Ce vești bune le-a transmis directorul Aquatim, Ilie Vlaicu, timișorenilor, la PRESSALERT...

Ce vești bune le-a transmis directorul Aquatim, Ilie Vlaicu, timișorenilor, la PRESSALERT LIVE VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Ilie Vlaicu, directorul Aquatim, a fost invitatul din această seară al emisiunii PRESSALERT LIVE. Directorul uneia dintre cele mai vechi companii timișorene a dezvăluit modul în care a reușit să transforme Aquatim într-o societate de apă și canal care, deși practică printre cele mai mici prețuri din țară la servicii, reușește să facă profit în fiecare an. ” O variantă au fost fondurile europene, iar noi am început încă din 1999 să ne preg proiecte pentru accesarea de fonduri europene. Am început cu un proiect pentru autorităților municipale desfășurat de BERD, în valoare de 12 milioane de dolari, din care doar 6 milioane au fost depuși din fondurile Aquatim. După aceea a venit programul POS, fondurile europene, și atunci am demarat un proiect micuț de 1 milion de euro. După aceea a fost proiect ISPA de 45 de mil de euro, în 2002, în care am făcut stația de epurare a Timișoarei, de care noi suntem foarte mândri, iar apoi proiectul de extindere a rețelei de apă și canal, de peste 30 de milioane de euro. În urmă cu câțiva ani am început acest ultim proiect de 119 milioane de euro. Spre satisfacția noastră, s-a mai aprobat un proiect de 150 de milioane de euro și se vor desfășura proiecte de extindere în tot județul. Avem, pe fonduri europene, atrase aproape 320 de milioane de euro, cu proiectele desfășurate deja și cu cele care urmează să fie implementate”. a explicat Vlaicu.

Directorul Aquatim a vorbit și despre planurile de extindere a companiei, care gestionează sistemul de apă-canal în 100 de localități timișorene: „La Sânmihaiu Român și Săcălaz se lucrează deja pentru rețele de apă și canalizare. Moșnița este cuprinsă în următorul proiect, Ghiroda este rezolvată, Girocul nu este în operare la Aquatim, ei au operator propriu. Practic iau apă și canalizare de la Timișoara. Dumbrăvița nu este în operare la Aquatim, dar partea de canal o aduce la Timișoara. Etapa următoare este extinderea spre Remetea și Bazoș. Este ușor să extindem rețelele și să dăm apă în Giroc, Ghiroda, Sânmihai, practic în localitățile periurbane.  Dacă gestionezi global, nu e nevoie pentru fiecare localitate de stație de apă și stație de epurare, se pot reduce sursele de investiții cu 30% dacă gestionezi regional. De asemenea se reduc costurile prin reducerea costurilor fixe”. De asemenea, Vlaicu a dezvăluit că recent o altă comună periurbană a devenit client Aquatim, comuna Sânandrei, care „a dat o hotărâre în Consiliul Local, acum două sau trei săptămâni, prin care sunt de acord să intre în Asociația de Dezvoltare și după aceea să vină în operare la Aquatim.


Evident că acolo au trebuit să își clarifice problemele legate de ce e sistem privat. Noi nu luăm decât tot ce e rețea în zonă publică. Așadar și s-a intrat în această operațiune și noi încercăm să atragem fonduri pentru ei. Avem o evidență clară în tot ce înseamnă județ și de fapt. La ultimul masterplan făcută pentru atragerea a celor 150 de miloane de euro am lucrat timp de doi ani de zile. Să bați fiecare localitate cu pasul și să vezi ce are nevoie, ce nu are nevoie”.

Când se scumpește apa în Timișoara

Vlaicu a explicat la PRESSALERT LIVE că este posibil ca, începând de anul viitor, prețul serviciilor Aquatim către populație să se majoreze, dar că această creștere nu va fi semnificativă, ci raportată la inflație. „La nivelul inflației vor crește. Dacă inflația e 5% probabil că vor crește cu 5%. Nu sunt prevăzute creșteri spectaculoase. În ceea ce privește potențioanlul de dezvoltare al firmei acolo trebuie să ai grijă. Trebuie să te dezvolți, dar trebuie să ai și potențial de dezvoltare pentru că altfel vin costurile peste tine. Este normal ca costul pentru apă și canalizare pentru o familie, să fie de 4% din bugetul familiei. În Timișoara prin prețurile pe care noi le gestionăm este de 2.5 % deci avem încă potențial de dezvoltare. Până la 4% mai avem loc de creștere”, a declarat șeful Aquatim.

Întrebat câți timișoreni nu beneficiază de apă și canalizare și când vor fi remediate aceste probleme, Vlaicu a dat asigurări că în următorii doi ani nu va mai exista nici o locuință care să nu fie racordată la sistemul centralizat.”Mai sunt în Timișoara câțiva capeți de străzi care nu au apă și canal. În următorii doi ani eu zic că închidem vechea vatră a orașului. Gradul de acces este în jur de 98-99% la alimentarea cu apă, iar canalizare 97% în Timișoara. Finalizăm acest proiect și în următorii doi ani Timișoara va fi acoperită 100% cu apă și canalizare”.

La acest moment, în urbea de pe Bega există unul dintre cele mai mici prețuri din țară la apă rece, aproape jumătate față de cât plătesc bucureștenii. Motivul? Fondurile europene. „La Timișoara avem un tarif de 3,53 lei, la București 5,69 lei, aproape dublu, dar acolo operează un operator privat. Avem în jur de 4 milioane profit, rata este undeva la 12-13 la sută. La Timișoara este un tarif foarte mic pentru că mergând pe ideea funcționării activității pe fonduri europene, noi punem un leu, dar investim de 4 lei și este una să investești din banii contribuabililor, și alta e din fondurile proprii. Aceasta este condiția să ne menținem mereu în top, lucrurile astea le faci cu profesionalism, dar și cu o sumă de bani gestionată corespunzător”, a concluzionat Ilie Vlaicu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.