Arheologii timișoreni se apără și spun că nu din vina lor nu...

Arheologii timișoreni se apără și spun că nu din vina lor nu vor fi finalizate la timp lucrările din Piața Unirii. Ce se poate întâmpla cu moscheea descoperită în Piața Sf. Gheorghe

0
DISTRIBUIȚI

Nicolae Robu anunța, în urmă cu câteva zile, că arheologii care se ocupă de cercetări în cadrul lucrărilor din centrul istoric al Timișoarei au mai solicitat încă două luni pentru cercetări arheologice în Piața Unirii. Primarul Timișoarei nu a văzut cu ochi buni această solicitare și a declarat că „nu există timp fizic să se finalizeze proiectul la timp, dacă se prelungesc cercetările arheologice”. Pe de altă parte, arheologii timișoreni spun că nu ei sunt de vină pentru faptul că lucrările de reabilitare din Piața Unirii nu vor fi finalizate la timp și vin și cu argumente.

„Noi de fiecare dată când am terminat una din laturile Pieței Unirii, am dat-o cu predare constructorului. De fiecare dată, în zona eliberată, se putea intra ca să se lucreze mai departe. Cercetările arheologie din Piața Unirii s-au încheiat definitiv în data de 16 august. Din acel moment, constructorul a avut tot timpul la dispoziție, în zona eliberată, să intre ca să lucreze mai departe”, a explicat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Alexandru Szentmiklosi, șeful Secției de Arheologie din cadrul Muzeului Banatului. În ceea ce privește cele două luni de cercetări arheologice solicitate în Piața Unirii, arheologul timișorean a ținut să precizeze că se va lucra pe o porțiune de doar 150 de metri pătrați.


„Noi am fost rugați să facem această cercetare arheologică, este o cercetare nouă, și așteptăm o autorizație de la Ministerul Culturii pentru începerea ei. În momentul în care vine acea autorizație, vă garantăm că noi intrăm cu toate puterile și rezolvăm situația arheologică pe 150 de mp, pe partea vestică, în care se va dezveli zidul de incintă al cetății otomane”, a mai precizat Alexandru Szentmiklosi.

Prezent la conferința de presă organizată de Muzeul Banatului, Adrian Aron, președintele Asociației Piața Unirii, a precizat nemulțumit că „Piața Unirii a devenit un loc în care se adună pământ din alte zone, iar mai apoi este transportat dintr-un loc într-altul. Oare nu putea fi ales un loc din altă zonă, trebuia să se fac lucrul ăsta în Piața Unirii?”, a întrebat retoric Adrian Aron.

Arheologul Florin Drașovean și-a arătat și el nemulțumirea asupra faptului că Moscheea Sultanului descoperită în Piața Sf. Gheorghe din Timișoara se află într-o stare de degradare avansată. „Am făcut o serie de adrese, inclusiv la Primăria Timișoara încă din luna martie, în care am atras atenția asupra stării de conservare foarte precare, dar lucrurile nu s-au mișcat. Dacă mai trece și iarna aceasta peste acele ziduri, vom aduna zidul moscheii cu lopata”, a afirmat Florin Drașovean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.