VIAȚA DUPĂ RĂZBOI Mănăstirea ortodoxă Tavna, locul care a rezistat celor mai...

VIAȚA DUPĂ RĂZBOI Mănăstirea ortodoxă Tavna, locul care a rezistat celor mai grele încercări și unde credincioșii sunt primiți ca oaspeți de seamă cu bucate alese FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1145315926">

DSC_0265

Este un simbol al Federației Republika Srpska din Bosnia și Herțegovina, un loc pentru rugăciune și mântuire, o oază spirituală construită într-un loc îndepărtat de zgomot și agitație, și un centru cultural al sârbilor din regiune, unde și-a lăsat amprenta și un episcop născut în județul Arad.

La nici 20 de kilometri de orașul Bijeljina se află mănăstirea ortodoxă, Tavna. Drumul până acolo este șerpuit, presărat cu curbe riscante, dar pădurile și dealurile de care este înconjurată, oferă o priveliște de-a dreptul spectaculoasă. A fost bombardată de multe ori, dar niciodată cucerită pentru că este bine ascunsă în inima naturii. Despre Tavna se spune că este singura mănăstire din regiune care a rămas în picioare în urma războaielor din Bosnia.

Data în care a fost construită a rămas în umbrele trecutului, însă prima mențiune despre Tavna a apărut în anul 1548. De-a lungul timpului, această mănăstire a fost locul în care tinerii învățau școală și erau educați, iar în cel de al doilea Război Mondial s-a transformat într-un spital partizan unde erau adăpostiți răniții. În timpul războiului, mișcarea naționalistă croată, Ustașa, condusă de Ante Pavelici, a fost foarte puternică și a distrus, aproape în întregime, locul.

Un eveniment sângeros care a lăsat o urmă de durere, resimțită și astăzi la Tavna, a avut loc în 1943 când Zdravko Jovačinović, un participant al luptei de eliberare națională, a fost împușcat la ușa mănăstirii de Divizia Ustașa. După război mănăstirea a fost părăsită, iar bunurile au fost confiscate de guvern. Refacerea ei a fost foarte dificilă, dar posibilă datorită unui grup de măicuțe care au transformat-o într-o mănăstire de călugărițe. Sub îndrumarea măicuței Justine, Tavna a înflorit, iar astăzi este unul dintre cele mai respectate și vizitate locuri din Republika Srpska.

Amprenta episcopului născut în județul Arad

Cine merge astăzi la Tavna, poate să vadă, pe unul din pereți exteriori ai mănăstirii, un text despre episcopul Longhin T. Tomic, născut în 1839 la Felnac, localitate aflată la 20 de kilometri de Arad. După ce a terminat clasele primare, acesta a plecat la mănăstirea Grgeteg din Serbia unde, mai târziu, a devenit călugăr.

La mănăstirea Tavna a ajuns după 1955. Astăzi, acolo se găsește o fotografie a lui, iar dedesubt de ea este scris următorul text: „Aștept să reînvie din morți, Longhin T. Tomic, episcop al regiunii Zvornik – Tuzla. Născut la 16 aprilie 1893 la Felnac, aproape de Arad. În 1919, de Sfântul Petru, a primit titlul monarhal la mănăstirea Grgeteg. În 1951 a fost numit arhimandritul mănăstirii Bezdin și a fost ales episcop al eparhiei Zahumsko-Hercegovina. În 18 septembrie 1955 a trecut în eparhia Zvornik-Tuzla și a ctitorit mănăstirile Tavna, Papraća, Ozren și Lovnica. A ridicat un număr mare de biserici, capele și case parohiale. A renovat și palatul episcopal și casa eparhică din Tuzla. A murit pe 25 august 1977”. Longhin a murit la mănăstirea Tavna și a fost îngropat tot acolo.

Odată cu trecerea timpului, s-au schimbat și obiceiurile preoților de la Tavna. Internetul a ajuns până în inima naturii, iar preoții îl folosesc pentru a comunica cu turiștii care vor să vină să viziteze locul. Cei care vin la Tavna sunt așteptați cu fel și fel de mâncăruri, plăcinte, suc sau țuică. Chiar și la plecare primesc o porție de mâncare deoarece asta e orânduiala de acolo. Tot în apropiere de Bijeljina se mai găsește o mănăstire la fel de vizitată ca și Tavna. Construită în stil rusesc, în 2001, mănăstirea St Petka este cunoscută pentru cele cinci turnulețe acoperite cu tablă din aur.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.