Comorile Banatului, promovate într-un proiect inedit. Care sunt cele mai frumoase locuri...

Comorile Banatului, promovate într-un proiect inedit. Care sunt cele mai frumoase locuri și cei mai autentici meșteșugari

0
DISTRIBUIȚI

Partenerii proiectului „Patrimoniu viu – o resursă nelimitată pentru dezvoltarea turismului” s-au întâlnit cu operatori de turism locali pentru a le prezenta câteva din rezultatele cercetărilor făcute în mai multe comunităţi din şapte areale de dezvoltare locală şi pentru a propune câteva posibile trasee turistice în regiunea transfrontalieră România-Serbia, care să valorifice patrimoniul natural şi cultural din Banatul istoric.

În vara acestui an s-au făcut cercetări de teren în peste 40 de localităţi din zonele Herneacova, Făget, Caransebeş, Herculane şi Dubova, în România, iar în Serbia, în arealele Kikinda şi Uzdin, scopul fiind acela de a creşte atractivitatea turistică a acestora, căci până în prezent, regiunea a fost prea puţin exploatată din acest punct de vedere. Cercetările făcute au vizat identificarea unor obiective de patrimoniu – monumente, conace, biserici, situri arheologice, complexe muzeale, case memoriale, instalaţii industriale, dar şi poveşti de viaţă sau legate de istoria locurilor, de tradiţii şi obiceiuri, meşteşugari şi meşteşuguri tradiţionale, reţete tradiţionale, date legate de calendarul sărbătorilor, coruri, fanfare, sau ansambluri de dansuri. S-au inventariat, de asemenea, parcurile naturale şi rezervaţiile, peşteri, defilee, chei, lacuri şi cascade, trasee feroviare, staţiuni, podgorii şi amenajări vinicole, locuri de agrement şi oferte de cazare.

Cascada-Bigar - Copy

Comorile Banatului

Pe baza datelor obţinute, s-au făcut câteva propuneri de rute tematice şi se vor întocmi  hărţi turistice zonale şi regionale a căror particularitate va consta în informaţiile despre obiectivele culturale sau cele naturale pe care acestea le vor cuprinde. A fost propus un circuit al patrimoniului natural, cu plecare din Timişoara, cu o durată de opt zile, în care ar urma să fie vizitate mai multe rezervaţii naturale din zonele Kikinda, Zdrenjanin sau Uzdin, apoi Porţile de Fier, Cazanele şi defileul Dunării cu parcurile naţionale aflate de-a lungul acestuia, Valea Cernei şi cheile Caraşului.


În afara frumuseţilor naturale în care trăiesc peste 30 de specii de plante protejate, unele specifice doar acestei zone, peste 20 de specii de peşti şi peste 200 de specii de păsări protejate, câteva fiind pe cale de dispariţie, în traseu pot fi incluse şi alte obiective de interes care se integrează în peisajul natural, precum moara acţionată de cai de la Kikinda, Tabula Traiana sau vechea cetate Golubac, care se poate vedea pe celălalt mal al Dunării. Un al doilea traseu vizează un circuit ecumenic, în care sunt incluse biserici, mănăstiri sau diferite evenimente religioase din arealele cercetate, cu valoare culturală, istorică şi spirituală. Un alt circuit posibil ar fi al vinului, cu cele mai importante podgorii, crame, centre de degustare şi magazine de la Recaş, Petrovaselo, Buziaş sau Silagiu, dar şi podgoriile deja celebre ale unor familii  din jurul Novisadului.

targ3

 Stabilirea obiectivelor turistice

La sfârşitul lunii va fi organizat şi la Kikinda un workshop în cadrul căruia se vor stabili obiectivele turistice, sărbătorile laice şi religioase, traseele culinare, obiceiurile, tradiţiile sau meşteşugurile la care se va face referire în hărţile regionale ce urmează a fi întocmite iar la începutul lunii decembrie, la centrul regional de afaceri din Timişoara se va organiza un târg de meşteşuguri şi gastronomie la care sunt aşteptaţi peste 30 de meşteşugari şi artizani din comunităţile regiunii transfrontaliere, precum şi o expoziţie de fotografii. Proiectul este finanţat prin programul de cooperare transfrontalieră România-Republica Serbia şi vizează valorificarea patrimoniului cultural şi natural în scopuri turistice, punând accent pe conservarea şi promovarea patrimoniului viu prin promovarea unui turism local şi regional.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.