Electoratul celor doi candidați ajunși în turul II la prezidențiale, analizat la...

Electoratul celor doi candidați ajunși în turul II la prezidențiale, analizat la PRESSALERT LIVE. Ce-i sfătuiește sociologul Marius Matichescu pe Iohannis și Ponta VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Marius Matichescu, președintele Asociației Pro Democrația Timișoara și jurnalista Sabina Mihăică, au fost invitați în această seară în studioul HDV, la emisiuneaPRESSALERT LIVE. S-a discutat despre rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, atât la nivel national, cât și la nivel local, dar și despre modul în care au fost organizare și în care s-au desfășurat.

Legat de rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, jurnalista Sabina Mihăica a spus că a fost de așteptat acest rezultat, dar au fost și niște surprize. „În principiu zarurile au fost aruncate. A fost un rezultat previzibil. Nu stiu cum au prevăzut unii sau altii podiumul. Poate unii îl vedeau pe Iohannis pe prima poziție sau măcar mai sus sau vedeau un procent mai mic între ei. Pentru cei doi finaliști a fost un rezultat așteptat. În schimb, au fost și niște surprize. Una dintre ele a fost  procentul pe care l-a adunat Monica Macovei, în condițiile în care nu a beneficiat de suportul altor candidați cum a avut Elena Udrea, cealaltă reprezentantă a sexului frumos”, a spus Sabina Mihăică.

Pe de altă parte, Marius Matichescu a legat rezultatele de sondajele de opinite realizare înaintea alegerilor. „Rezultatele alegerilor la primul tur au confirmat sondajele de opinie care au fost realizate înainte de alegeri. Podiumul a fost acela prevăzut de sondajele de opinie publică realizate înainte cu o diferență de 10 procente. Analiza pe medie a sondajelor de opinie realizate inițial, scoteau în evidență o diferență de 10% între cei doi candidați, lucru care s-a reflectat și în rezultatele alegerilor”, a spus Marius Matichescu.

Întrebată cum crede că se vor mișca lucrurile de acum încolo. având în vedere faptul că Tăriceanu. care a avut un procentaj destul de bun, se adresează unui public anti-băsescu, Monica Macovei are un discurs simplu – lupta anti-corupție, Elena Udrea vine pe culoarul Traian Băsescu și mai sunt Dan Diaconescu, Funar, dar și cei de la UDMR a căror procentaj este de altfel important, Sabina Mihăică a răspuns că „nu știu dacă a fost o neapărat o strategie și probabil va fi clar în campania pentru turul doi. Procentele UDMR-ului par foarte mici, dar de fapt sunt foarte importante și am văzut de fiecare dată la toate alegerile prezidențiale că au contat într-o măsură sau alta. Nu pot să spun cu siguranță că anumiți candidați au fost sateliții altora. Nu este evident în acest moment, însă felul în care ei vor migra sau nu, sau felul în care  îsi vor direcționa sau nu electoratul, va arăta dacă a existat sau nu o treaba ocultă în spate”.

marius matichescu si sabina la pressalert live (1)

Legat de ce se va întâmpla în campanie, președintele Asociației Pro Democrația Timișoara a spus că există o relație între sfaturile pe care le pot da candidații, însă nu va exista o urmare a acestora în proporție de 100% deoarece electoratul unui candidat are un anumit specific.


„Spre exemplu, analiza sociologică în termeni de vârstă, educație, mediu de rezidență, scoate în evidență anumite asemănări între profilurile de electorat pentru fiecare candidat. Aici putem vorbi de o asemănare în termeni de vârstă între candidații lui Iohannis, preponderent tineri, între candidații Elenei Udrea și ai doameni Macovei. Ei toți atrag voturi din zona tinerilor, cu un nivel de educație ridicat. Pe de altă parte avem electoratul lui Victor Ponta, care se poziționează pe grupa de vârstă 50-64 și atrage cei mai mulți votanți din zona persoanelor care au până la 10 clase. Electoratul lui Tăriceanu este între cele două blocuri”, a afirmat Matichescu.

„Foarte mult s-a votat în România contra ceva. Este de remarcat faptul că la aceste alegeri se văd schimbări. Publicul tânăr prezent la alegeri, comparatativ cu restul alegerilor. Creșterea ponderii celor din mediul urban care au venit la vot. Sunt lucruri importante”, a mai spus Marius Matichescu.

Importanța confruntării directe dintre Ponta și Iohannis

Este pentru prima dată din 1990 încoace când nu au avut loc dezbateri publice la care să participe candidații. Marius Matichescu, președintele Pro Democrația Timișoara, consideră că acest lucru este un minus pentru democrație și a spus că speră ca în această campanie să aibă loc măcar o mare dezbatere, pentru ca publicul să voteze în mai mare cunoștință de cauză.

„Evident este un minus. Fiecare candidat și-a cunoscut foarte bine bazinul electoral pe care s-a bazat. Prin urmare, strategia pe care a urmat-o a fost  de a-și mobiliza propriul electorat să vină la vot, și ei și-au realizat o imagine cât se poate de ideatică. Am avut o campanie în care am avut de analizat tipuri ideale de președinți și am avut mai puțin posibilitatea de a-i vedea într-o dezbatere publică, care dacă exista era un plus pentru democrație și pentru alegere în cunoștință de cauză. Ne-am fi dorit o mare dezbatere, însă lucrurile care nu s-au întâmplat acum, sperăm se întâmple în turul doi. Vom avea o șansă mai mare pentru un vot în mai mare cunoștință de cauză. În felul acesta se evită manipularea care e dăunătoare modului în care funcționeză democrația”, a afirmat acesta.

Referitor la acest subiect, jurnalista Sabina Mihăica a explicat că este o situație mult mai complexă și că în fond populația a votat „păpuși”, tocmai din cauza lipsei dezbaterilor publice: „Toți candidații, în special cei cu șanse reale la procente, se bazau pe o metodă tradițională a votului. S-a demonstrat că România din 2014 nu mai seamănă cu cea din 2009 sau cu cea din 2004 si nici nu mai seamnă cu Romania anilor ’90. Interesant este că inclusiv de la oameni de la care te așteptai să meargă spre dreapta au mers spre stânga, și invers. Lucrurile sunt mai complexe acum. Este păcat de electoratul tânăr și foarte bine pregătit că nu s-au organizat dezbateri publice. Am votat niște păpuși”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.