Când vom avea şi noi un festival serios?

Când vom avea şi noi un festival serios?

2
DISTRIBUIȚI

Ne place sau nu, vorba aceea cu „bănăţenii sunt zgârciţi“ se aplică din plin şi în domeniul manifestărilor artistice care poartă pompoasa denumire de festivaluri muzicale. Deşi avem o serie de muzicieni mai mult sau mai puţin talentaţi, atunci când vine vorba de festivaluri mari, Timişoara stă prost. Iar atunci când vezi că la Cluj de exemplu se naşte un Electric Castle, stai şi te întrebi „de ce la ei se poate şi la noi nu?“. Răspunsul este unul cât se poate de simplu şi nu e nevoie de strategii culturale megacomplicate pentru a desluşi acest mister. Graţie vremurilor în care trăim şi devizei „totul gratis“, atunci când vine vorba de bani, bănăţeanul e foarte cumpătat.

Dovada vie a fost recent, când nişte minţi luminate s-au găsit să comenteze faptul că preţul biletului la festivalul Plai a fost prea scump. Discuţia asta nu e de ieri de azi, căci multe evenimente au avut parte de aceleaşi controverse. Ba că biletul e scump, ba că organizatorul îşi umple buzunarul prea mult. Culmea ipocriziei este că aceeaşi oameni care comentează că biletul e scump, fac excursii la Budapesta, Belgrad sau Londra pentru a-şi vedea trupa favorită.


Unde biletul costă. Şi nu comentează nimic. Căci, deh, e afară. Aud de multe ori în jurul meu discuţii legate de faptul că dacă ar veni Rolling Stones (de exemplu) la Timişoara, oamenii ar plăti şi 50 de euro pe un bilet. Da, probabil că unii ar face acest sacrificiu. Dar numărul melomanilor care ar face acest lucru este insignifiant. Pentru un organizator de concerte care vrea să-şi acopere cheltuielile şi să mai şi câştige puţin deasupra. Mai sunt şi alte elemente care fac ca oraşul nostru să nu beneficieze de un festival mare. Infrastructura, lipsa unui loc adecvat pentru un concert de amploare şi lista poate continua.

Revenind la esenţa problemei, poate vom avea concerte mai mici sau mai mari pe viitor în Timişoara. Dar un festival de anvergura unui Exit sau Sziget, niciodată. Nici măcar de anvergura Electric Castle-ului. Cel puţin în viitorul apropiat. Carevasăzică până când publicul larg nu va accepta ideea că un festival de anvergură are un preţ al său, rămâne să ne lamentăm degeaba. Putem face mii de şedinţe, să punem la cale o sută de strategii culturale şi tot nimic. Atunci când autorităţile vor întinde şi ele o mână de ajutor organizatorilor, nu doar în declaraţii oficiale, poate se va schimba ceva. Până una alta, ne delectăm cu gratuităţi. De genul Festivalul Vinului. Iar pe bani, mergem în vecini.

 

 

2 COMENTARII

  1. festival serios de MUZICA? – NICIODATA! daca nu s-a putut cand inca aveam cultura muzicala, cu atat mai putin n-o sa se poata acum cand muzica nu mai conteaza decat pentru o mana de oameni si dezbinarea este totala.

    dar ar trebui sa ne iasa din cap ca trebuie sa avem un festival de muzica – in lume sunt cateva sute de festivaluri muzicale de anvergura, ele se intampla in locuri privilegiate unde se intalnesc mai multe elemente. probabil Timisoara nu este printre ele si pas.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.