DRAMELE copiilor cu diabet care ajung la vârsta majoratului. Ce „cadou” le...

DRAMELE copiilor cu diabet care ajung la vârsta majoratului. Ce „cadou” le face statul și în ce mod inedit este administrată insulina micuților pacienți, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

În loc să-i ajute, statul român îngreunează viața unora dintre pacienți. Așa se întâmplă și cu micuții diagnosticați cu diabet, care trebuie să-și ia, în fiecare zi, de patru ori glicemia cu ajutorul unui glucometru care are nevoie de bandelete, pe care se aplică sângele. Din păcate, în momentul în care copiii cu diabet împlinesc vârsta de 18 ani, statul român nu le mai oferă gratuit suficiente bandelete, ci doar pentru a-și măsura o singură dată pe zi glicemia, și nu de patru ori, așa cum ar trebui. În aceste condiții, părinții pacienților trebuie să plătească din propriul buzunar aceste bandelete.

„Necazul este că în momentul în care pacienții bolnavi de diabet au împlinit 18 ani, Casa de Sănătate nu are resurse să susțină acest autocontrol glicemic și astfel oferă doar o bandeletă pe zi, ceea ce este foarte puțin. Casa de Sănătate nu poate să asigure patru glicemii pe zi, iar o testare pe zi este foarte puțin la ora actuală și atunci pacienții și părinții sunt obligați să recurgă la resursele proprii pentru a-și achiziționa aceste bandelete”, atrage atenția Iulian Velea, medic specialist pediatrie, diabet, nutriție și boli de metabolism la Spitalul Județean Timișoara.


Potrivit medicului timișorean, părinții plătesc în fiecare lună aproximativ 150 de lei pentru achiziționarea acestor bandelete.

Iulian Velea este nemulțumit că nici măcar pacienții care fac terapie printr-o metodă inovativă, prin pompă de insulină, nu primesc suficiente bandelete. „La ora actuală, noi avem în România cinci centre regionale vizavi de terapia insulinică intensivă cu pompă de insulină, iar unul din aceste centre se află la Timișoara. În aceste centre, încercăm să implementăm schema de tratament sau această terapie insulinică în primul rând la copii. Noi utilizăm la Timișoara terapia prin pompă de insulină din 2003, însă din păcate, nici măcar la cei care sunt cu pompă de insulină, Casa de Sănătate nu le asigură suficiente bandelete”, a mai precizat Iulian Velea.

Pompa de insulină este formată dintr-un corp mic de dimensiunea unui telefon mobil și un tub subțire introdus sub piele, de cele mai multe ori plasat în abdomen. Pompa livrează insulina la comandă în timpul zilei și noaptea și reprezintă o alternativă excelentă la injecțiile cu stiloul, ceea ce înseamnă că nu se mai fac o mulțime de înțepături în fiecare zi. Potrivit statisticilor, 2.600 de copii din România suferă de diabet, dintre care 80 sunt în județul Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.