VIAȚA DUPĂ RĂZBOI Locul miracolelor din Bosnia și Herțegovina unde își face...

VIAȚA DUPĂ RĂZBOI Locul miracolelor din Bosnia și Herțegovina unde își face apariția Fecioara Maria. Vezi ultimul mesaj pe care l-ar fi transmis Sfânta Fecioară FOTO

3
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1514008113">

bih (20)

Numeroși creștini, iubitori de devoțiuni în cinstea Fecioarei Maria, au auzit câte ceva despre Medjugorje, oraș din Bosnia și Herțegovina, situat la 25 de kilometri de Mostar, aproape de granița cu Croația. Se spune că în acest loc, în 1981,  șase tineri au început să povestească despre viziunile lor, afirmând faptul că o văd și o aud pe Sfânta Fecioară Maria. De atunci, Medjugorje a devenit un loc de pelerinaj pentru milioane de creştini care vin în fiecare an în acest oraș și speră să fie cât mai aproape de vizionari.

În anul 1981, cinci adolescenți și un copil, Vicka Ivankovic, Mirjana Dragicevic, Marija Pavlovic şi Ivan Dragicevic se jucau pe o un deal stâncos din apropiere, până când au văzut o femeie îmbrăcată într-o rochie lungă care purta un voal pe cap. Aceștia au dat buzna în Biserica Sfântul Iacob de la Medjugorje și au povestit că femeia respectivă, despre care credeau că este o stafie, le-a făcut semne. Copii au întrebat-o cine este, iar ea s-a descris drept „Binecuvântata Fecioară Maria”. În fiecare seară, la aceeași oră, au revenit pe dealul respectiv unde apărea Fecioara Maria. După acest fenomen, sute de oameni, dar și pelerini din întreaga lume au început să îi urmeze pe Drumul Crucii.

„Orașul miracolelor” a devenit astăzi unul dintre principalele locuri de pelerinaj pentru credincioșii din întreaga lume. La Medjugorje vin ortodocși, catolici sau protestanți. Pelerinii asistă anual la slujbele oficiate în mai multe limbi, după care urcă desculți pe Muntele Krizevac zeci de kilometri în timp ce rostesc rugăciuni. Ei așteaptă ca mesagerii Fecioarei Maria să îi privească, atingă și binecuvânteze.

Am ajuns la Medjugorje într-o după-amiază. Locul era cam gol, dar biserica, arhiplină. Nici parcarea întinsă pe câteva hectare nu era ocupată, dar totul părea bine organizat. Majoritatea oamenilor își țineau capul plecat, puțini dintre ei se plimbau, iar câțiva făceau poze încontinuu. La Medjugorje există încăperi unde spovedania are loc în mai multe limbi. Cele mai mari cozi erau formate la intrarea încăperilor unde spovedania avea loc în limba germană, italiană sau engleză. Lângă biserică se află o curte imensă cu mii de scaune, unde se desfășoară slujba în aer liber. Pentru că nu mai exista niciun loc în lăcașul de cult, oamenii s-au așezat pe scaunele din curte unde ascultau slujba transmisă printr-un sistem audio exterior. La un moment dat a început o ploaie torențială. Acest lucru nu i-a alungat pe turiști care au admirat și un frumos curcubeu apărut odată cu dispariția norilor.

În oraș există sute de tarabe pline cu suveniruri, majoritatea reprezentând-o pe Sfânta Fecioară. Chipul ei apărea peste tot, pe vederi, pe tablouri de mari dimensiuni, pe plase, pe zeci de pietre pictate, dar și pe magneți de frigider. Chiar în fața Bisericii Sfântul Iacob este o statuie a Fecioarei, locul în care zeci de oameni vin să se roage. Lângă biserică, dar și în curte sunt amplasate panouri imense pe care apar diferite poze cu chipul Sfintei Maria, iar din când în cand rugăciuni sau mesaje spirituale pe care Fecioara Maria le-a transmis mesagerilor.

Ultimul mesaj a apărut în nouă octombrie 2014 în care transmitea următoarele: „Dragi copii, eu vă iubesc cu iubire de Mamă, iubiți-vă unii pe alții (…) Dragii mei copii, oare nu recunoașteți semnele vremurilor? Oare nu recunoașteți că totul, tot ce se întâmplă în jurul vostru, e din cauză că nu este iubire? Conștientizați că mântuierea este în adevăratele valori. Acceptați puterea Tatălui Ceresc, iubiți-L și respectați-L. Pășiți pe urmele Fiului meu. Voi, copiii mei, apostolii mei dragi, voi vă adunați mereu, din nou, în jurul meu, căci sunteți însetați: însetați de pace, iubire și fericire. Beți din palmele mele! Ele vi-l oferă pe Fiul meu care e izvor de apă cristalină. (…) Vă mulțumesc. Dragii mei copii, în timp ce pastorii voștri, cu mâinile lor binecuvântate, vă dăruiesc trupul Fiului meu, în inima voastră mulțumiți-i mereu Fiului meu pentru jertfa Lui și pentru păstorii pe care vi-i dăruiește mereu, din nou”.

Medjugorje este și în ziua de astăzi un fenomen controversat din cauza aparițiilor despre care se spune că au loc în mod regulat, iar multă lume nu este de acord cu acești vizionari. În schimb, deși a început o investigație pe acestă temă, Vaticanul nu a recunoscut oficial pelerinajele și fenomenele misterioase, însă nu interzice nimănui să viziteze locul. Cu toate acestea, mii de oameni din toată lumea vin la Medjugorje să se roage, să viziteze, sau pur și simplu cu speranța că vor găsi acolo miracole.

3 COMENTARII

  1. Comunicarea este foarte bună acolo.
    „Ultimul mesaj a apărut în nouă octombrie 2014….”
    Un articol bine făcut, o poză expresivă cu boutique, restaurant, biserică… Ard de nerăbdare să vizitez locul.

  2. „mii de kilometrii” lol…chiar ai fost acolo?eu am urcat pe Krizevac cam o ora si jumatate..si am ajuns pana sus :))…chiar ai fost acolo,domnisoara jurnalist?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.