Ce scrie presa străină despre incidentele de la alegerile româneşti la secţiile...

Ce scrie presa străină despre incidentele de la alegerile româneşti la secţiile din străinătate

0
DISTRIBUIȚI

Presa internaţională scrie despre incidentele de la secţiile de votare din străinătate, care au marcat primul tur al scrutinului prezidenţial din România, anticipând un duel strâns între cei doi candidaţi care merg în turul al doilea, programat pentru 16 noiembrie.

Premierul Victor Ponta, care s-a clasat pe primul loc în urma scrutinului prezidenţial de duminică, este încrezător că va câştiga turul doi, însă principalul său contracandidat, Klaus Iohannis, este de altă părere, relatează EURONEWS. Rezultatul celui de-al doilea tur de scrutin nu este decis încă şi depinde pe cine vor susţine ceilalţi 12 candidaţi, care au pierdut în primul tur, apreciază Euronews, adăugând că Iohannis ar putea beneficia de sprijinul electoratului Monicăi Macovei, un „simbol al luptei anticorupţie şi deputat european”.

Ponta a afirmat că, dacă va câştiga, va exista stabilitate şi se va încheia conflictul între premier şi preşedinte, notează agenţia ASSOCIATED PRESS, adăugând că Iohannis, la rândul său, a declarat că va garanta independenţa justiţiei şi statul de drept.

Premierul Victor Ponta este pe cale să acceadă la preşedinţia României peste două săptămâni, urmând astfel să consolideze dominaţia partidului său social-democrat asupra instituţiilor, până la punctul în care ar putea genera temeri privind independenţa justiţiei şi a presei, comentează cotidianul francez Ouest France.

Agenţia REUTERS scrie de asemenea că Victor Ponta a făcut un pas spre o victorie care ar aduce stabilitate şi ar consolida puterea partidului său social-democrat, dar care ridică semne de întrebare privind independenţa justiţiei. Klaus Iohannis va încerca însă să adune în jurul său voturile anti-Ponta, pentru a-l ajunge din urmă pe premierul în exerciţiu.

Numeroşi români din străinătate nu au putut vota duminică din cauză că secţiile de votare au rămas fără buletine, ceea ce a generat proteste în faţa Ministerului de Externe de la Bucureşti, precizează Reuters. Mulţi au denunţat de asemenea faptul că au stat la cozi pentru a putea vota, iar spiritele s-au încins la ambasada României din Paris, care a cerut ajutorul poliţiei franceze. De altfel, fostul tenismen Ion Ţiriac a venit cu avionul în România, pentru că nu a putut vota la Paris din cauza cozilor.

Duelul se anunţă strâns în cel de-al doilea tur pentru preşedinţia României, după ce premierul Victor Ponta a înregistrat duminică o victorie mai puţin clară decât se preconiza, în primul tur al unui scrutin considerat crucial în fosta ţară comunistă, comentează AGENCE FRANCE PRESSE. Analiştii citaţi de AFP apreciază că jocurile nu sunt făcute şi că depinde pe cine vor susţine candidaţii care au pierdut în primul tur, importantă fiind şi mobilizarea electoratului din zonele urbane şi din străinătate.

După o campanie electorală dominată de continuarea reglării de conturi între Ponta şi preşedintele în exerciţiu Traian Băsescu, numeroşi alegători vor ca noul preşedinte şi premierul să fie din aceeaşi tabără, deşi „experţii se tem de o alunecare antidemocratică”, adaugă AFP.

Scrutinul a fost marcat de incidente la secţiile de votare din străinătate, în special la Paris, Londra şi Viena, unde s-au format cozi lungi şi numeroşi români nu au putut vota, mai scrie AFP, amintind că, în 2009, Traian Băsescu a câştigat cel de-al doilea mandat de preşedinte datorită sufragiilor românilor din străinătate.

Alegătorii din Paris au încercat să forţeze intrarea în sediul ambasadei române, pentru a putea vota după ce au aşteptat mai multe ore la rând, notează la rândul său BLOOMBERG, adăugând că erau cozi şi la Viena şi Londra după închiderea secţiilor de vot.


„A fost o încălcare a dreptului nostru constituţional de a vota”, a declarat Andrada Voiniţchi, după ce a stat trei ore şi jumătate la coadă în capitala britanică. „Mi-am făcut timp să citesc despre fiecare candidat şi să votez pe baza unei decizii informate. Din păcate nu am putut”, a adăugat ea.

Publicaţia electronică EUOBSERVER menţionează că, în comparaţie cu 2009, românilor din străinătate le-a fost mult mai greu să îşi exercite dreptul de vot, în condiţiile în care ministerul de Externe a trimis doar 600.000 de buletine de vot la ambasade, deşi aproximativ trei milioane de cetăţeni trăiesc şi muncesc în alte ţări. Astfel, cetăţenii din Londra, Paris, Madrid, Berlin şi Bruxelles au stat mai multe ore la cozi, iar câteva mii tot nu au reuşit să voteze până la închiderea urnelor. A fost nevoie de intervenţia poliţiei la Paris, Londra şi Viena, unde oamenii au refuzat să plece şi s-au declarat furioşi pentru organizarea deficitară a scrutinului.

Scrutinul prezidenţial din România a generat tensiuni la consulatul român din Torino, unde au existat doar trei secţii de votare pentru aproximativ 50.000 de persoane, comentează publicaţia La Stampa.

„Comunitatea românilor din zona Torino participă la scrutinul prezidenţial: sunt doar trei secţii de votare pentru peste 50.000 de persoane”, scrie La Stampa într-un articol cu titlul: „Şase ore la coadă pentru a vota – tensiuni la consulatul României”.

„Oamenii aşteaptă în picioare pe o distanţă de sute de metri, la coadă în faţa consulatului României. Pentru a vota. Adulţi, unii cu copiii de mână sau în cărucioare. Stau la coadă patru-cinci ore pentru a ajunge la secţiile de votare. Opinia comună este: «vrem doar să votăm; ne ţin aici ca pe animale»”, precizează La Stampa.

„Sunt convins că cineva nu vrea să votăm; vor ca totul să rămână la fel”, afirmă un alegător, Cristian R., în vârstă de 23 de ani, citat de La Stampa. „Aceste alegeri sunt pentru desemnarea preşedintelui ţării (…). Sunt importante. Votul românilor din străinătate a fost mereu determinant, propaganda nu ajunge până aici. Aproape de fiecare dată, schimbarea a venit de la noi. Este evident că nimeni nu are interesul de a se schimba ceva”, adaugă alegătorul.

„De ce nu se poate vota electronic? În acest fel am fi putut vota toţi”, spune Anca F., în vârstă de 35 de ani.

„Este o ruşine, nu este posibil să aştepţi şase ore în stradă pentru a vota. Este dezgustător”, afirmă un alt român, Vasile S., în vârstă de 55 de ani.

„Mi-au furat dreptul de vot”, consideră Valentina Mihaela P., în vârstă de 47 de ani, care lucrează ca menejeră în Torino.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.