„Torționarul cu ciocanul”, unul dintre cei mai feroce locotenenți comuniști A MURIT....

„Torționarul cu ciocanul”, unul dintre cei mai feroce locotenenți comuniști A MURIT. Ce mesaje pline de reproș transmit rudele celor pe care i-a chinuit

1
DISTRIBUIȚI

constantin istrate captura video digi

La Peciu Nou, lângă Timişoara, torţionarul Constantin Istrate a trecut la cele veșnice luna trecută. Rudele celor pe care i-a chinuit speră să aibă parte de cele mai oribile chinuri ale iadului și sufletului lui să nu își găsească niciodată liniștea.

Constantin Istrate (88 de ani), a fost al patrulea torţionar pentru care Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a solicitat Parchetului începerea urmăririi penale, pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii. ”În urmă cu trei săptămâni a murit”, confirmă secretara Primăriei din Peciu Nou. Înainte să mai apuce să fie judecat. Cât a fost tânăr i s-a spus ”torționarul cu ciocanul”.


Istrate a deținut diverse funcții de conducere în penitenciarele comuniste. De fapt, el folosea un levier ca să își chinuie victimele.

Lui Constantin i se datorează decesul a peste 210 de deţinuţi politici, în numai trei luni din perioada în care a fost comandant de penitenciar la Gherla, potrivit IICCMER. Locotenent major (r) Constantin Istrate – care a îndeplinit funcţia de locţiitor al comandantului pentru pază şi regim la Colonia de muncă Oneşti în perioada decembrie 1953-mai 1954, respectiv la Penitenciarul Gherla în august 1957-noiembrie 1958, martie 1959-octombrie 19262, precum şi pe cea de comandant al Penitenciarului Gherla, din decembrie 1958 până în martie 1959  – a săvârşit infracţiuni contra umanităţii în legătură cu persoanele internate administrativ şi condamnaţii aflaţi în executarea pedepselor privative de libertate.

În anii 80, torționarul s-a ascuns de fostele sale victime sau de rudele lor, și s-a retras, lângă Timișoara, la țară. Până în vara acestui an, când a fost deconspirat de IICCMER, nimeni nu a știut că e consătean cu ”torționarul de la Gherla”. A fost căsătorit de trei ori și a lăsat în urmă șapte fiice. Ultima soție, mult mai tânără decât el i-a fost, inițial, menajeră. ( sursa foto: Digi24)

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.