Rectorul Universității de Vest din Timișoara explică de ce a propus organizarea...

Rectorul Universității de Vest din Timișoara explică de ce a propus organizarea unei dezbateri publice între cei doi candidați la președinție

0
DISTRIBUIȚI

Propunerea făcută, săptămâna trecută, de Universitatea de Vest din Timișoara de a organiza o dezbatere publică între cei doi candidați care au ajuns în turul doi al alegerilor prezidențiale a provocat o mare vâlvă la nivel național. Klaus Iohannis a acceptat provocarea, în schimb, premierul Victor Ponta a refuzat-o, în timp ce liberalul a refuzat varianta propusă de prim-ministru, cu patru dezbateri la patru televiziuni diferite.

După discuțiile iscate săptămâna trecută pe baza acestui subiect, Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, a ținut să facă, astăzi, mai multe precizări. Astfel, Pirtea anunță că instituția pe care o conduce rămâne „fidelă ideii de nepartizanat politic, este un spațiu al dialogului deschis pentru găsirea de soluții la diferite probleme ale lumii contemporane. Universitatea de Vest a oferit cadrul de dezbatere apolitică pentru instituțiile cu responsabilități în diverse sectoare ale societății și s-a constituit ca o platformă pentru dezvoltarea de politici publice care să vină în întâmpinarea nevoilor societății”.

Rectorul instituției spune că s-a gândit să propună o astfel de dezbatere publică la Universitatea de Vest, după ce s-a inspirat după modelul american și atrage atenția că dezbaterea de la Timișoara nu presupunea ca alte întâlniri între cei doi candidați să nu poată fi organizate în alte locuri din țară.


„Am avut în minte când am adresat această invitație, seria de trei întâlniri dintre cei doi candidați la funcția de Președinte al Statelor Unite ale Americii în 2012. Formatul întâlnirilor a fost asigurat de o instituție independentă, Commission on Presidential Debates, care încă din 1988 este implicată în organizarea unor astfel de întâlniri în toate alegerile prezidențiale din SUA, dar și pe alte continente, oferind expertiză și un cadru independent și obiectiv de dezbatere. Cele trei întâlniri din 2012 au fost găzduite de trei universități acoperind zone geografice diferite din SUA: University of Denver (Denver, Colorado), Hofstra University (Hempstead, New York), Lynn University (Boca Raton, Florida)”, explică Marilen Pirtea.

În final, rectorul Universității de Vest din Timișoara anunță că instituția pe care o conduce „a fost și va rămâne o gazdă echidistantă pentru orice dezbatere de idei, inclusiv pentru dezbaterile între proiectele politice diferite, în spiritul pluralismului democratic și al argumentației civilizate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.