Bolnavii cu probleme psihice de la Gătaia, subiectul primei plângeri penale din...

Bolnavii cu probleme psihice de la Gătaia, subiectul primei plângeri penale din alegerile prezidenţiale UPDATE 7 Reclamații de turism electoral

0
DISTRIBUIȚI

Primul tur al alegerilor prezidenţiale aduce şi nelipsitele sesizări din partea partidelor implicate în confruntarea electorală. Alianţa Creştin Liberală a sesizat IPJ Timiş printr-un denunţ penal semnat de Nicolae Robu şi Constantin Ostaficiuc, în care se  susţine că sunt probleme cu votul bolnavilor de la spitalul de boli psihice din Gătaia. „În cadrul Secției de votare nr. 279 din localitatea Gătaia ne-a fost semnalată de către reprezentantul Alianţei noastre în secţie prezenţa unui număr însemnat de pacienţi de la spitalul de boli psihice din localitate, care au dorit să voteze. Precizăm că aceştia au fost aduşi la secţie în mod organizat, cu un microbuz argintiu cu nr. de înmatriculare TM-53-GUD. Mai arătăm că anterior apariţiei acestor persoane în secţie, reprezentantul PSD din cadrul secției de votare nr. 279 a efectuat o discuție telefonică cu o persoană necunoscută, relatându-i că poate „trimite oamenii de la spital”. Această împrejurare poate fi potenţial extrem de gravă, câtă vreme este cunoscut că în instituţia respectivă sunt internate persoane cu afecţiuni psihice, puse sub interdicţie, care nu mai au dreptul de a alege”, se susţine în plângere. Deşi conform legii, orice cetăţean poate vota la orice secţie dacă nu este în localitatea de domiciliu, cei de la ACL afirmă că „ne-a fost semnalată împrejurarea că persoanele în discuţie nu sunt arondate la secţia respectivă de vot”. Cei doi co-preşedinţi ai ACL Timiş cer Poliţiei să facă investigaţii pentru încălcarea mai multor articole din Codul Penal.

UPDATE 1 Preşedinţii mai multor secţii au reclamat la Biroul Electoral Judeţean faptul că afişe sau bannere ale candidaţilor sunt în continuare afişate în apropierea clădirilor unde se votează. Conform unei decizii a BEC este obligatorie doar îndepărtarea materialelor electorale care sunt afişate pe şi în clădirea unde este secţia de votare.

UPDATE 2 Primele probleme în secțiile de votare au apărut în această dimineață. Veniți să voteze la secția de la Grădinița numărul 9, de pe strada Crișan, mai mulți oameni au constat că nu se află pe liste deși votaseră ani la rând în același loc. Legat de această problemă, purtătorul de cuvânt al BEJ Timiș, Camelia Mihai, ne-a declarat că „avem o prevedere legală care spune să nu se arondeze mai mult de 2.000 de oameni la o secție de vot. Probabil că astfel străzile au fost arondate la alte secții și implicit oamenii vor trebui să voteze acolo”. Mihai a mai precizat că oamenii pot consulta o listă cu repartiția secțiilor de votare în funcție de străzi pe site-ul Prefecturii Timiș.

UPDATE 3 În judeţul Caraş-Severin a fost înregistrat primul incident la alegeri. Reprezentanţii unui partid politic reclamă că lipsesc aproximativ 400 de buletine de vot de la secţia nr. 61 din Reşiţa, din incinta Şcolii gimnaziale nr. 12. În prezent, se efectuează cercetări pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs incidentul. Procesul electoral nu este afectat. Preşedintele secţiei de votare a declarat pentru radio-resita.ro că la numărarea buletinelor de vot s-a semnalat lipsa acestora, fapt ce a fost consemnat într-un proces verbal.

UPDATE 4 Aproape 300 de bolnavi internați la Spitalul Județean Arad nu pot să voteze deoarece compartimentul Administrativ al unităţii medicale nu a depus la timp cererile pentru urna mobilă. Potrivit informaţiilor furnizate de către Biroul Electoral Judeţean Arad, 270 de persoane internate la Spitalul Judeţean Arad nu îşi vor putea exercita dreptul de a vota.

Explicaţiile reprezentanţilor Spitalului Judeţean se referă la faptul că o parte dintre pacienţii internaţi nu aveau documentele necesare pentru a chema urna mobilă.


Conducerea unităţii medicale a contactat biroul electoral pentru ca cei de aici să ceară permisiunea Biroului Electoral Central privind trimiterea unei urne mobile. Dar, cum legea spune că solicitările pentru urna mobilă se depun doar sâmbătă, între 18:00 şi 20:00, cererea Spitalului Judeţean Arad a fost respinsă. Ca atare, 270 de arădeni care au dreptul de a vota nu îşi pot exercita acest drept. Problemele se referă doar la unitatea centrală a spitalului, restul secţiilor având trimise şi aprobate cererile pentru urna mobilă, scrie aradon.ro.

„A fost întocmit un tabel centralizator cu pacienţii netransportabili, însă nu existau pentru toţi toate documentele solicitate de BEJ. Din păcate, nu au fost acceptaţi nici cei pentru care existau toate documentele”, a declarat pentru aceeași sursă directorului medical Adrian Wiener.

UPDATE 5 Doi nevăzători din Bucureşti, cu reşedinţa în Haţeg, au votat pe listele speciale la Secţia de votare 218, Haţeg. Soţii Emil şi Margarita Boldus, ambii cu probleme grave de vedere, au dat declaraţie pe proprie răspundere să fie ajutaţi de preşedintele secţiei de votare. La aceeaşi secţie de votare un bărbat de 97 de ani, Neculai Matei, a votat ajutat de soţia sa.

UPDATE 6 O ştampilă cu inscripţia ”VOTAT” de la secţia 125 Lupeni, judeţul Hunedoara, amenajată la Şcoala generală nr. 5 a dispărut. Procesul electoral nu a fost întrerupt, dar a fost sesizată Poliţia care a declanşat o anchetă. Din datele de până acum se pare că un alegător, care şi-a exercitat dreptul constituţional, ar fi plecat cu ştampila după ce a votat. De asemenea, duminică dimineaţa la unele secţii de vot di Valea Jiului reprezentanţi ai unor partide politice şi-au trimis observatori suplimentari, dar aceştia nu au fost lăsaţi să asiste la procesul de vot după ce li s-a explicat că au deja reprezentanţi în comisiile de votare.

UPDATE 7 ACL Timiș a anunțat că „mai multe mașini cu numere din alte județe votează în mai multe secții din oraș. „Colegii noștri sunt pe teren și au surprins o mașină cu număr de înmatriculare BH 83 TIF din Bihor care s-a oprit la secția de votare de la Liceul Vlad Țepeș, unde au coborât 4 persoane, după care aceleași 4 persoane au votat la secția de la Liceul Vincențiu Babeș. Următoarea oprire a fost la Casa Tineretului, unde au staționat scurt timp și, pentru că și-au dat seama că erau filmați, au plecat mai departe. ACL Timiș va depune o sesizare la BEJ pentru această situație și a anunțat și serviciul de urgență 112”, au transmis reprezentanții ACL.

ACL Timiş a mai informat şi că a făcut plângere către BEJ din cauză că președintele unei secții a permis xerocopierea listelor suplimentare. „Din informaţiile pe care le deţinem, preşedintele secţiei de votare din Recaş a permis efectuarea de copii xerox ale listelor suplimentare necompletate pentru secţia de votare respectivă fără a întocmi un proces-verbal în acest sens. Aceste copii xerox au fost realizate de o angajată a Primariei Recaş”.

ACL Timiş anunţă că a făcut o altă serie de sesizări către BEJ, printre care se numără și una referitoare la secția Ion Vidu, unde votează studenții, „prin care, în baza prevederilor Legii nr. 370 din 2004 republicată pentru Alegerea Preşedintelui României, vă solicităm să efectuați verificări în secția de votare 111 din Timişoara cu privire la numărul neobișnuit de mare de persoane înscrise pe listele suplimentare la ora 15.00, respectiv 219 dintr-un total de 352 persoane. Menționăm că datele generale colectate de reprezentanții ACL Timiș indică posibile fraude electorale săvârșite pe raza secţiei de votare menționate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.