Campanie inedită la Spitalul Județean Timișoara. Cum încearcă medicii să salveze de...

Campanie inedită la Spitalul Județean Timișoara. Cum încearcă medicii să salveze de la amputare picioarele pacienților cu diabet zaharat

0
DISTRIBUIȚI

Medicii de la Spitalul Județean Timișoara sar în sprijinul pacienților cu diabet zaharat din județul Timiș. Potrivit statisticilor, la fiecare 30 de secunde, la nivel mondial se practică o amputație a membrului inferior la persoanele cu diabet zaharat. În încercarea de a schimba aceste statistici alarmante, începând cu data de 2 decembrie, la Clinica de Chirurgie Vasculară începe programul de screening pentru pacienți „Punem prevenția în practică”.

Noul program desfășurat în colaborare cu Clinica de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice constă în evaluarea clinică și testarea computerizată specifică a pacienților cu neuropatie diabetică, o complicație a diabetului de care suferă 255.000 de români. Potrivit medicilor timișoreni, diabetul zaharat afectează întregul organism și concomitent mai mulți nervi de la nivelul mâinilor și picioarelor.


Simptomele neuropatiei periferice se manifestă, în general, prin senzații de durere, arsuri, amorțeală, care pot evolua până la anestezia tălpii.

„Pacienții au senzația de “pierdere a contactului cu pământul”, care determină tulburări de echilibru. Cu timpul, picioarele pacienților pot suferi modificări de formă și pot să apară răni în talpă. În absența descoperirii la timp a bolii și a lipsei unui tratament adecvat, unul din șase pacienți cu diabet va ajunge la amputație de membru”, spune Mihai Ionac, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Județean Timișoara. Potrivit medicilor timișoreni, neuropatia diabetică se poate trata printr-un tratament microchirurgical, decompresia de nerv. Astfel, la peste 80% din pacienții la care se practică intervenția chirurgicală se produce ameliorarea marcată sau dispariția simptomelor.

Programul de desfășurare a screening-ului se va afla în ambulatorul de specialitate al Clinicii de Chirurgie Vasculară, camera 1. Consultul va fi realizat pe baza unei programări telefonice la numărul 0740.331.111.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.