ALEGERI PARLAMENTARE în Republica Moldova: Coadă la o secţie de vot din...

ALEGERI PARLAMENTARE în Republica Moldova: Coadă la o secţie de vot din Moscova. Forţele speciale, mobilizate la ambasada din Rusia pentru a asigura ordinea

0
DISTRIBUIȚI

Forţele speciale ruse au fost mobilizate duminică în apropierea ambasadei Republicii Moldova la Moscova, pentru a asigura ordinea publică, în condiţiile în care numeroşi cetăţeni moldoveni stau la coadă pentru a putea vota în cadrul scrutinului legislativ. Secţiile de vot pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova s-au deschis duminică dimineaţă, peste trei milioane de cetăţeni fiind aşteptaţi la urne pentru a-i alege pe cei 101 deputaţi, într-un scrutin crucial care va decide dacă ţara continuă pe calea europeană sau se apropie de Rusia, scrie Mediafax.

UPDATE 14:00 – Aproape 21 la sută dintre alegătorii din R. Moldova au votat până la ora 12.30

Aproape 21 la sută dintre alegători au votat până la ora 12.30 în cadrul scrutinului parlamentar de duminică din Republica Moldova, a anunţat preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, citat de site-ul Unimedia.info.

Potrivit CEC, 587.930 de cetăţeni (20,98 la sută) şi-au exprimat opţiunea de vot până la ora 12.30. Pe listele suplimentare au votat 25.725 de alegători.

Cei mai activi votanţi sunt la Şoldăneşti -29.34% şi Rezina – 29,01%. Cea mai mică rată de participare a fost înregistrată în raionul Cantemir – 12,97%.

În municipiul Chişinău au votat 110.102 alegători (17,78%), în municipiul Bălţi au votat 19.761 alegători (18,73%), iar în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia – 24.280 alegători (18,68 %).

UPDATE 13:00 – Forţele speciale, mobilizate la ambasada R.Moldova din Rusia pentru a asigura ordinea

Forţele speciale ruse au fost mobilizate duminică în apropierea ambasadei Republicii Moldova la Moscova, pentru a asigura ordinea publică, în condiţiile în care numeroşi cetăţeni moldoveni stau la coadă pentru a putea vota în cadrul scrutinului legislativ, relatează PRO TV Chişinău.

Fotografii postate pe Facebook prezintă membri ai forţelor speciale (Omon) printre mulţimea de oameni veniţi să voteze. „Ruşii erau nevoiţi să aducă Omon-ul. Din cauză că mii de moldoveni vor să voteze dar nu pot”, scrie Alex Sîrbu pe Facebook. „Foarte mulţi oameni s-au adunat în Moscova dar nu vor avea şansa să voteze. Fizic e imposibil ce se face. Organizare foarte proastă”, adaugă acesta.

Un vizitator al site-ului protv.md, care a trimis imagini video, afirmă că procesul de votare este anevoios, iar alegătorii adunaţi în faţa ambasadei scandează pentru a intra să voteze.

Informaţia este confirmată şi de site-ul Unimedia.info, care scrie că mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova, care se află la Moscova, au postat pe reţelele de socializare o serie de fotografii cu cozile imense de la secţiile de votare din Federaţia Rusă.

„La ora 08.40, la secţia de vot din Moscova erau circa 1.500 persoane. La ora 10.00 am plecat de la secţia de vot şi erau aproximativ 2.000-3.000 de persoane. Erau prezente trei autobuze cu miliţie rusă. Este o zonă pietonală”, a declarat cetăţeanul moldovean Andrei Ţurcanu, locuitor al capitalei ruse, contactat de Unimedia.

Ţurcanu a adăugat că nu a reuşit să voteze din cauză că numărul persoanelor a crescut considerabil, iar coada era mult prea mare. „La Moscova sunt minus 10 grade. Nu am mai putut aştepta la coadă. Din acest motiv am decis să plec”, a subliniat Andrei Ţurcanu.

UPDATE 12:40 – Observatorii anunţă primele nereguli la scrutinul parlamentar

Observatorii naţionali la alegerile parlamentare de duminică din Republica Moldova au anunţat primele nereguli în desfăşurarea procesului electoral, în timp ce misiunea internaţională de monitorizare a OSCE a precizat că scrutinul se desfăşoară fără probleme.

Potrivit reprezentantului Promo-LEX, Pavel Postică, 26 de secţii de votare din Republica Moldova s-au deschis cu o întârziere de până la 55 de minute, în timp ce o secţie din Chişinău s-a deschis cu cinci minute mai devreme. Asociaţia are câte un observator în majoritatea secţiilor de votare, transmite agenţia de presă IPN.

Potrivit rapoartelor observatorilor, în unele secţii de votare iluminatul a fost slab, iar în două secţii nu există seif. De asemenea, în unele secţii lipseau agentul termic şi energia electrică.

Referitor la registrul electronic, Pavel Postică a spus că au fost întâlnite deficienţe tehnice imediat după deschiderea urnelor. De asemenea, în unele secţii de votare s-au creat cozi.

Pe de altă parte, potrivit observatorilor internaţionali ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), la primele ore ale dimineţii, alegerile s-au desfăşurat normal, fără probleme sau încălcări semnificative. „Am vizitat mai multe secţii de votare, era o atmosferă normală şi am fost foarte bine primiţi”, a declarat Arta Dade, şefa Delegaţiei de Observatori a Adunării Parlamentare a OSCE.

„Totul este în regulă, noi n-am observat nimic diferit sau vreo situaţie mai rea”, a confirmat şi liderul misiunii de observare de scurtă durată a OSCE la alegerile parlamentare din R. Moldova, Emin Onen.


Acesta a declarat că misiunea pe care o conduce se află în ţară pentru două zile şi a avut mai multe întâlniri cu politicieni şi ONG-uri, iar luni va organiza o conferinţă de presă în care se vor anunţa rezultatele prealabile ale monitorizării şi evaluării scrutinului.

UPDATE 12:00 – Numeroşi moldoveni stau la coadă pentru a putea vota la o secţie din Moscova

Un rând imens s-a format la secţia de votare de la Ambasada Republicii Moldova în Rusia, relatează PRO TV Chişinău, adăugând că într-o înregistrare video postată pe o reţea de socializare se poate vedea că zeci de oameni aşteaptă să-şi exercite dreptul la vot.

„Ruşine. Cu fiecare minut rândul devine tot mai mare”, a scris Aleoshka Ciukin pe Facebook, informează Jurnal de Chişinău, care precizează că în Rusia au fost deschise în total cinci secţii de votare, dintre care două la Moscova şi celelalte trei la Sankt-Petersburg, Soci şi Novosibirsk.

Comisia Electorală Centrală a anunţat duminică dimineaţă că peste 43.000 de cetăţeni moldoveni şi-au exercitat dreptul la vot până la ora 08.00, relatează Jurnal de Chişinău în ediţia electronică.

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a anunţat de asemenea că s-au înregistrat o serie de probleme tehnice la implementarea Registrului electronic al alegătorilor. Două sute de computere nu au putut fi conectate din prima încercare la sistem, însă procesul electoral nu a fost periclitat.

„La sistem au fost conectate 93 la sută dintre birourile electorale. Două sute de computere nu au putut fi conectate din prima, dar ulterior s-a reuşit. Este vorba de câteva localităţi din raioanele Cimişlia şi Floreşti. Au fost unele defecţiuni ale computerelor sau pană de curent”, a declarat Iurie Ciocan. „Procesul electoral nu este periclitat”, a subliniat preşedintele Comisiei Electorale Centrale.

El a mai anunţat că toate secţiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova s-au deschis, iar deocamdată nu a fost depusă nici o contestaţie cu privire la eventuale nereguli. „O parte dintre cele 95 de birouri electorale de peste hotare au fost deschise. Altele vor fi deschise în conformitate cu ora locală”, a pecizat Ciocan.

Registrul electronic este implementat pentru prima dată în Republica Moldova, astfel că alegătorii care vor încerca să voteze de mai multe ori vor putea fi identificaţi imediat. În cazul în care vor exista tentative de a vota repetat, sistemul electronic va da un semnal de alarmă, iar operatorul va anunţa poliţia.

Urnele s-au deschis la ora 07.00 şi se vor închide la ora 21.00, urmând ca primele rezultate să fie anunţate de Comisia Electorală Centrală la ora 23.00.

Cei 3,2 milioane de alegători pot vota în una dintre cele 2.073 de secţii de votare, dintre care 95 se află în străinătate. Cetăţenii pot vota în baza buletinului de identitate, indiferent dacă este sau nu valabil, a actului de identitate provizoriu, precum şi a legitimaţiei de serviciu pentru militarii în termen. Alegătorii din străinătate îşi vor putea exprima dreptul la vot cu paşaportul sau livretul de marinar, dar nu înainte de a semna o declaraţie pe proprie răspundere.

Alegerile parlamentare din Republica Moldova, în urma cărora vor fi desemnaţi 101 deputaţi pentru un mandat de patru ani, se desfăşoară în baza scrutinului proporţional, pe liste. Numărul participanţilor era, miercuri, de 20 de partide şi coaliţii şi patru candidaţi independenţi, dar o decizie a Curţii de Apel din Chişinău, confirmată de Curtea Supremă de Justiţie, a exclus în ultimul moment din cursa electorală Partidul Patria al lui Renato Usatîi, la solicitarea Comisiei Electorale Centrale. Aceasta din urmă a acuzat formaţiunea că a primit bani din străinătate.

Scrutinul este monitorizat de circa 4.000 de observatori naţionali şi internaţionali. Observatorii internaţionali vor prezenta declaraţia preliminară post-electorală în cadrul unei conferinţe de presă luni, la ora 15.00. Misiunea internaţională de observare a alegerilor cuprinde aproximativ 420 de observatori din 43 de ţări, relatează Jurnal de Chişinău în ediţia electronică.

O noutate a acestui scrutin este registrul electronic, implementat pentru prima dată în Republica Moldova. Astfel, alegătorii care vor încerca să voteze de mai multe ori vor putea fi identificaţi imediat. În cazul în care vor exista tentative de a vota repetat, sistemul electronic va da un semnal de alarmă, iar operatorul va anunţa poliţia.

Aceste alegeri pot fi declarate valabile doar dacă la urne se vor prezenta cel puţin 33,3 la sută dintre alegători. Dacă în procesul alegerilor sau la numărarea voturilor vor fi comise încălcări ale Codului Electoral, alegerile pot fi declarate nule de Curtea Constituţională.

Opinia publică din R.Moldova este împărţită între apropierea de Uniunea Europeană şi participarea la Uniunea Vamală susţinută de Rusia. O majoritate solidă continuă să susţină relaţii foarte bune cu Rusia, în pofida semnării Acordului de Asociere cu UE, atât dintr-o teamă faţă de Rusia, cât mai ales din motive economice, consideră analiştii. Un număr mare de moldoveni aleg să meargă să muncească în Rusia, în condiţiile în care R.Moldova supravieţuieşte economic din banii pe care aceştia îi trimit acasă. Această diviziune se va reflecta, cel mai probabil, şi în noul Legislativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.