni. „Nu am știut de eveniment. De ce nu au dat la radio și la televizor? Eu am trecut prin zonă și am auzit muzica”, a spus un pensionar. Lângă, un altul a completat cu „ei, nu? Eu am văzut pe Internet, dar probabil nu a venit lumea din cauza vremii urâte”.

Festivalul Folcloric al Minorităților Etnice și Festivalul Gastronomic continuă și astăzi. În jurul orei 15.00 pe scenă au urcat sârbii, iar în Parcul Rozelor și-au făcut apariția mai mulți timișoreni față de ziua de ieri. Primii care au încântat au fost cei de la Ansamblul „Kruna” și cei de la „Ok Band Temisvar”. Evenimentul se încheie în jurul orei 20.00, dar până atunci spectacolul continuă cu reprezentanții minorităților maghiare, ucrainene, rome, bulgare, dar și cu cei ai Comunității Evreilor din Timișoara.

Programul de astăzi este următorul:

18.00-18.40 – Ansamblul „Bobita”, Ansamblul „Eszterlanc” Timişoara şi Formaţia de ţiteră „Bokréta”, reprezentanţi ai minorităţii maghiare

18.40-19.00 – Corul „Shalom”, reprezentanţi ai Comunităţii Evreilor din Timişoara

19.00-19.40 – Ansamblul „Kalena”, reprezentanţi ai minorităţii ucrainene

19.40-20.20 – Formaţia „Romano”, reprezentanţi ai minorităţii rrome.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.