Viața cetății așa cum era în urmă cu secole, redată la Timișoara....

Viața cetății așa cum era în urmă cu secole, redată la Timișoara. Ce evenimente programează Festivalul Baroc

0
DISTRIBUIȚI

festival baroc-carmina renascentia

Începând de luni, timp de o săptămână, oraşul se va afla sub semnul unui eveniment cultural de excepţie, care doreşte să reînvie o altă epocă din istoria acestuia, cu precădere cea a secolului al XVIII-lea. Este vorba de „Festivalul baroc Timişoara”, care caută să prezinte crâmpeie din viaţa cetăţii şi a locuitorilor ei, aşa cum se desfăşura în urmă cu trei veacuri, când Timişoara era un vechi şi important oraş central-european care purta amprenta coroanei habsburgice şi a barocului acelor timpuri. Nu în ultimul rând, festivalul pune în evidenţă şi legăturile dintre numeroasele comunităţi etnice din această provincie guvernată de Habsburgi, care s-au perpetuat şi în secolele următoare. Programul cuprinde recitaluri muzicale, concerte, plimbări pe vechile străzi ale Cetăţii încărcate de istorie, în cadrul căruia, alături de artişti autohtoni, vor participa şi invitaţi din Ungaria şi Serbia.

Festivalul se va deschide luni, la ora 17.00, la Cafe Text (Bastionul Theresia), cu un recital cameral de muzică barocă, care cuprinde lucrări de Vivaldi, J.Ch. Pepusch, Fr. Händel şi G. Ph. Telemann ce va fi susţinut de Anca Iarosevici şi Bogdan Mihăilescu (foto) într-un duet viola da gamba-chitară. De la ora 20,00, pe scena teatrului naţional va avea loc spectacolul „Masca Fluidă”, un montaj care urmăreşte demersul cosmogonic al Facerii, pornind de la ipostazele incipiente ale întunericului de dinaintea creaţiei şi trecând succesiv prin metamorfozele apelor primordiale în misteriosul proces al genezei.

bogdan-mihailescu

Ansamblul de muzică veche „Carmina Renascentia” va susţine la biserica piaristă în 14 octombrie, de la ora 19.00, un concert de muzică veche din secolele XVI-XVII, după vechi manuscrise şi cu instrumente de epocă, replici fidele după cele originale, care au supravieţuit de-a lungul sutelor de ani şi se află acum în muzee.

Uroš Dojčinović aduce la festivalul timişorean muzica balcanică, cu un concert de chitară care prezintă tabloul istoric comparativ al muzicii medievale de chitară din ţările balcanice şi care va avea loc în 15 octombrie, la vicariatul sârbesc, de la ora 19.00.


Programul cuprinde piese ale faimosului compozitor renascentist de lăută Franciscus Bossinensis, continuă cu influenţa muzicii mediteraneene, a celei din Europa de nord şi vest dar şi a muzicii orientale în Balcani, precum şi cu lucrări ale unor mari compozitori de muzică barocă.

Un concert extraordinar de muzică barocă va avea loc în 16 octombrie, de la ora 19.30, la domul romano-catolic, în cadrul căruia mai mulţi cunoscuţi artişti ai Art Kammerorkester vor interpreta concerte ale faimosului compozitor german Johann Sebastian Bach.

Şi în acest an va avea loc ceremonia aprinderii celor 140 de lumânări care vor lumina străzile cetăţii, în amintirea serii de 17 octombrie 1716, ziua de naştere a prinţului Eugen, care a cucerit cetatea Timişoarei şi i-a alungat pe turci. Evenimentul va fi însoţit de spectacolul „Imaginarium Baroc-Muzica şi imaginile Timişoarei secolului XVIII”, în 17 octombrie, de la ora 17,00, la sinagoga din Cetate. Conceptul Imaginarium este povestea Timişoarei de altădată, într-un spectacol de muzică şi imagine prezentat de „Peregrinii”, tinerii menestreli ai cetăţii. În aceeaşi zi este programat un eveniment inedit – un recital de muzică veche românească şi otomană cu formaţia vocal-instrumentală de muzică veche „Anton Pann”, care va avea loc în sala barocă a muzeului de artă, de la ora 19.00. Repertoriul conţine melodii din colecţia lui Dimitrie Cantemir şi Anton Pann, precum şi colaje de dansuri româneşti.

Teatrul Merlin va prezenta, în data de 18 octombrie, ora 11.00, premiera spectacolului „Avarul, repetiţie generală pentru rege”, o adaptare după piesa „Avarul” de Molière iar de la ora 19.00, trupa „Peregrinii” va concerta în Parcul Rozelor, după care va urma un moment inedit, şi anume participarea trupei AD HOC, „prima trupă de punk acustic folcloric medieval din lume” cum aceasta se autointitulează. În aceeaşi zi, în anul în care se celebrează 250 de ani de la moartea lui Jean Phillipe Rameau, ansamblul „Harmoniis”, alcătuit din artişti din România şi din Ungaria, aduce la Timişoara comori ale barocului francez într-un spectacol de excepţie, „Musique Royale”, care prezintă câteva pagini din creaţia marelui compozitor francez. Vor fi interpretate, de asemenea, lucrări ale lui Jean Baptiste Lully, compozitorul personal al regelui Ludovic al XIV-lea. Concertul va avea loc la „Sala vieneză” de pe strada Ady Endre nr. 11 (zona Piaţa Mocioni), de la ora 17.00.

La info-centrul turistic de pe strada Alba-Iulia au început deja înscrierile pentru vânătoarea urbană de comori care va avea loc în 19 octombrie, ultima zi a festivalului. „Vânătorii” vor fi purtaţi prin vechea fortăreaţă a Timişoarei iar la capătul drumului se vor afla premiile care vor fi decernate celor mai buni cunoscători ai istoriei oraşului. Ansamblul „Violoncellissimo” va închide festivalul baroc cu un concert inedit, „De la baroc la contemporan”, programat la ora 19.00 la sala Capitol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.